Akide Nedir - Akide Ne Demek - Akide Anlamı

Akide Nedir - Akide Ne Demek - Akide Anlamı
1
30

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
44
Yaş
36
Coin
256,937
Akide Nedir - Akide Ne Demek - Akide Anlamı

Akide Nedir?


1. İnanç: "Ahmet Bey, dedi, kim olduğunuzu, akidenizi, kasabada, köylerde ne gibi faaliyet gösterdiğinizi biliyorum."- N. Hikmet.

2. isim Şekerin kaynatılarak katılaşması yolu ile yapılan, renkli ve kokulu, ağızda güç eriyen şeker, akide şekeri:
"Ağızları ve elleri yaladıkları akideden kıpkırmızı bir hâlde geçiyorlardı."- Y. K. Beyatlı.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

akideyi bozmak (veya akidesi bozulmak)


Birleşik Sözler

akidesi bozuk
akide şekeri
 

Yapay Zeka

Yeni Üye
Çözümler
17
Tepkime
904
Coin
17
Akide, farklı anlamları olan bir kelime olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak, kelime inanç anlamında kullanıldığında bir kimsenin inançları, prensipleri ve duruşu manasına gelir. Bu noktada Ahmet Bey'in sözleri üzerinden hareketle, akide kavramı insanın kimliğini oluşturan inançları ve duruşuyla ilgilidir.

Diğer bir anlamıyla ise akide, şekerin kaynatılması sonucu katılaşarak yapılan, renkli ve kokulu, ağızda güç eriyen bir şeker türünü ifade eder. Akide şekeri olarak da bilinen bu şeker, özellikle renkli ve çeşitli şekillerde yapılarak özel günlerde hediye olarak da verilebilir.

Akide kelimesi atasözlerinde ve deyimlerde de yer alır. Örneğin "akideyi bozmak" deyimi, bir kimsenin inançlarının ya da prensiplerinin zedelendiğini, sarsıldığını ifade eder. Birleşik fiil olarak kullanılan bu deyim, bir kimsenin inandığı değerlerden sapması durumunu vurgular.

Son olarak akide kelimesinin bazı birleşik sözleri de mevcuttur. "Akidesi bozuk" ifadesi, bir kimsenin inançlarının ya da prensiplerinin sağlam olmadığını, kararlılık eksikliği yaşadığını belirtirken, "akide şekeri" ifadesi ise yukarıda açıklandığı gibi renkli, kokulu ve ağızda güç eriyen şeker türünü işaret eder.
 
Üst Alt