Son konular

Akne (sivilce) ile başetmek

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Akne yani sivilce en sık görülen deri illetidir. 11-30 yaşlar arasındaki bireylerin %80’inde akne görülür. Akne yüz, boyun, göğüs ve sırt kesiminde oluşur. Bu yerin derisinde yerleşen yağ bezleri kimi devir kıl köklerini tıkar. Tıkanan gözeneklerde bakteriler çoğalır ve al, şiş sivilcelere yol açar. Bazen yalnızca yağ ile tıkalı gözenekler belirir. Bunlar beyaz komedolar ve siyah noktalar formunda görülür. Tam aykırısı çok iltihapla dolarak kist yapısına bürünen derin, geniş çaplı, koyu renkli, aylar süren akne lezyonları da oluşabilir.

Genetik yapımız, hormonal değişimler, gerilim ve yağlı kozmetik eserler esas sivilce nedenleridir. Birtakım besinler da akneyi davet eder. Karbonhidrat ve yağ yükü ziyade olduğu için kızartmalar, kuruyemişler, cips, çikolata, yağlı süt ve kola üzere besinlerin ziyade tüketilmesi 1-2 gün içinde ani akne artışına yol açabilir. Sanılanın tersine karaciğer illetleri ile ilgisi yoktur. Lakin bazen yumurtalık kistleri (poliksitik over hastalığı) ve hormonal illetlerin (androjen hormon fazlalığı) birinci belirtisi olabilir.

Akne ile ilgili merak edilen birtakım pratik noktalar:

1-Yüzümü çok sık mı yıkamalıyım? Hayır, günde 1-2 kez, karma-yağlı cilde makul bir temizleyici ile yüz yıkanmalıdır.

2-Güneş hami ve nemlendirici sürebilir miyim? Evet, deri tipinize nazaran yani yağsız, oil-free, non-komedojenik ibarelerini göreceğiniz markaların eserlerini rahatlıkla kullanabilirsiniz.

3-Akne sıkılmalı mı? Hayır. Konut ortamında akne sıkmak mikrobun yayılmasına, aylarca kalan kahverengi lekelere yahut çukur izlere neden olabilmektedir.

4-Evde hazırlayabileceğim pudra, tonik, krem formülleri var mı? Hayır. Medyada devir vakit bu tip formüller dolaşsa da bunlara itibar edilmemelidir. Bu tip formüller ile iyileşememe bir yana dursun, akne daha berbatlaşabilir, alerji eklenebilir, mikrop kapılabilir.

5-Güzellik merkezlerine her ay gidiyorum, neden aknemin sonu gelmiyor? Cilt aklığı yapılsa dahi uzun soluklu tedaviler olmadan, akne kesinlikle tekrarlayacaktır. Unutmayın, akne bir deri illetidir.

6-Bir haftada yarar görmezsem ilacı bırakmalı mıyım? Aknede güzelleşme haftalar içinde başlar. Kararlılıkla dermatoloji eksperinin verdiği tedavi sürdürülmeli, birkaç hafta sonra bir sonuç beklenmelidir.

7-Akne tedavi edilmezse ne olur? Pek çok çalışmada gösterilmiştir ki akne, çevre fobi, özgüvende azalma, hayat kalitesinde düşmeye neden olmakta ve hatunlarda ölçüsüz ölçüde makyaj eğilimine yol açmaktadır. Tedavisiz aknede ayrıyeten iz ve leke sıkıntıları başlar.

Akneyle başa çıkmak için en inançlı yol, dermatoloji uzmanınıza muayene olmaktır. Bu biçimde, muayenedeki tespitlerimize nazaran, münasip yüz temizleyici, nemlendirici ve güneş kremleri belirlenir. Topikal akne ilaçları ya da haplar kullanırız. Birtakım hastalarımızda maske yahut peeling öneririz. Siyah nokta ve yağ dolu gözenekleri temizlemek için cilt bakımı da güzel bir başlangıç olur. Akneyi atlatmış lakin izi kalmış kimselerde ise en önemli Mezoterapi, PRP (platelet rich plasma) pratiklerinden destek alıyoruz.
 

Similar threads

  • Soru
Akne nedir? Akne yani sivilce en sık görülen deri hastalığıdır. Genellikle gençlerde ortaya çıkar. 11-30 yaşlar arasındaki kişilerin %80’inde akne görülür. Akne nasıl çıkar? Akne yüz, boyun, göğüs ve sırt bölgesinde oluşur. Bu bölgelerdeki deride yerleşen yağ bezleri kimi zaman kıl köklerini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Yüz, boyun, sırt ve gövdede yer alan, yağ bezlerinin aktivitesinden kaynaklanan, ciltten kabarık olarak görülen, zaman zaman içi iltihaplı olabilen sivilcelerdir. Ergenlik döneminde en sık görülen dermatolojik hastalıktır. 12-18 yaşları arasındaki bireylerin yaklaşık %40’ında görülür. Aknenin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Akne tedavisinin müddeti aknenin tipine, şiddetine ve altta yatabilecek bir hormonal rahatsızlığa nazaran değişkenlik gösterebilir. Yüzeyel yahut bir ilaca yan tesir olarak gelişmiş akne tedavisinin mühleti 1-3 ay arasında değişirken, Nodulo-kistik akne ismi verilen yahut sekelli akne marazı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Sivilce (Akne Vulgaris)Akne tıkalı gözenekler (siyah ve beyaz noktacıklar), kırmızı kabarcıklar, iltihaplı kabarıklıklar ve derinin derin tabakalarında kistlerle seyreden bir hastalıktır. Hastalık genellikle yüzde, boyunda, göğüste, sırtta, omuzlarda ve hatta kolların üst bölgesinde görülebilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Yüz, boyun, sırt ve gövdede yer alan yağ bezlerinden kaynaklanan, ciltten kabarık olarak görülen, zaman zaman içi iltihaplı olabilen lezyonlardır. Ergenlik döneminde en sık görülen dermatolojik hastalıktır. 12-18 yaşları arasındaki bireylerin yaklaşık %40’ında görülür. Aknenin oluşmasına neler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
Üst Alt