Son konular

Alanlarında İlk Olan Türk Kadınları Kimlerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
51
Coin
256,936
Alanlarında İlk Olan Türk Kadınları Kimlerdir? Alanlarında İlk Olan Türk Bayanları

Türkiye’nin ilk kadın bakanı olma unvanını taşıyan Türkan Akyol, “İlk kadın bakan olduğumda, başarısızlığa uğrarsam bunun bütün kadınların yeteneksizliği şeklinde genelleştirileceği endişesini taşıdım” dedi.

Alanlarında İlk Olan Türk Kadınları

Türkiye’nin ilk kadın bakanı olma unvanını taşıyan Türkan Akyol, “İlk kadın bakan olduğumda, başarısızlığa uğrarsam bunun bütün kadınların yeteneksizliği şeklinde genelleştirileceği endişesini taşıdım” dedi.

Türkiye’nin “ilk” kadın Emniyet Müdürü Feriha Sanerk, nöbetini bir gün dahi birisine bırakmadığını belirterek, “Halbuki başka arkadaşlarımın işleri olduğunda ben gittim onların yerine nöbet bekledim. Ama benimkini bir olay olur da ‘kadın değil mi beklememiş, arkadaşına bekletmiş’ derler diye katiyen bekletmedim” dedi.

Türkiye’nin ilk kadın bakanı Türkan Akyol
Türkiye’nin ilk kadın bakanı olma unvanını taşıyan Türkan Akyol, alanında ilk olmanın, kişi için büyük bir ayrıcalık ve onur olduğunu belirtti. Bakan olma sürecine ilişkin bir anısını da anlatan Akyol, “O devirde hükümeti kurmakla görevlendirilen rahmetli sayın Prof. Dr. Nihat Erim, beni görüşmek için başbakanlık konutundaki bürosuna çağırıp bakanlık teklif ettiği zaman, çok acemi olduğum için kendilerine bir nevi ayakbağı olmak istemediğimi söyledim. Prof. Dr. Erim, ‘Biz sizi yeterince tanıyoruz’ dedi. Ayrıca, ‘Türkan hanım, ben sizi bir arenaya atıyorum, ya başarılı olur çıkarsınız ya da aslanlar sizi yer’ dedi. Bunu hep hatırladım” diye konuştu.

Yakın çevresi ve özellikle de eşinin her zaman kendisini desteklediğini ve yardımcı olduğunu da ifade eden Akyol, “Oğullarım o zaman ilk ve orta eğitimdeydiler. Benim konumumda babaları olsa daha münasipti gözü ile baktılar sanıyorum” dedi.
“KADINLAR KENDİLERİNİ HAZIRLAMALI”
“Kadınların politikada ve yönetimin üst kademelerinde çok daha fazla yer almalarını isterim” diyen Akyol, bunun toplum ve devlet için olumlu sonuçlar vereceğini de düşündüğünü kaydetti. Akyol, “Ancak kadınlarımız bu konumlar için kendilerini hazırlamalılar, gerekli kültür ve bilgiyi elde etmek gayreti içinde olmalıdırlar” dedi.

Türkiye’nin “ilk” kadın Emniyet Müdürü Feriha Sanerk
Türkiye’nin “ilk” kadın Emniyet Müdürü Feriha Sanerk, Siyasal Bilgiler Fakültesine girdiğinde de okulda kız öğrenci bulunmadığını dile getirdi..

Mezun olduğunda kaymakam olmak isteyen ve bunun için başvuruda bulunan Sanerk, bununla ilgili gelişmeleri şöyle anlattı:
“Mezun olunca İçişleri Bakanlığına gittim kaymakam olacağım diye. Ama önce Başbakan’a gittim. ‘Sözünüzde duruyor musunuz’ diye sordum. ‘İçişleri bakanına git, tamam’ dedi. Gittim. Evrak tanzim etmem için bana bir şeyler verdiler. Fakat bir yandan da o zaman personel müdürü olan kişi beni istemiyor, vazgeçirmek istiyor. Ben de vazgeçmiyorum. O sırada Saraçoğlu hükümeti düştü. Bana da ‘ret’ cevabı verdiler. ‘Şimdilik bunu düşünmüyoruz’ dediler. Benim çok canım sıkıldı. Onun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğüne müracaat ettim. Hemen beni komiser muavini olarak aldılar.”

Emniyette ise erkek meslektaşları tarafından iyi karşılandığını, ancak orada da sıkıntılar yaşadığını dile getiren Sanerk, Türkiye’nin ilk kadın emniyet müdürü olma sürecini de şöyle anlattı:
“Komiser oldum. Başkomiser oldum ve bir hayli maceradan sonra da emniyet müdürü oldum. O zaman yüksek okul mezunları 2,5 yılda emniyet müdürü oluyordu. Benim 2,5 yılım geçti hala olamıyorum. Yapmıyorlar. Her gelen umum müdüre ‘benim emniyet müdürü olma zamanım geldi’ diyorum. ‘Peki’ diyorlar, kalıyor orada. Benimki 5 yıl sonra oldu. En sonunda bir tanesine ispat etmişim ki benim emniyet müdürlüğümü verdi. Kaymakam olmam gerekiyordu, yapmadılar. Emniyet müdürü olmak için de dava açtım. Müdür olunca dava düştü.”
“NÖBETİMİ KİMSEYE BIRAKMADIM”Mesleğinde hiçbir zaman kadın olduğunu hissettirmediğini de ifade eden Sanerk, “Gece nöbet bekliyoruz genel müdürlükte. Şube müdürleri, daire başkanları nöbetçi kalıyordu. Ben nöbetimi, bir gün dahi birisine bırakmadım. Halbuki başka arkadaşlarımın işleri olduğunda ben gittim onların yerine nöbet bekledim. Ama benimkini bir olay olur da ‘kadın değil mi beklememiş, arkadaşına bekletmiş’ derler diye katiyen bekletmedim” diye konuştu.

Eşi de emniyet müdürü olan Sanerk, meslek hayatının zorluklarına karşın 2 çocuk büyüttüğünü, evinin yemeğini yaptığını, hatta kendisi ve çocuklarının elbiselerini bile kendisinin diktiğini anlattı.

eriha Sanerk, “Çocuklarıma her bayram mutlaka elbise dikerdim. Hatta bazen yetişmezdi, Ankara’dan İstanbul’a gelirken trende elbiseleri tamamladığım olurdu” dedi.

Meslek hayatı süresince az uyuyup çok çalıştığını, çocuklarını okula kendisinin bıraktığını ve onlarla hep ilgilendiğini anlatan Sanerk, “Eşim Türk erkekleri içinde parmakla gösterilecek gibiydi. Ben ilk kez gizli göreve gidecektim. Tereddüt ettim. Eve gelip eşime ‘Gideyim mi?’ dedim. ‘Gideyim mi ne demek? Sen bu mesleğin içinde değil misin?’ dedi. Ondan sonra da çok yere gittim. Bir daha da sormadım tabi” diye konuştu.

Mesleğinden dolayı hiç pişman olmadığını dile getiren Sanerk, “Çocuklarım sitemde bulunmadılar ama bana hep çocuklarımla fazla meşgul olamadım gibi geldi” dedi.

Üst Alt