Ahmet Yesevi Şiirlerine Neden Hikmet Adını Vermiştir

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
Neden Ahmet yesevi Şiirlerine Hikmet adını vermiştir
Ahmet yesevinin şiirlerine hikmet denmesinin sebebi

Turklere islamiyetin esaslarını ve tasavvuf anlayışını oğretmek amacıyla bu eser i yazmış ve şiirlere de hikmet adını vermiştirHer dortlukte bir hikmet vardır hikmet tasavvufi bir terimdir

Hikmetlerde din konuları şairin anlayış ve sezgilerine gore işlenir Hikmet adı, genel olarak Ahmet Yesevi'nin şiirlerine verilmiştir Zaten kendisi de meydana getirdiği ana, Divani Hikmet ismini vermiştir Ahmet Yesevi şiirlerinin coğunu aruzla yazmıştır Hece vezniyle yazdığı manzumelerinde de en cok (7 + 7 14) olcusunu kullanmıştır

Ahmet Yesevi'den bir hikmet orneği

Ol Kaadirniın kudret bilen nazar kıldı

Hurrem bolup yir astığa girdim mına

Garip bendeng bu dunyadan guzer kı'dı

Mahrem bolup yir astığa girdim mına

Zakir bolup, şakir bolup Haknı taptım

Şeyda bolup, rusva bolup candın ottum

Andın songra vahdet meydin katre tattım

Hemdem bolup yir astığa girdim mına

Ahmet Yesevi

Dortluklerin anlamlan şoyledir :Guclu Tanrım şoyle bir kudretle baktı, bundan sevinc duyarak yer altına girdim işte Tanrım, garip kulun dunyasından gecti şimdi Bir dost olarak yer altına girdim işteZikreyledim, şukreyledim, Hakka taptım; delli oldum, ayıplandım, candan gectim Ondan sonra birlik şarabından bir damla tattım Peygamber'le hemdem olup yer altına girdim

Ahmet Yesevi bu hikmetini, Peygamberin olum yaşı olan 63 yaşına geldiği zaman, yer altında yaptırdığı ve kalan omrunu icinde gecirmek istediği cilehane'de yazmıştır Cunku Yesevi'ye gore madem ki Peygamber bu yaşta yer altına girmiştir, kendisinin de bu yaştan sonra yer yuzunde yaşamasına bir sebep yoktur

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt