We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Ağız hijyen eğitimi

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
65
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Ağız hijyeni, dişlerimizin ve dişetimizin sağlıklı, şık görünmesini ve istenilmeyen kokulardan arınmış ferah bir nefesi bize sağlar. Fırçalama sırasında yada bizatihi dişeti kanıyorsa ve ağızda makûs koku hissi varsa bu bir sorunun belirtisidir. Kesinlikle hekiminize görünmeniz gerekir. Ağız hijyenini sağlamak ve maksimumda tutmak için bir kadro yalın ve temel tatbikler gereklidir. Bunlar;

Diş fırçalama

Diş ipi tasarrufu

Nizamlı beslenme

Tertipli diş tabibi denetimi

Diş fırçalama

Dişlerin üzerine sıkıca tutunan bakteriler bir plak oluşturur. Bu plak bakterilerin dişe çok sıkı tutunmasından ötürü suyla yada gargara ile uzaklaştırılamazlar. Kesinlikle fiziki bir temasla yani fırça ile uzaklaştırılır.

Fırçanızı 45° lik açı ile diş ve dişeti birleşimine yerleştirin. Küçük dairesel hareketler yaparak yaklaşık 10-15 sn uygulayın. Sonra bir fırça uzunluğu ileri giderek bu süreçleri tekrarlayın. Dış yüzeyler bittikten sonra iç yüzeyleri sonrada üst yüzeyleri tıpkı formda fırçalayın. En son olarakta lisan yüzeyinide arttan öne yanlışsız fırçalayın.

Unutmayın, fırçalama en az 2 dk. sürmelidir!!!

Fırçanızı ortalama 3 ayda bir değiştirin. Fırça kıllarının paralelliği bozulduysa aktifliğini yitirir.

Fırçalamanın 30 dk öncesinde ve sonrasında asitli içecekler kullanmayın. Asitli içecekler diş yüzeyini aşınmaya yatkın hale getirir, bu müddet içindeki fırçalama ile aşınmayı artırabilirsiniz.

Diş ipi tasarrufu

Diş fırçalanmasına karşın dişlerin kontak noktalarında ulaşılamayan, temizlenemeyen kesimler kalmaktadır. Günde 1 kere fırçalamalardan sonra kesinlikle diş ipi uygulanarak, bu ulaşılamayan kesimlerde temizlenmelidir.

Diş ipini yaklaşık 30 cm uzunluğunda kesin.

Orta parmağınıza dolayın.

Baş ve işaret parmağınızla 2-3 cm lik uzaklık bırakarak ipi gergin bir halde tutun.

Bu nahiyeyi dişetini tahriş etmeden dişlerin arasından geçirin.

Dişin yüzeyine ipi yaslayarak yukarı aşağı hareket ettirin, sonra dişin vesair yüzündede süreci tekrarlayın.

Sistemli beslenme

Hem umum vücut sıhhati açısından hem de ağız diş sıhhati açısından muhtaçlık duyduğumuz besinlerin kâfi ve istikrarlı olarak tüketilmesi gereklidir. Aksi takdirde kas ve kemik yapısında kâfi gelişme olmayacak, vücut enfeksiyonlara yatkın hale gelecek ve ağız sağlığıda bundan etkilenecektir. Mahsusen çocuklarda kalsiyum, fosfor ve flor içeren istikrarlı bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Karbonhidratlı, şekerli yiyecekler dişlerin üzerinde kolaylıkla bakteri plağı oluşturup çürüğe neden olabilir. Münhasıran öğün aralarında bu azıklar çok tüketilmemelidir.

Gazlı içecekler içeriğindeki asitler nedeniyle dişlerde aşınmalara ve çürüğe neden olmaktadır. Kesinlikle az tüketilmeli, tüketildikten sonrada ağız su ile çalkalanmalıdır.

Tertipli diş doktoru denetimi

6 ayda bir kesinlikle diş doktorunuza görünün. Ağız hijyenini en üst seviyeye çıkarıp, bunun devamını sağlayacak flor pratiği, diştaşı ve bakteri aklığı üzere bir kadro pratiklere gereksiniminiz olabilir.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt