We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Ağız diş sağlığı ve beslenme ilişkisi

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
65
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Diş sıhhati için zararlı olarak nitelendirilen azık madeleri şekerli ve asitli besinler ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenemeyen unsurlardır. Bunları büsbütün kesmek değil lakin muayyen bir nizam içinde tüketmek diş çürüğünün önlenmesi için gereklidir.

Diş sıhhati için önerilen beslenme formu;

Şekerli, yapışkan ya da asitli besinler üç ana öğün içinde tüketilmelidir.

Öğün aralarında elma, havuç üzere sert dişleri temizleyip dişetine masaj yapacak azıklar yenmelidir.

Şekerli, yapışkan azık yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümküm değilse ağız su ile çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmelidir.

Tekrar şekerli azık yendikten sonra ağıza atılacak bir modül peynir şekerin çürük önleyici tesirini gidermek açısından son radde değerlidir.

Diş çürüğü eskiye orantıyla daha çokça mı görülüyor?


Evet.

Bilhassa bizim üzere gelişmekte olan devletlerde diş çürüğüne eskiye orantıyla daha sık rastlanıyor. Bunun nedeni beslenme alışkanlıklarının değişmesidir. Eski beşerler sert besinlerle beslendikleri için doğal yollarla dişlerde bir arilik sağlanırdı. Günümüzde hazır azık sanayisinin gelişmesiyle birlikte bu çeşit besinlerin tüketimide arttı. Bisküvi, şeker, çukulata, kola üzere her an elimizin altında olan bu besin hususları dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan unsurlar oldukları için günümüzde diş çürüğü artışının en önemli sorumluluları olarak kabul ediliyorlar. Diş dostu olarak kabul edebileceğimiz besin hususları hangileridir?

Diş dostu olarak kabul edilen kabul edilen azık hususlarının başında proteinler gelir. Vücudumuzun temel yapı taşını oluşturan bu unsurlar hem dişlerin gelişimi sırasında, hem de dişler sürdükten sonra diş sıhhati açısından da kesinlikle tüketilmesi gereken azık unsurlarıdır.

Yüksek protein içeriğinin yanı sıra diş sağlığındaki ehemmiyeti açısından peynir mahsusen şekerli besin tüketimi sonrası şiddetle tavsiye edilen bir besindir.

Yan fıstığı da içeriğindeki fosfat nedeniyle çerez tipi yiyecekler arasında diş dostu olarak nitelendirilen bir besindir.

Rafine edilmemiş hububat (beyaz undan yapılmış ekmek konumuna kepekli esmer ekmek) diş sıhhati açısından tercih edilmelidir.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt