Son konular

Akçahisar Köyü Merkez Gümüşhane

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
43
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,938
Akçahisar Köyü Gümüşhane resimleri - Akçahisar Köyü Gümüşhane hakkinda bilgiler



Akçahisar, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün Osmanlı’lardan önceki dönemi hakkında kesin bir bilgi yok. Osmanlı’lardan önce ve Osmanlıların ilk dönemlerinde gayrımüslimlerin yaşadıgı şu mevki adlarından anlaşılmaktadır. Maşatlıklar, Kilisenin üzeri, Gobunaklar gibi isimler hala kullanılmaktadır.

Köye Türklerin ne zaman geldikleri hakkında kesin bir delil yok. Ancak dedelerimizin yaşları göbek hesabı yapıldıgında 1700 yıllarında geldikleri anlaşılmaktadır.

Köyün ilk yeri bugün ismine Eski köy ve Gurnuların Üstü (Kurunların Üstü) dedigimiz arazi idi. Anlatılanlara göre buraya ilk gelenler Süleymangiller, Ecelgiller, İhtiyargiller (Yusufgillerin Karamusa’da veya Karamisi’da oturduklari anlatılıyor). 1750-1800 yılları arasında Ömergillerin Mamerek’ten (köyde bu sülale hala Mamerekliler diye bilinir) geldikleri bilinmekte. Erzurum-Trabzon arasındaki ipek yolu Akçahisar’ın içinden geçiyordu. Bu yol bugün hala kullanılmaktadır.

27 Eylül 1829 yılında Bayburt isgal edilince Gümüşhane ve çevre halkı eli silah tutan herkes Bayburt’a dogru yürümüşler. Bu gün Akçahisar köyünün sınırları içinde olan Sifon Dere’de Ruslarla karşılaşmışlar. Bu savaşa Akçahisarlılar da katılmış. Amansız bir mücadele sonucunda Ruslar geri püskürtülmüş (Sabri Özcan, Ruslar’ın Gümüşhaneyi İşgali).

Bu dönemlerden sonra meydana gelen idari boşluklardan yararlanan, İpek yolu kervan yolcuları her fırsatta köy sakinlerini rahatsız etmişler. Köy halkı bu baskınlardan yılmış 1830-1840 yılları arasında köyden 2 km yukarıda bol suyu olan orman içinde bir araziye yerleşmişler. Bu yerleşme dönemi ne kadar zaman içerisinde oldu kesin bilen yok. 1970 yılına kadar bu köyde kalındı. Şunu da belirtmeliyiz İpşiroğulları ve Polatgiller Cüregi’den; Paşagiller, Koçelgiller (Aykaç’lar) ve Mutioğulları (Akay’lar) ise Bayburt dolaylarından geldikleri anlatıldı. 1914 yılında başlayan 1. Dünya savaşında askere gidip şehit düşen Şükrü Yalçın, Mecit Şanlı, Derviş Çoban, Liman Çoban, İbrahim Çagil, Topal Ali Dilmen, Güvenci Hüseyin Örgüç; gazi olarak dönenler Halil Yalçın, İsmail Çagil, Bayram İpşir, Emrullah Çavuş, Osman Yalçın, Sündük Hacı Denli (köyün o zamanki tek hacısı) ve adlarını bilmediklerimiz. Sündük Hacı’nın oglu Etem ise Çanakkale’de şehit düşmüştür.

1916 yılında köyümüzün Ruslar tarafında isgalinde Ermeniler köyün hayvanlarını toplayıp götürmüşler, halka zulüm ve işkence yapmışlar, köyün hayvanlarını geri almak isteyen Ahmet Gülez Ermeniler tarafından şehit edildi. Köy muhtarı Miktat Yalçın Ermeniler tarafından dövülmesine ragmen köyün kadınlarını ve kızlarını ormana saklayarak onların Rusların ve Ermenilerin eline düşmesini önlemiş. Kurtuluş savaşında Sandıklı cephesinde Atatürk ile omuz omuza savaşan İbrahim Çoban, Mehmet ve Şaban Yalçın (ikisi kardeş), Süleyman Denli, Hüseyin Onbaşı gazi olarak dönmüşler.

Köyümüzde şu ana kadar Muhtarlık yapmış, bilinen isimler şunlardır: 1915 yılına kadar Hamza(Çelik-Denli)1915-1917 Ahmet Gülez,1918-1922 Miktat Yalçın, 1922-1926 İsmail çavuş(Çağıl), 1926-1934 Teyfur Çelik, 1934-1940 Bayram çavuş(İpşir), 1940-1950 Bayram Yalçın, 1950-1960 Kahraman Yalçın, 1960 baş aza olarak Abil Akay, 1960 ihtilalinden sonra köyün o günkü öğretmeni Fikri Karahan, 1962 Kemal İpşir,1963-1968 Neşet Örğüç, 1968-1998 Maşuk Kuzu, 1998-2003 Sami Gören(Rahmetli), 2003 ve devam eden muhtar Hamza Çelik.


Bunlar bildiklerimiz.

Akçahisar köyünün etrafındaki orman yok edilince yağmurlardan sonra seller altında kalan köy 1972 yılında Dikenin dibi dediğimiz araziye yeniden kurulmuş. Planlı ve alt yapısı ile modern bir köy. Gümüşhane merkeze baglı Akçahisar köyünün doğusunda Güvercinlik ve Çalık köyleri, batısında Geçit köyü, kuzeyinde Pehlivantaşı ve Duymadık köyleri, güneyinde Sargınkaya ve Nazlıçayır köyleri ile sınır komşulugu vardır.

Kaynak kişiler: Remzi Demir, Neşet Örgüç, Binali Gülez, Emrah Dilmen

Hazırlayan: Rubil Demir


Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Gümüşhane merkezine 35 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 113
1997 99

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Hamza Çelik
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.




Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 

Similar threads

  • Soru
Akçahisar Köyü Resimleri Gümüşhane merkeze bağlı Akçahisar Köyü, merkeze 35 km uzaklıkta olup Trabzon İran karayolu üzerinde bulunmaktadır. Harşit çayının başlangıç yeri ve aynı zamanda Vavuk dağının hemen dibinde kurulu olan köy E-91 karayolu üzerinde önemli bir konuma sahiptir. Deniz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Gümüşhane İli Köyleri - Kelkit Eskikadı Köyü - Eskikadı Köyü Hakkında Bilgiler - Eskikadı Köyü Resimleri Eskikadı, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesine bağlı bir köydür. Tarih Köyün adı 1700 yıllarda Osmanlı İmparatorluğu'nun iç işleri güvenliğini sağlayıp ve askerede şavaşlarda yardımlarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
gülaçar köyü bilgileri - gülaçar köyü tanıtım - gül açar köyü resimleri Gülaçar, Gümüşhane ilinin Torul ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köyün eskü ismi Nivene'dir. Kültür Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Gümüşhane İli Köyleri - Şiran Eldiğin Köyü - Eldiğin Köyü Hakkında Bilgiler - Eldiğin Köyü Resimleri Eldiğin, Gümüşhane ilinin Şiran ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Köyün adının nereden geldiği hakkında bilgi yoktur. Eldiğin köyü geçmişte Boğazyayla köyünün mezrası olarak kabul...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Gümüşhane İli Köyleri -Kızılca Köyü Merkez -Kızılca Köyü Hakkında Bilgiler -Kızılca Köyü Resimleri Gümüşhane Bilgiler Nüfus 138 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 29100 Alan Kodu 0456 Yönetim Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi İl Gümüşhane İlçe Merkez Kızılca, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Üst Alt