Ağız hijyeni, dişlerimizin ve dişetimizin sağlıklı, güzel görünmesini ve kötü kokulardan arınmış ferah bir nefesi bize sağlar. Fırçalama sırasında ya da kendiliğinden dişeti kanıyorsa ve ağızda kötü koku hissi varsa bu bir problemin belirtisidir. Mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekir. Ağız hijyenini sağlamak ve maksimumda tutmak için bir takım basit ve temel uygulamalar gereklidir. Bunlar;
- Diş fırçalama
- Diş ipi kullanımı
- Düzenli beslenme
- Düzenli diş hekimi kontrolü
Diş fırçalama
Dişlerin üzerine sıkıca tutunan bakteriler bir plak oluşturur. Bu plak bakterilerin dişe çok sıkı tutunmasından dolayı suyla ya da gargara ile uzaklaştırılamazlar. Mutlaka fiziki bir temasla yani fırça ile uzaklaştırılır.
Fırçanızı 45° lik açı ile diş ve dişeti birleşimine yerleştirin. Küçük dairesel hareketler yaparak yaklaşık 10-15 saniye uygulayın. Sonra bir fırça boyu ileri giderek bu işlemleri tekrarlayın. Dış yüzeyler bittikten sonra iç yüzeyleri sonrada üst yüzeyleri aynı şekilde fırçalayın. En son olarak da dil yüzeyinizde arkadan öne doğru fırçalayın. Unutmayın, fırçalama en az 2 dk. sürmelidir!
Fırçanızı ortalama 3 ayda bir değiştirin. Fırça kıllarının paralelliği bozulduysa etkinliğini yitirir.
Fırçalamanın 30 dk öncesinde ve sonrasında asitli içecekler kullanmayın. Asitli içecekler diş yüzeyini aşınmaya yatkın hale getirir, bu süre içindeki fırçalama ile aşınmayı artırabilirsiniz.
Diş ipi kullanımı
Diş fırçalanmasına rağmen dişlerin kontak noktalarında ulaşılamayan, temizlenemeyen bölgeler kalmaktadır. Günde 1 defa fırçalamalardan sonra mutlaka diş ipi uygulanarak, bu ulaşılamayan bölgelerde temizlenmelidir. Diş ipini yaklaşık 30 cm uzunluğunda kesin. Orta parmağınıza dolayın. Baş ve işaret parmağınızla 2-3 cm lik mesafe bırakarak ipi gergin bir şekilde tutun. Bu bölgeyi dişetini tahriş etmeden dişlerin arasından geçirin. Dişin yüzeyine ipi yaslayarak yukarı aşağı hareket ettirin, sonra dişin diğer yüzünde de işlemi tekrarlayın.
Düzenli beslenme
Hem genel vücut sağlığı açısından hem de ağız diş sağlığı açısından ihtiyaç duyduğumuz besinlerin yeterli ve dengeli olarak tüketilmesi gereklidir. Aksi takdirde kas ve kemik yapısında yeterli gelişme olmayacak, vücut enfeksiyonlara yatkın hale gelecek ve ağız sağlığı da bundan etkilenecektir. Özellikle çocuklarda kalsiyum, fosfor ve flor içeren dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Karbonhidratlı, şekerli yiyecekler dişlerin üzerinde kolaylıkla bakteri plağı oluşturup çürüğe neden olabilir. Özellikle öğün aralarında bu gıdalar çok tüketilmemelidir.
Gazlı içecekler içeriğindeki asitler nedeniyle dişlerde aşınmalara ve çürüğe neden olmaktadır. Mutlaka az tüketilmeli, tüketildikten sonrada ağız su ile çalkalanmalıdır.
Düzenli diş hekimi kontrolü
6 ayda bir mutlaka diş hekiminize görünün. Ağız hijyenini en üst düzeye çıkarıp, bunun devamını sağlayacak flor uygulaması, diş taşı ve bakteri temizliği gibi bir takım uygulamalara ihtiyacınız olabilir.
- Diş fırçalama
- Diş ipi kullanımı
- Düzenli beslenme
- Düzenli diş hekimi kontrolü
Diş fırçalama
Dişlerin üzerine sıkıca tutunan bakteriler bir plak oluşturur. Bu plak bakterilerin dişe çok sıkı tutunmasından dolayı suyla ya da gargara ile uzaklaştırılamazlar. Mutlaka fiziki bir temasla yani fırça ile uzaklaştırılır.
Fırçanızı 45° lik açı ile diş ve dişeti birleşimine yerleştirin. Küçük dairesel hareketler yaparak yaklaşık 10-15 saniye uygulayın. Sonra bir fırça boyu ileri giderek bu işlemleri tekrarlayın. Dış yüzeyler bittikten sonra iç yüzeyleri sonrada üst yüzeyleri aynı şekilde fırçalayın. En son olarak da dil yüzeyinizde arkadan öne doğru fırçalayın. Unutmayın, fırçalama en az 2 dk. sürmelidir!
Fırçanızı ortalama 3 ayda bir değiştirin. Fırça kıllarının paralelliği bozulduysa etkinliğini yitirir.
Fırçalamanın 30 dk öncesinde ve sonrasında asitli içecekler kullanmayın. Asitli içecekler diş yüzeyini aşınmaya yatkın hale getirir, bu süre içindeki fırçalama ile aşınmayı artırabilirsiniz.
Diş ipi kullanımı
Diş fırçalanmasına rağmen dişlerin kontak noktalarında ulaşılamayan, temizlenemeyen bölgeler kalmaktadır. Günde 1 defa fırçalamalardan sonra mutlaka diş ipi uygulanarak, bu ulaşılamayan bölgelerde temizlenmelidir. Diş ipini yaklaşık 30 cm uzunluğunda kesin. Orta parmağınıza dolayın. Baş ve işaret parmağınızla 2-3 cm lik mesafe bırakarak ipi gergin bir şekilde tutun. Bu bölgeyi dişetini tahriş etmeden dişlerin arasından geçirin. Dişin yüzeyine ipi yaslayarak yukarı aşağı hareket ettirin, sonra dişin diğer yüzünde de işlemi tekrarlayın.
Düzenli beslenme
Hem genel vücut sağlığı açısından hem de ağız diş sağlığı açısından ihtiyaç duyduğumuz besinlerin yeterli ve dengeli olarak tüketilmesi gereklidir. Aksi takdirde kas ve kemik yapısında yeterli gelişme olmayacak, vücut enfeksiyonlara yatkın hale gelecek ve ağız sağlığı da bundan etkilenecektir. Özellikle çocuklarda kalsiyum, fosfor ve flor içeren dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Karbonhidratlı, şekerli yiyecekler dişlerin üzerinde kolaylıkla bakteri plağı oluşturup çürüğe neden olabilir. Özellikle öğün aralarında bu gıdalar çok tüketilmemelidir.
Gazlı içecekler içeriğindeki asitler nedeniyle dişlerde aşınmalara ve çürüğe neden olmaktadır. Mutlaka az tüketilmeli, tüketildikten sonrada ağız su ile çalkalanmalıdır.
Düzenli diş hekimi kontrolü
6 ayda bir mutlaka diş hekiminize görünün. Ağız hijyenini en üst düzeye çıkarıp, bunun devamını sağlayacak flor uygulaması, diş taşı ve bakteri temizliği gibi bir takım uygulamalara ihtiyacınız olabilir.