Son konular

Ali Şimşir’in Çanakkale Anıları

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
51
Coin
256,936
Ali Şimşir’in Çanakkale Anıları
Ali Şimşir’in Çanakkale Hatıraları

Çan-Karakoca Köyü'nden

1308(1892) doğumluyum89 yaşındayım 1331(1915)de gittim askere4 senede geldim köye Anafartalar’da ve Doğuda Rus Cephesinde savaşlara girdim Mustafa Kemal'i duyardık Anafartalar’da grup komutanıydı o zaman

Tekirdağ'da 68 gün talim gördüm Hemen cepheye girdim Eceabat’ın arka tarafına Koca Anafarta’ya gittik5 ay bulundum cephede İngilizlere karşı Mevzilerdeydik Çok harbe girdim, yaralanmadım çok şükür Piyade askeriydim Bir zaman kasalı tüfek taşıdım Sonra mavzer verdiler

Gece fedailer çıkardı bizden ve düşmandan İstihkâmlara bomba atarlardı Bizim mangada Antalyalı Mustafa Çavuş vardı Fedai olarak düşman mevzilerine çok bomba attığından, madalya ve beratı vardı"O madalya ve beratı varken nereye gitse Cuma namazı kılınır/'derlerdi

4Kolordu, 12Fırka ,36Alay,lTabur, 1Bölükteydim

Kolordu Komutanı Ali İhsan Paşa idi Fırkada Faik Bey, Binbaşı Mahzar Bey vardı Bizim Yüzbaşımız Rahmi Bey’di Celil Efendi, Rüştü Efendi, Süleyman Efendi gibi küçük zabitlerimiz vardı Bizim taburda 2 Bölük Kumandanı Yüzbaşı Ahmet Efendi Ezineli'ydi

Çanakkale'den İngiliz kaçtıktan sonra Edirne'ye gittik4 ay kaldık orada Sonra geldik İstanbul'a İstanbul'dan Elazığ'a Palu Kasabası’na, Rus Cephesine gittik

Bir kış bekledik Ruslarla aramızda 800 metre kadar var Onlar yüksekte, biz düzlükte Yaza doğru Rus'un içi bozuldu İsyan çıktı Elindeki erzak, cephane, silah nesi varsa hepsini Ermeni'ye bıraktı

"Bu Türk'ten aldığım toprağı sana bırakıyorum Van’a hükümet kur” dedi Ermen i'ye biz ne yaptık Ermeni'ye bir tane mevzi tutturmadık Malazgirt’te, Hınıs’ta Ermeni'ye mevzi tutturmadık Nereye giderse, biz o Ermeni'nin arkasından gidiyoruz Atladı İran toprağına, Hoy kasabasını aldık Dilman’a kaçtı Ermeni Muhasaraya aldık Orada çok telâfet verdik Dilman'ı Rumya'yı aldık9 tümeni yardılar Ermeniler kaçtılar Bizi Dilman'a getirdiler Bir ay dinlendirdiler O sırada Sultan Reşat öldü Bize elbise ayakkabı verdiler Yarılan tümene elbise, ayakkabı yok Gümrü’nün yanında Kızıl Şakşak derler bir istasyon vardı Onun yanında bir köydeydik Oradan aldık teskeremi Gelirken 1,5 ay Batum'da bekledim İstanbul’a gelince Selimiye Kışlasında da 1,5 ay bekledim

Sultan Reşat ölünce, Vahdettin açıverdi boğazları, harp de bitti, hepsi bitti

Bizim fırkamız Burdur firkasıydı Rus Cephesinde İzzet Paşa geldi Ali İhsan Paşa’yı Arabistan'a gönderdiler

Kuvayi Milliye zamanında bizi askerlik tutmadı Yaralanmadım, madalyam yok, yaşlılık maaşı alıyorum Askere gitmeden evlendim7 ay sonra askere gittim Ben geldiğimde, köyde bulamadım Ölmüş3 kere evlendim Birincisi Zühbiye ondan bir kız var İkincisi Emine ondan bir oğlan var Üçüncüsü şimdi sağ Yaşıyor 7 çocuk oldu ondan Biri öldü8 tane hayatta çocuğum var Çocuklarımdan 4’ü İzmir'de oturuyorlar Biri ilkokul, diğeri de ortaokul öğretmeni

Üst Alt