Son konular

Alerji Hakkında Merak Edilenler

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Alerji, hem besin, hem hava, hem akar hem de mantar gibi pek çok uyarana karşı vücudun verdiği bir tepkidir. Alerji bulaşır mı, sonradan olur mu? Alerji genetik mi, cilt kuruluğu yapar mı? Alerji testi nasıl yapılır, hangi doktora gidilir? Alerji olan cilde ne iyi gelir? B vitamini alerji yapar mı? Alerji hakkında merak edilen soruları sizler için cevapladık.

Besin alerjileri ile ilaç alerjileri ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Hemen hemen her yaş aralığında görülebilen ve sıklıkla belli başlı belirtilerle karşılaşılan alerji, antikorların çalışmasında etkili olmaktadır. Hem çevre kirlilikleri hem de sigara kullanımları ile birlikte alerjilerin meydana gelmesi kaçınılmazdır. Kronikleşen öksürük, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, kaşıntı, şişlik ile birlikte meydana gelen alerji, kortizon ve antihistaminiklerle ve beslenme rutini değişiklikleri ile kontrol altına alınabilen alerji hakkında tüm merak edilenler ve çok daha fazlası sizlerle…
Alerji Bulaşır Mı?
Alerji bulaşıcı bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaz. Alerji genelde genetik aktarımlarla meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Alerji bulaşıcı bir rahatsızlık olarak zannedilse de genelde bu algı tamamen yanlıştır. Bulaşıcılık özelliğinden bahsedilebilmesi için alerjilerin enfeksiyon kaynaklı olması gerekmektedir. Alerjiler ise üst solunum yolu enfeksiyonu gibi durumlardan değil, tam tersine immün sistemin yanlış çalışmasından dolayı meydana gelir. Bu bilgi ise bu rahatsızlığın genetik olarak adledilmesinde ki en büyük kanıttır.
Alerji Sonradan Olur Mu?
Evet. Alerjiler genelde genetik yatkınlığı olan kişilerde görülebilen bir rahatsızlık olsa da alerjiler daha sonradan da görülebilmektedir. Alerjilerin sonradan gelişmesinde ki tetikleyici neden ise genelde farklı ilaç kullanımlarıdır. İlaç kullanımları alerjilerin sonradan tetiklenmesine neden olan etkenler arasında yer alır.
Alerji Genetik Mi?
Evet. Alerji rahatsızlığı genetik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Fakat bu alerjilerin gelişmesinde genetik etkenler etkili oldukları kadar aynı zamanda da çevresel faktörler de alerjilerin gelişiminde etkili olmaktadır. Ayrıca ailede alerji öyküsünün bulunması da genetik faktörleri tetikleyici bir unsur olarak görülmektedir.
Alerji Olan Cilde Ne İyi Gelir?
Alerjilerin en bilinen belirtileri arasında yer alan cilt kaşıntıları ve cilt kızarıklıklarının nasıl gidileceği merak edilmektedir. Alerjilere en iyi gelen şey genelde alerjiyi tetikleyen unsurlardan uzak durulmasıdır. Genelde bilimsel olmasa da alerjilere iyi gelen şeyler arasında limon suyu yer almaktadır. Limon suyunun bir miktar su ile karıştırılması ile birlikte cilde uygulanan bu kür özellikle kaşıntı semptomunu giderici etkilere sahiptir.
Alerji Cilt Kuruluğu Yapar Mı?
Alerjilerin cilt kuruluğu yağıp yapmadığı sıklıkla merak edilen sorular arasında yerini alır. alerjiler genelde cilt bariyerinde deformasyonlara neden olduğundan dolayı cilt kuruluğu da yapabilmektedir. Genelde bu duruma ise atopik dermatit adı verilmektedir. Bunun için ise alerji tedavisi haricinde ayrıca bir tedavi sürecinden daha geçilmesi gerekebilir.
B Vitamini Alerji Yapar Mı?
Evet. Takviye olarak alınan B vitamini alerji yapabilir. Bu durum nadir olarak görülse de genelde ürtiker gibi yan etkilere ve alerjik durumlara sebebiyet verebilir. Tip 1 aşırı duyarlılığa neden olmakla birlikte bu durumdan kaçınmak için B vitamini kullanımından önce alerji testi yapılması uygun görülmektedir.
Alerji Testi Nasıl Yapılır?
Alerji testinde yaklaşık 30 çeşit alerjen madde tespit edilir. Bu sayede hastanın neye alerjisi olduğu belirlenir. Alerji testi için hastanın derisine çizik atılır. Daha sonra solüsyon olarak hazırlanan alerjen maddeler bu çizik bölgelere damlatılır. 30 dakika sonra kızarıklık ve kabartı oluşan bölgeler alerjen madde olarak anlaşılır.
Alerji Testi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Herhangi bir şeye alerji olduğu fark edilirse dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekir. Burada doktor kan ve prick testi yapılır. Prick testi, alerjen maddelerin deri üzerine atılan çiziklerin üzerine damlatılması ile yapılır. Deri üzerinde kızarıklık ve kabartı gibi semptomlar görülürse alerji olduğu tespit edilir.
 
Üst Alt