SoruCevap
Yeni Üye
Ağız Kokusuna İyi Gelen Bitkiler
Gunluk hayatımızda kaşımızdaki insanlarda rastladığımız, ya da birileri tarafından ağzımızın koktuğu soylendiği zaman adeta kahroluruz Peki Ağız kokusunu giderici doğal bitkilerin varlığından haberdar mısınız? İşte o bitkiler:
Mırra hala yerel kalabilmiş ve geleneksel ozellikleri olan bir kahve Mırra icin ozel bir kahve cekirdeği yok
Kahve cekirdekleri kavrulup dibek adlı havan benzeri kaba alınır ve taneleri cok inceltilmeden dovulur Mırranın hazırlanmasında en onemli kısım kaynatma evresi Kaynama suresi, bilinen yontemlere gore cok uzun, belli aşamalarda kahvenin telvesi ayrılıp karışıma su eklendikten sonra devam edilir
Cekilmiş kahve uzerine su eklenerek kaynatılır, belli bir kıvama geldikten sonra tortusundan ayırmak amacıyla mutbak adlı ozel kaba suzulur Elde edilen karışıma tekrar kahve ve su eklenir Bir iki defa daha suzme, kahve ve su ekleme işlemi goren kahve, tortusundan ayrıldıktan sonra kahve katılmadan sadece su eklenerek bir iki kere daha mutbaktan gecirilir Bu işlemlerden sonra kahve icilmeye hazırdır
Rezene cayı kotu ağız kokusunu birebir yok eder Yemeklerden yarım saat once alındığında, iştah acıcı olarak kullanılabilir
Eğer yemekten sonra tatlandırmadan icilirse, sindirimi uyarıcı, şişkinliği giderici etkileri vardır
Oksuruk ve soğuk algınlıklarında ve cocuklarda boğmaca hastalığı sırasında yararlıdır
Hıckırık, bulantı, idrar yolları iltihabı, bobrek taşları gibi bircok durumda rezene cayına başvurabiliriz
Koku; idrar yetersizliğine, safra taşına iyi gelir
Tohumu; mide ve bağırsak gazlarına, zor sindirime, bağırsak parazitlerine, asabi kusmalara yararlıdır
Yaprakları; hazmı zor olan besinlerin sindirimini kolaylaştırır
Yaygın olarak ağızda bir sure tutularak kullanılır Karanfil, guzel kokusu sebebiyle ağız kokusunu yok eder
Karanfil, ihtiva ettiği Eugenol maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanılabilir
Ağızda ve midede ifrazatı artırarak, nişastalı ve diğer yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır Mide tembelliğini ve iştahsızlığı giderir Cok kuvvetli dezenfektan olup, gıdaların mide ve bağırsakta kokuşmasını ve gaz yapmasını onler
Bir avuc kadar adacayı sıcak suyun icine katılarak 15 dakika demlenmesi beklenilir Elde edilen karışım sıkılarak icine bir miktar nane ruhu katılır Bu su gun boyunca dinlendirilir Dinlendirilmiş olan su yarı oranda icme suyuyla karıştırılarak ağız sık sık calkalanarak gargara yapılır
Taze nane yaprakları kurutulur Kurutulan bu yapraklardan 2 corba kaşığı kadar alınır ve kaynamakta olan suyun icine katılır 15 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra şeker ya da bal ile tatlandırılarak icilir
Taze nane yaprağı ciğnemek de ağız kokusunu giderir
Elma ve aynı tazelikte olan armut, havuc ve turp nefes tazelemekte ve temizlemekte etkilidir İcerdikleri gıda lifi sayesinde tukuruğu temizler, aynı zamanda damakta tatlı bir tat bırakırlar
Bir limonu ortadan ikiye ayırıp emebilirsiniz Eğer bunu yapmak istemediğiniz bir ortamdaysanız, bir sodanın icine dilimlerini atabilir Sodanız bitince limon dilimlerini yiyebilirsiniz Daha da pratik olması icin, limon aromalı şekerlerden tuketebilirsiniz Aynı zamanda en pratik taşıma şekli şekerlerdedir
En sevdiğiniz makarna sosunda bulunan veya kebap yerken tukettiğiniz soğanları duşunun Yanlarında tabağa konan maydonoz sadece goz zevkinize daha renkli bir hizmet yapmaktan da ote, aynı zamanda nefesinizi tazelemek icin oradadır Maydonozun nefesi tazeleme ozelliği bulunur Bunun yanında taze olmak kaydıyla, biberiye de etkili olabilir
Gunluk hayatımızda kaşımızdaki insanlarda rastladığımız, ya da birileri tarafından ağzımızın koktuğu soylendiği zaman adeta kahroluruz Peki Ağız kokusunu giderici doğal bitkilerin varlığından haberdar mısınız? İşte o bitkiler:
Mırra hala yerel kalabilmiş ve geleneksel ozellikleri olan bir kahve Mırra icin ozel bir kahve cekirdeği yok
Kahve cekirdekleri kavrulup dibek adlı havan benzeri kaba alınır ve taneleri cok inceltilmeden dovulur Mırranın hazırlanmasında en onemli kısım kaynatma evresi Kaynama suresi, bilinen yontemlere gore cok uzun, belli aşamalarda kahvenin telvesi ayrılıp karışıma su eklendikten sonra devam edilir
Cekilmiş kahve uzerine su eklenerek kaynatılır, belli bir kıvama geldikten sonra tortusundan ayırmak amacıyla mutbak adlı ozel kaba suzulur Elde edilen karışıma tekrar kahve ve su eklenir Bir iki defa daha suzme, kahve ve su ekleme işlemi goren kahve, tortusundan ayrıldıktan sonra kahve katılmadan sadece su eklenerek bir iki kere daha mutbaktan gecirilir Bu işlemlerden sonra kahve icilmeye hazırdır
Rezene cayı kotu ağız kokusunu birebir yok eder Yemeklerden yarım saat once alındığında, iştah acıcı olarak kullanılabilir
Eğer yemekten sonra tatlandırmadan icilirse, sindirimi uyarıcı, şişkinliği giderici etkileri vardır
Oksuruk ve soğuk algınlıklarında ve cocuklarda boğmaca hastalığı sırasında yararlıdır
Hıckırık, bulantı, idrar yolları iltihabı, bobrek taşları gibi bircok durumda rezene cayına başvurabiliriz
Koku; idrar yetersizliğine, safra taşına iyi gelir
Tohumu; mide ve bağırsak gazlarına, zor sindirime, bağırsak parazitlerine, asabi kusmalara yararlıdır
Yaprakları; hazmı zor olan besinlerin sindirimini kolaylaştırır
Yaygın olarak ağızda bir sure tutularak kullanılır Karanfil, guzel kokusu sebebiyle ağız kokusunu yok eder
Karanfil, ihtiva ettiği Eugenol maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanılabilir
Ağızda ve midede ifrazatı artırarak, nişastalı ve diğer yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır Mide tembelliğini ve iştahsızlığı giderir Cok kuvvetli dezenfektan olup, gıdaların mide ve bağırsakta kokuşmasını ve gaz yapmasını onler
Bir avuc kadar adacayı sıcak suyun icine katılarak 15 dakika demlenmesi beklenilir Elde edilen karışım sıkılarak icine bir miktar nane ruhu katılır Bu su gun boyunca dinlendirilir Dinlendirilmiş olan su yarı oranda icme suyuyla karıştırılarak ağız sık sık calkalanarak gargara yapılır
Taze nane yaprakları kurutulur Kurutulan bu yapraklardan 2 corba kaşığı kadar alınır ve kaynamakta olan suyun icine katılır 15 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra şeker ya da bal ile tatlandırılarak icilir
Taze nane yaprağı ciğnemek de ağız kokusunu giderir
Elma ve aynı tazelikte olan armut, havuc ve turp nefes tazelemekte ve temizlemekte etkilidir İcerdikleri gıda lifi sayesinde tukuruğu temizler, aynı zamanda damakta tatlı bir tat bırakırlar
Bir limonu ortadan ikiye ayırıp emebilirsiniz Eğer bunu yapmak istemediğiniz bir ortamdaysanız, bir sodanın icine dilimlerini atabilir Sodanız bitince limon dilimlerini yiyebilirsiniz Daha da pratik olması icin, limon aromalı şekerlerden tuketebilirsiniz Aynı zamanda en pratik taşıma şekli şekerlerdedir
En sevdiğiniz makarna sosunda bulunan veya kebap yerken tukettiğiniz soğanları duşunun Yanlarında tabağa konan maydonoz sadece goz zevkinize daha renkli bir hizmet yapmaktan da ote, aynı zamanda nefesinizi tazelemek icin oradadır Maydonozun nefesi tazeleme ozelliği bulunur Bunun yanında taze olmak kaydıyla, biberiye de etkili olabilir