Ağız kokusu (halitozis)

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Tıp lisanıyla Halitozis denilen ağız kokusu şikayeti pek çok hastayı mutsuz etmektedir. Halitozis, ağız içinden kaynaklanabileceği üzere, gayrı sistemlerden de kaynaklanabilir. Ağız içi nedenler diş çürükleri,diş eti illetleri, periodontit, kanamalı ve sıkılığını kaybetmiş diş etleri, ağız içi yaralar, zayıf ağız hijyeni ve ağız kuruluğudur. Halitozis nedeni daha büyük nispette ağız içindeki bu patolojilerden kaynaklanır. Diş çürüklerini tedavi etmek birinci adımdır. Kokuyu oluşturan bakteriler ve onların çıkardığı birtakım gaz bileşikleridir. O denli ise koku ile uğraşta temel mantık bu bakterilerin barındığı yanların elimine edilmesidir. Çürük kavitesi içinde çoğalan bakterilerin oluşmasını ve çoğalmasını önlemek için, dolgu yapılmalıdır. Diş eti kanamaları yahut kızarıklığı tedavi edilmeli diş taşları temizlenmeli, gerekirse ileri tedavi ile küretaj, lazer dezenfeksiyonu yapılmalıdır.

Ağız kuruluğu da halitozis nedenlerindendir. Tükürük bezlerinin zayıf çalışması nedeniyle oluşan ağızdaki nemin azalması, diş etlerinde ve mukozada mikro çatlaklar oluşmasına ve bu çatlaklara bakteri yerleşimine neden olur. Ağız kuruluğuna neden olacak sebep bulunmalı,ağız nemli tutulmalıdır.

Halitozisin ağız içi kaynaklarından bir gayrısı de ,ağızda bulunan kuron köprü üzere sabit protezlerdir. Daha sahih bir tabirle protezlerin kendisi buna neden olmaz, protezlerin oturduğu mukozanın ehliyetli temizlenemeyişidir. Hareketli protez kullanılıyorsa kesinlikle yemeklerden sonra kesinlikle çıkarılıp doktorun tanım ettiği biçimde temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Ağızda kalan dişler ve dişetleri bakımı yapılmalıdır. Köprü protez üzere sabit protezler için kişisel olarak satılan diş ipleri ile plak oluşumu engellenmelidir.

Ağız dışı sebepler olarak ise sinüzit, boğaz enfeksiyonları, rinit, sindirim, böbrek,solunum sistemiyle ilgili rahatsızlıklar,metabolik rahatsızlıklar, şeker marazı olarak sayabiliriz. Bunların dışında kullanılan birtakım ilaçlar da kokuya sebep olabilir.

Ağız içi ve dışı sebepler ortadan kaldırdıktan sonra yapılması gereken güzel bir ağız bakımıdır. Kâfi sayıda ve nitelikte dinamik bir diş fırçalama ,mutlaka diş ipi tasarrufu, gerekli konumlarda ara yüz fırçası tasarrufu, lisan üzerinin de fırçalanması,ağız bakım gargaralarının tasarrufu, varsa köprü gövdelerinin altını temizlemek için süperfloss tasarrufu ve 6 ay-1senede bir diş doktoru denetimi ile bu meşakkatten kurtulunabilir.
 
Üst Alt