AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ
1- YİYECEKLER: Dişlerin arasında, dişetlerinin muhitinde ve lisan üzerinde biriken yiyecek artıkları berbat bir koku bırakabilir. Sarımsak, soğan üzere birtakım yiyeceklerin koku yapıcı bileşikleri kan dolaşımına katılır. Daha sonra akciğerlerden dışarı atılırlar. Bu kokular diş kaynaklı değildirler. Hasebiyle, vücut bileşikleri elimine edene kadar, diş fırçalama, diş arası paklığı ve gargara tasarrufu yalnızca süreksiz olarak ağız kokusunu maskeleyeceklerdir.
2- TÜTÜN: Tütün eserleri – sigara, pipo, puro- ağız kokusuna neden olur, dişleri renklendirir ve dokuları irite eder, kanser riskinizi, (özellikle akciğer ve ağız kanseri) arttırır.
3- BESLENME: Rejimler berbat ağız kokusuna neden olabilirler. Zira vücut kuvvet için yağ ve protein depolarını yıkmaya başladığında organik bileşikler olan ketonlar açığa çıkar ve bunlar nefeste istenilmeyen kokuya neden olurlar.
4- AĞIZ KURULUĞU: Ağız kuruluğu (kserestomi) ağız kokusuna neden olan bir öbür durumdur. Alışılagelmiş kurallar altında tükürük ağzı temizler ve kokuya neden olabilecek birçok parçayı uzaklaştırır. Tükürük akışı çeşitli ilaçlar nedeniyle yahut tükürük bezlerindeki sorunlar nedeniyle azaldığında ağız kuruluğu oluşur. Ağız kuruluğu birebir devirde mütemadi ağzından nefes ortamlarda da görülür. Ağız kokusuna neden olmaya ek olarak ağız kuruluğu ağız teneffüsü yapanları diş çürüğü oluşumu açısından risk kümesine sokar.
Şayet ağız kuruluğundan şikayetçi iseniz dişhekiminiz size yapay tükürük yazabilir, likit alımınızı arttırmanızı yahut şekersiz asidik olmayan drajeler emmenizi önerebilir. Dişhekiminiz tıpkı devranda düş çürüğünü azaltmak için florid pratiği önerebilir.
5- HASTALIK: Illetle oluşan bed ağız kokusu daha seyrek olsa da mümkündür. Tüm vücudu etkileyen sistemik durumlara bağlı olarak ağız kokusu ortaya çıkıyor ise altta yatan neden belirlenmeli ve tedavi edilmelidir.
Örneğin, daima ağız kokusu yahut ağızda beğenilmeyen tat dişeti marazının habercisi olabilir. Dişeti marazı, plak bakterilerinin dişetlerine ve dişi çevreleyen ve destekleyen kemik dokularına saldırdığı bir durumdur. Tedavi edilmediği takdirde diş kaybı ile sonuçlanan bir enfeksiyondur. Nizamlı denetimler ile dişhekiminiz dişeti marazını belirleyip tedavi edebilir.
Devam eden ağız kokusu soluk borusunda (burun, boğaz, ciğerlerde) bölgesel iltihap, kronik sinüzit, bademcik, kronik bronşit, diyabet, gastrointestinal bozukluklar, karaciğer yahut böbrek bozuklukları, mide içeriğinin sık reflüsü yahut ağız yahut farinks kanseri üzere sair tıbbi rahatsızlıkların da göstergesi olabilir. ( Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. )
AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMENİN İPUÇLARI
- Sistemli dişhekimi ziyareti yapın.
- Yediklerinize dikkat edin.
- Kimi ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilir.
- Dişlerinizi fırçalayın ve dişarası ipi kullanın.
- Lisanınızı fırçalayın.
- Protezlerini gece çıkartın ve çok düzgün temizleyin.
- Gargara ve sprey konusunda dişhekiminize danışın.
Azaltılması gereken besinler:
- Süt ve süt eserleri
- Kahve, çay
- Sigara
- Baharat ve baharatlı yiyecekler.
- Alkol ve alkol içeren besinler
- Şekerli sakızlar
1- YİYECEKLER: Dişlerin arasında, dişetlerinin muhitinde ve lisan üzerinde biriken yiyecek artıkları berbat bir koku bırakabilir. Sarımsak, soğan üzere birtakım yiyeceklerin koku yapıcı bileşikleri kan dolaşımına katılır. Daha sonra akciğerlerden dışarı atılırlar. Bu kokular diş kaynaklı değildirler. Hasebiyle, vücut bileşikleri elimine edene kadar, diş fırçalama, diş arası paklığı ve gargara tasarrufu yalnızca süreksiz olarak ağız kokusunu maskeleyeceklerdir.
2- TÜTÜN: Tütün eserleri – sigara, pipo, puro- ağız kokusuna neden olur, dişleri renklendirir ve dokuları irite eder, kanser riskinizi, (özellikle akciğer ve ağız kanseri) arttırır.
3- BESLENME: Rejimler berbat ağız kokusuna neden olabilirler. Zira vücut kuvvet için yağ ve protein depolarını yıkmaya başladığında organik bileşikler olan ketonlar açığa çıkar ve bunlar nefeste istenilmeyen kokuya neden olurlar.
4- AĞIZ KURULUĞU: Ağız kuruluğu (kserestomi) ağız kokusuna neden olan bir öbür durumdur. Alışılagelmiş kurallar altında tükürük ağzı temizler ve kokuya neden olabilecek birçok parçayı uzaklaştırır. Tükürük akışı çeşitli ilaçlar nedeniyle yahut tükürük bezlerindeki sorunlar nedeniyle azaldığında ağız kuruluğu oluşur. Ağız kuruluğu birebir devirde mütemadi ağzından nefes ortamlarda da görülür. Ağız kokusuna neden olmaya ek olarak ağız kuruluğu ağız teneffüsü yapanları diş çürüğü oluşumu açısından risk kümesine sokar.
Şayet ağız kuruluğundan şikayetçi iseniz dişhekiminiz size yapay tükürük yazabilir, likit alımınızı arttırmanızı yahut şekersiz asidik olmayan drajeler emmenizi önerebilir. Dişhekiminiz tıpkı devranda düş çürüğünü azaltmak için florid pratiği önerebilir.
5- HASTALIK: Illetle oluşan bed ağız kokusu daha seyrek olsa da mümkündür. Tüm vücudu etkileyen sistemik durumlara bağlı olarak ağız kokusu ortaya çıkıyor ise altta yatan neden belirlenmeli ve tedavi edilmelidir.
Örneğin, daima ağız kokusu yahut ağızda beğenilmeyen tat dişeti marazının habercisi olabilir. Dişeti marazı, plak bakterilerinin dişetlerine ve dişi çevreleyen ve destekleyen kemik dokularına saldırdığı bir durumdur. Tedavi edilmediği takdirde diş kaybı ile sonuçlanan bir enfeksiyondur. Nizamlı denetimler ile dişhekiminiz dişeti marazını belirleyip tedavi edebilir.
Devam eden ağız kokusu soluk borusunda (burun, boğaz, ciğerlerde) bölgesel iltihap, kronik sinüzit, bademcik, kronik bronşit, diyabet, gastrointestinal bozukluklar, karaciğer yahut böbrek bozuklukları, mide içeriğinin sık reflüsü yahut ağız yahut farinks kanseri üzere sair tıbbi rahatsızlıkların da göstergesi olabilir. ( Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. )
AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMENİN İPUÇLARI
- Sistemli dişhekimi ziyareti yapın.
- Yediklerinize dikkat edin.
- Kimi ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilir.
- Dişlerinizi fırçalayın ve dişarası ipi kullanın.
- Lisanınızı fırçalayın.
- Protezlerini gece çıkartın ve çok düzgün temizleyin.
- Gargara ve sprey konusunda dişhekiminize danışın.
Azaltılması gereken besinler:
- Süt ve süt eserleri
- Kahve, çay
- Sigara
- Baharat ve baharatlı yiyecekler.
- Alkol ve alkol içeren besinler
- Şekerli sakızlar