Ağrı ve tedavisi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Ağrı bilimi (Algoloji) son yıllarda giderek yaygınlaşan ve kronik ağrısı olan hastaların tedavisiyle ilgilenen bir bilim kısmıdır. Kronik ağrının hastanın hayatında çok taraflı değişiklikler oluşturması, çeşitli tıp kısımlarının bir arada çalışmasını gerekli kılmaktadır.

Ağrı tedavisinde en aktif tedavi, çeşitli kısımların ortaklaşa oluşturduğu tedavi protokolleri aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu protokollerin oluşturulması ve hastaların ilgili tabipler tarafından takip edilebilmesidir.

Ağrı tedavisine gelen hastalar, mevzunun mütehassısı hekimler tarafından kabul edilir, şikayetleri dinlenerek ağrının geniş bir hikayesi (anamnez) alınır. Ayrıntılı bir muayeneden sonra gerekli laboratuvar ve radyolojik incelemeler yapılarak tanı konulur. Gerekirse fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi, nöroloji, dimağ cerrahisi, psikiyatri ve öteki ilgili kısımların uzmanlarıyla birlikte durum değerlendirmesi yapılır.

Ağrı Tedavisinde tedavi edilebilen ağrılar

- Baş ağrıları
- Yüz ağrıları – nevraljiler
- Boyun ağrıları
- Omuz - kol ağrıları
- Sırt ağrıları
- Bel - bacak ağrıları
- Damar tıkanıklığına bağlı ağrılar
- Kanser ağrıları
- Nedeni belirlenemeyen ağrılar

Ağrı Tedavi usulleri

Ağrı denetiminde çok çeşitli tedavi seçenekleri kullanılabilir. Ağrı ferdî bir deneyim olduğundan, her tedavi her hasta için münasip değildir. Ağrı tedavisinde sizin için en münasebetli tedavi sistemi, kapsamlı bir incelemeden sonra belirlenir.

İlaç Tedavisi

Ağrı kesiciler (analjezikler) ağrıyı önlemek hedefiyle kullanılan ilaçlardır. Tedavide kullanılan ilaç umumî bir ağrı kesici olabileceği üzere, yalnızca kişisel tip ağrılarda kullanılan farklı bir ilaç da olabilir.

Elektriksel ikazlar (stimülasyonlar)

Muayyen yerlerdeki ağrılar elektriksel ihtarlarla azaltılabilir. Bunun için, cilt üzerinden pratik ile tesirli olan stimülasyon aygıtları ve direkt had sistemi üzerine uygulanan birtakım gelişmiş aygıtlar kullanılır.

Tetik nokta enjeksiyonu

Kaslardaki ağrı tetikleyici noktalardan kaynaklanan baş, bel ve bacak ağrılarında uygulanır.

Epidural/foraminal steroid enjeksiyonu

Bel fıtıklarında, fıtığın hadlere pres oluşturarak ağrıya yol açtığı durumlarda, ilgili omurga seviyesinden hududun çıkış nahiyesine steroid cinsi ilaçların enjekte edilmesidir.

Epidural lizis

Bel fıtığı ameliyatları sonrası ağrısı geçmeyen yahut artan hastalarda, çok ince kişisel bir kateter yolu ile 2 ya da 3 gün şahsi ilaçların verilmesi formülüdür.

Nörolitik bloklar

Kansere bağlı ağrılarda ve nevraljilerde, hadlerin kişisel ilaçlarla duyarsızlaştırılması sistemidir.

Sempatik bloklar

Damar tıkanıklıklarına bağlı bel-bacak ağrılarında, el-ayak terlemelerinde, şeker illetine bağlı ağrılarda ağrıya yol açan sonların şahsi ilaçlarla uzun müddetli duyarsız hale getirilmesidir.

Radyofrekans termokoagülasyon

Ağrıyı ileten sonların şahsi bir cihaz aracılığıyla duyarsızlaştırılması prosedürüdür.

Morfin pompaları

Kanser ve kanser dışı ağrıların gayrı tekniklerle denetim altına alınamadığı durumlarda, cilt altına yerleştirilen hususî bir pompaya bağlı kateter aracılığıyla ilaç verilerek, ağrının uzun müddetli kesilmesi prosedürüdür.

İleri girişimsel teknikler

Son yıllarda nukleoplasti, vertebroplasti üzere yollar sırt ve bel ağrıları tedavisinde de uygulanmaktadır.

Ruhsal tedavi ve destek

Ağrının; etkinlikler, çevre yaşantı ve münasebetler üzerinde oluşturduğu olumsuz tesirleriyle başa çıkmayı kolaylaştırmak için kullanılır.
Kolay ağrı kesicilerle geçmeyen, beklenenden daha uzun süren ağrılarda ya da hekiminizin yönlendirdiği durumlarda ağrı tedavisine başvurmalısınız.
 
Üst Alt