Ağız kokusu hayatımızda birçok hengam farkında dahi olmadığımız gelgelelim yakın etrafımızdaki kişileri nispeten rahatsız eden, birebir devirde kimi önemli marazların da habercisi olabilen nahoş bir kokudur.
Ağız kokusuna sebep olan faktörler arasında dişler üzerinde besin birikimi, çürük dişler, diş ve dişeti iltihapları, diş yahut bademcikle ilgili apseler, ağız kuruluğu, farenjit, karaciğer marazları, mide rahatsızlıkları üzere birçok sebep sayılabilir.
Konuşurken eliniz ile ağzınızı kapatmak, tüm gün sakız çiğneyerek ağız kokunuzu gidermeye çalışmak istenilen bir durum olmasa gerek, ağız kokusu ile hayatınızı devam ettirmek bölgesine çok uğraş gerektirmeden, ağrısız ve olağan tekniklerle mis kokulu cümleler kurmak istemez misiniz?
Her nekadar sanal ortamlar ve telefonlar muhaberenin en büyük araçları haline gelse de birebir muhaberenin mekanını hiç bir şey tutamaz. Birebir muhaberede kişinin duruşu, kıyafeti, fizikî özelliklerinin yanı sıra kokusu da muhaberenin en tesirli silahlarından birisidir. Koku denilince akla birinci gelen şey parfüm olabilir gelgelelim devletimizde 4 kimseden 3ünde görülen halitosis denilen ağız kokusu, uygar topluluklar da dahil olmak üzere epey yaygındır.
Içtimaî hayatta kendilerine olan inançlarını kaybetmelerine neden olan ağız kokusu (halitosis) şikayeti olan bireylerin, konuşurken elleri ile ağızlarını kapatması, tokalaşırken nefeslerini tutması ve yakın arada konuşurken başlarını sağa sola çevirmeleri önemli ruhsal sorunları de beraberinde getirir. Alakaların velev evliliklerin bile bitmesine neden olan halitosis umumide bireylerin kendisi tarafından farkedilmez.
Ağız kokusunun sebeplerinin %87si ağız boşluğundan kaynaklanır. Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler istenilmeyen kokuya yol açar. Meyyit yahut ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşikleri açığa çıkarır. Ağız içerisinde bakterilerin tutunmasına neden olan pürüzlü yüzeylerin hepsi ağız kokusuna neden olabilir. Nedir bu pürüzlü yerler; çürük dişler, diş taşları, ileri noktada diş eti rahatsızlıkları, köprü gövdesi altları, cilasız dolgular, total/Parsiyel protezler.. Bilhassa lisan sırtında biriken bakteriler ağız kokusunu önemli mealde arttırır. Yalnızca lisan fırçalanması ağız kokusunu %47 orantısında azaltır.
Tüm bunların yanında yediğimiz besinlerin de ağız kokusu üzerinde büyük tesirleri vardır. Yapılan araştırmalara nazaran daima birebir yiyecekleri yiyenlerde ağız kokusu daha sık görülür. Yumurta, peynir, süt ve süt eserleri ağız kokusuna neden olabilir. Bir grup sistemik rahatsızlıklar da ağız kokusuna neden olabilir (farenjit, tonsilit, sinüzit, reflü, gastrit, kabızlık)
Ağız kokusunu sakızla, mentollü şekerlerle yada gargaralarla gidermeye çalışanlar ise maatteessüf bilakis ileriye dönük ağız kokusunun artmasına sebep olurlar. Çinkosuz sakız, alkollü gargara ve mentollü şekerler yalnızca süreksiz tahlillerdir ve bir müddet sonra ağız kokusunun arttığını göreceklerdir. Çinko içeren sakızlar ve alkolsüz gargaralar (7 günü geçmeyecek şekilde) ağız kokusu tedavilerinde rol oynar.
Ağız boşluğu kaynaklı ağız kokularını önlemek için öncelikle diş doktoruna gidilmeli ve ağzı kokusunun sebebi teşhis edilmeli. Çürük dişler tedavi edilmeli, eski köprüler ve protezler yenilenmeli, pürüzlü ortamlar cilalanmalı ve diş eti tedavisi yapılmalıdır. Ağız hijyeni ile ilgili malumatlar verilerek motive edilmeli. Diş fırçasının yanında diş ipi kullanarak ve lisan sırtını fırçalayarak ağız hijyeni desteklenmelidir.
Ağız kokusuna sebep olan faktörler arasında dişler üzerinde besin birikimi, çürük dişler, diş ve dişeti iltihapları, diş yahut bademcikle ilgili apseler, ağız kuruluğu, farenjit, karaciğer marazları, mide rahatsızlıkları üzere birçok sebep sayılabilir.
Konuşurken eliniz ile ağzınızı kapatmak, tüm gün sakız çiğneyerek ağız kokunuzu gidermeye çalışmak istenilen bir durum olmasa gerek, ağız kokusu ile hayatınızı devam ettirmek bölgesine çok uğraş gerektirmeden, ağrısız ve olağan tekniklerle mis kokulu cümleler kurmak istemez misiniz?
Her nekadar sanal ortamlar ve telefonlar muhaberenin en büyük araçları haline gelse de birebir muhaberenin mekanını hiç bir şey tutamaz. Birebir muhaberede kişinin duruşu, kıyafeti, fizikî özelliklerinin yanı sıra kokusu da muhaberenin en tesirli silahlarından birisidir. Koku denilince akla birinci gelen şey parfüm olabilir gelgelelim devletimizde 4 kimseden 3ünde görülen halitosis denilen ağız kokusu, uygar topluluklar da dahil olmak üzere epey yaygındır.
Içtimaî hayatta kendilerine olan inançlarını kaybetmelerine neden olan ağız kokusu (halitosis) şikayeti olan bireylerin, konuşurken elleri ile ağızlarını kapatması, tokalaşırken nefeslerini tutması ve yakın arada konuşurken başlarını sağa sola çevirmeleri önemli ruhsal sorunları de beraberinde getirir. Alakaların velev evliliklerin bile bitmesine neden olan halitosis umumide bireylerin kendisi tarafından farkedilmez.
Ağız kokusunun sebeplerinin %87si ağız boşluğundan kaynaklanır. Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler istenilmeyen kokuya yol açar. Meyyit yahut ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşikleri açığa çıkarır. Ağız içerisinde bakterilerin tutunmasına neden olan pürüzlü yüzeylerin hepsi ağız kokusuna neden olabilir. Nedir bu pürüzlü yerler; çürük dişler, diş taşları, ileri noktada diş eti rahatsızlıkları, köprü gövdesi altları, cilasız dolgular, total/Parsiyel protezler.. Bilhassa lisan sırtında biriken bakteriler ağız kokusunu önemli mealde arttırır. Yalnızca lisan fırçalanması ağız kokusunu %47 orantısında azaltır.
Tüm bunların yanında yediğimiz besinlerin de ağız kokusu üzerinde büyük tesirleri vardır. Yapılan araştırmalara nazaran daima birebir yiyecekleri yiyenlerde ağız kokusu daha sık görülür. Yumurta, peynir, süt ve süt eserleri ağız kokusuna neden olabilir. Bir grup sistemik rahatsızlıklar da ağız kokusuna neden olabilir (farenjit, tonsilit, sinüzit, reflü, gastrit, kabızlık)
Ağız kokusunu sakızla, mentollü şekerlerle yada gargaralarla gidermeye çalışanlar ise maatteessüf bilakis ileriye dönük ağız kokusunun artmasına sebep olurlar. Çinkosuz sakız, alkollü gargara ve mentollü şekerler yalnızca süreksiz tahlillerdir ve bir müddet sonra ağız kokusunun arttığını göreceklerdir. Çinko içeren sakızlar ve alkolsüz gargaralar (7 günü geçmeyecek şekilde) ağız kokusu tedavilerinde rol oynar.
Ağız boşluğu kaynaklı ağız kokularını önlemek için öncelikle diş doktoruna gidilmeli ve ağzı kokusunun sebebi teşhis edilmeli. Çürük dişler tedavi edilmeli, eski köprüler ve protezler yenilenmeli, pürüzlü ortamlar cilalanmalı ve diş eti tedavisi yapılmalıdır. Ağız hijyeni ile ilgili malumatlar verilerek motive edilmeli. Diş fırçasının yanında diş ipi kullanarak ve lisan sırtını fırçalayarak ağız hijyeni desteklenmelidir.