Ağız kokusunun kendimize ve çevremize etkisi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Yerküre nüfusunun dörtte biri ağız kokusu meselesi yaşamaktadır.Toplumun büyük bir kısmı için ortak bir toplumsal durumunu temsil etmektedir.Çoğumuzu korkutan lakin en yakınımıza bile sormaya çekindiğimiz ağız kokusu nedir nasıl tedavi edilir?

Ağızda oluşan ve çoğunlukla etrafın de hissettiği beğenilmeyen koku (HALİTOZİS) ağız kokusudur.Ağız kokusu tek başına hastalık değildir. Çoğunlukla bir marazın bulgusudur. Son yıllarda ağız kokusu sınıflandırılması şöyledir:

Ağız kokusu olmadığı halde ağzı koktuğuna inananlar:Her türlü denetimden sonra koku olmadığı söylense de ağız kokusu hissederler ki ruhsal bir durumdur. Bu bireylerin ruhsal destek alması gerekebilmektedir.
2. küme bireyler ağız kokusu olduğu halde bunu kabul etmeyen red eden şahıslardır.
Üçüncü küme içtimaî olarak da fark edilen ağız kokusuna sahip olan kümedir.
Ağız kokusu oluşumu iki küme olarak belirlenir ve bazen ikisi bir arada olabilir:

FİZYOLOJİK AĞIZ KOKUSU;

Bu öbekte çoğunlukla kokulu azıkların,alkol sigaranın tasarrufunun yaratığı kokulardır. Akşam yenilen münhasıran soğan sarımsak üzere kokulu besinler sindirim sistemindeki gazları sebebiyle makûs kokuya sebep olur.Kişi sabah kalktığında ağızda beğenilmeyen tat ve koku vardır. Bu durumda münhasıran uzun süren diş fırçalama ,kokuya yönelik çinko içeren gargara tasarrufu ve lisan yüzeyinin çok yeterli temizlenmesi tesirli olur. Tekrar de bu besinlerin gazları yaklaşık 72 saat boyunca sindirim sistemin de kalır.aynı halde içki ve sigara da koku sebebidir. Bu durum hastalık değildir lakin içtimaî ortamlar için büyük problem yaratır. Hakikat macun ve gargaralar işe yarayabilir.Kadınların mensturasyon devirlerindeki hormonal değişiklikler de ağız kokusu yapabilir. Bu durumda da bilhassa fırçalama ve münasebetli gargaralar tesirlidir.

PATOLOJİK AĞIZ KOKUSU;
%80_90 nispetinde sebep ağız kaynaklıdır.Bu durumları sıralamak gerekirse;Diş eti marazları,diş çürükleri,implant muhiti iltihaplar, kırık diş ve kökler, eski kırık ve bozulmuş dolgular, kenarları açılmış diş eti çekilmiş köprüler, eski protezler, yarısı gömülü yirmi yaş dişleri, apseler, ağız yaraları ve tükürük azlığı.

Ağız dışında kalan sebepler;
Birinci sırada yan alan organ burundur. Burun teneffüsü,tercih edilen solunumdur. Şayet burun tıkalı ise ağız teneffüsü olur bu koku için bir sebeptir. Burun deviasyonları, geniz akıntısı, farenjit, larenjit, burun apseleri ve kanserleri, üst teneffüs yolu enfeksiyonları kokuya sebep olmaktadır. Şayet sebep diş değilse birinci olarak hasta Kulak burun boğaz mütehassısı doktora yönlendirilir.
Bunun dışında alt teneffüs yolu enfeksiyonları, akciğer apsesi,pnömoni, mide bağırsak dertleri, karaciğer illetleri, diabet, böbrek marazları da kokuya sebep olabilir. Ağız kokusu nedeniyle bireyleri dışlamak yanına onları uyarmak ve tedaviye yöneltmek gereklidir.

Ağız Kokusunun Tedavisi
Ağız kokusu çoğunlukla ağız kaynaklı olduğu için diş tabibine başvurmak yanlışsız olanıdır. Ağız içi sorunlar tedavi olduktan sonra koku olmaması hastanın ağız bakımını akıllıca ve nizamlı yapması ile sağlanır. Diş tabibinin tedavisi çoğunlukla kokuyu düzgünleştirir. Kişinin ağız kokusunu farketmesi, bununla yüzleşmesi zordur. Burada eşlere, aileye yakın dostlara da vazife düşer. Ruhsal durumu düşünerek sorunu muayyen etmek ve paylaşmak tahlil için kuraldır.
 

Similar threads

  • Soru
Ağız kokusu günümüzde uygar topluluklar da dahil olmak üzere nispeten yaygındır, birebir vakitte içtimaî bir incinme sebebidir. Ruhsal meseleleri beraberinde getirir. Ağız kokusunun sebep olduğu çevre meseleler (Kötü ağız kokusu evlilikleri bile olumsuz etkileyebilir) biyolojik sorunlardan daha...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Bed ağız kokusu (halitosis), birçok devir ruhsal sorunları de beraberinde getirir. Ağız kokusunun sebep olduğu içtimaî meseleler biyolojik meselelerden daha ziyadedir. SEBEPLERİ Ağız kokusunu FİZYOLOJİK ve PATOLOJİK olmak üzere iki kısma ayırmak mümkündür. 1. Fizyolojik Ağız Kokusu: Her...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ 1- YİYECEKLER: Dişlerin arasında, dişetlerinin muhitinde ve lisan üzerinde biriken yiyecek artıkları berbat bir koku bırakabilir. Sarımsak, soğan üzere birtakım yiyeceklerin koku yapıcı bileşikleri kan dolaşımına katılır. Daha sonra akciğerlerden dışarı atılırlar. Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Ağız kokusu hem kişisel hayatı, hem de çevre ömrü olumsuz cihette etkileyen, dikkate alınması gereken bir meseledir. Berbat ağız kokusu (halitosis), ağız ve diş sıhhati kadar umum sıhhat hakkında da kıymetli ipuçları verir. Ağızda makûs koku varsa, kesinlikle ciddîye alınmalıdır. Ağız kokusu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Ağız kokusu yaş, cinsiyet, ırk ayrımı olmaksızın herkesi etkileyebilen ve yerkürede yaklaşık 2 milyar insanın karşı zıdda kaldığı bir derttir. Ağız kokusu iki tipte önümüze çıkabilir; Muvakkat ağız kokusu; yenilen besinlerle oluşur ve 24-72 saat içinde makbul. Kalıcı ağız kokusu;devirle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
Üst Alt