Allah’tan Ümit Kesmek Günah mıdır?

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Selamün aleyküm sorum şu: Allah’tan ümit kesmek günah mıdır? Aslında şöyle evlenme vaadi veren bir kız arkadaşım vardı. Ciddi ydik ona inandım, güvendim ama o bir sebep yokken beni terk etti. Başkalarını buldu ayrıldı yine buldu ayrıldı. 5 yıl oldu ama zor günler geçirdim, acıyı atamıyorum ben ona ümit bağlamak istemiyorum. Tabi ki beni bir daha sevip sevmeyeceğini bilemem çünkü zor da zaten, ama Allah’dan ümit kesmedim ben ona hakkımı helal ettim. Ama Allah’a havale ettim havale ettik diye bir daha onunla olmayacak anlamına gelir mi? Yani benim canımı yaktı bana yaşattıklarının pişmanlığını duymasını isterim. Bu yüzden Allah’a havale ettim havale ettim diye bir daha bana nasip olmayacağı anlamına gelir mi kusura bakmayın hocam içim yaralı olduğu için pek anlatamadım sizden yinede bir nasihat güzel bir açıklama istiyorum Allah razı olsun.

Allah’tan Ümit Kesmek Günah mıdır? Sorusunun Cevabı
Aleyküm selam. Değerli ziyaretçimiz, öncelikle yüce Mevla’mız sizden de razı olsun. Tabi ki sevdiğinizin size yapmış olduğu sizi kırmış olabilir. Fakat aklı selim bir Müslümana Allah’a havale ederken kötülük niyeti ile değil hatasını anlaması dileği ile havale etmesi yakışmaktadır. Zira Yüce Mevla’mız adalet sahibidir. Bununla birlikte biz sizin samimiyetinizin farkındayız, fakat bu konuda kimin haklı olduğunu ancak yüce Mevla’mız bile bilmektedir. Belki siz bunu hak ettiniz veya belki de sevdiğiniz o insan sizin için hayırlı değildi. Dediğimiz gibi bunu ancak yüce Mevla’mız bilebilmektedir. Fakat her durumda bu durumun sizin için hayırlı olduğundan emin olmalısınız. Zira yüce Mevla’mız bütün kullarını sevmektedir ki bu nedenle bütün kullarına hayırlar nasip etmektedir. Bazen kullar bu hayrı şer gibi görürler ve durumlarını Allah’tan ümit kesme konusuna kadar götürebilmektedir. Tabi ki bu yanlış bir durumdur. Yarının ne olacağını biz bilemeyiz. Düşünün siz sevdiğinizin bir ders almasını istediniz ve sevdiğinizin başına bir musibet geldi. Sonra ise kaderinizde olduğu için bir şekilde evlendiniz. Bu durumda yapmış olduğunuz dua size pişmanlık vermez mi? Tabi ki verecektir. Bu nedenle her işte bir hayır olduğunu bilmeli ve bu inanç ile hareket etmeliyiz. Bir Müslüman’a yakışacak en güzel davranış şekli budur.

Bununla birlikte biz insanlar her şeyin kendi istediğimiz gibi olmasını istiyoruz. Fakat istediğimizin bizim için hayır olup olmadığını hem bilmiyoruz, hem de düşünmüyoruz. Hal böyle olunca yıllar boyu bu isteğimizi bir saplantı haline getiriyor ve huzursuz bir hayat kuruyoruz. Oysaki siz bu ayrılıkta bir hayrın olduğunu fark ederek kendinize yeni bir yol çizmiş olsa idiniz hem bu kadar acı çekmeyecektiniz hem de sevdiğiniz insana zarar vermeyecektiniz. Sevdiğinizin bir istikrar yakalayamaması sizin suçunuz olmaya bilir. Fakat sonra ki hayatında bir yuva kuramayışının sizin dualarınızın bir etkisi de olmuş olabilir. Bunu ancak yüce Mevla’mız bilir. Şimdi Ümit konusunda ki sorunuzu cevaplayalım.

Allah’tan Ümit Kesmek Günah mıdır?
Bir Müslüman’ın yüce Mevla’mız olan Allah’tan (c.c) ümit kesmesi çok yanlış bir durumdur. Kuran ı Kerimin bir çok ayetinde Allah’tan ümit kesenlerden münafıklar ve kafirler zikredilerek bahsedilmektedir. Örnek bir ayeti kerimeyi şöyle zikredebiliriz.

– Ey iman edenler! Kendilerine Allah’ın gazap ettiği, kabirlerdeki kâfirlerin ümit kestikleri gibi tamamen ahiretten ümitlerini kesmiş bir toplumu dost edinmeyin. (Mümtehinne 60.13)
Bu ayette yüce Mevla’mız iman ehli Müslüman kullarına Allah’tan ümit kesen kafirler ile dostluk etmeyin buyurur iken şu hakikatlere dikkat çekmektedir. Zira ahiretten ümit kesen insan aslında Yüce Mevla’mızdan ve onun vereceği rahmetten ümit kesmektedir. Ayette biz Müslümanlara ahiretten ve dolayısı ile Yüce Allah’tan(c.c) ümit kesmememiz gerektiği açık bir dille ifade edilmiştir. Bununla birlikte eğer böyle yapar isek kafirlerden bir farkımız kalmayacağı açık bir şekilde ifade edilmektedir. Bir ayet daha zikrederek konumuzu sonlandıralım. Bir diğer ayeti kerimede yüce Mevla’mız şöyle buyurmaktadır:

– Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü kâfirler topluluğundan başkası Allah’ın rahmetinden ümidini kesmez.”(Yusuf suresi 12.87)
Bu yüce ayeti kerime bize aslında çok şeyler anlatmaktadır. Bu ayeti duyan bir Müslüman’ın Allah’tan ümit kesmesi mümkün değildir. Zira bu ayette Yüce Mevla’mız biz kullarını rahmeti ile müjdeliyor ve O’ndan asla ümit kesmememizi buyuruyor. Bununla birlikte Rahmetinin Müslümanlar ile olduğu ve bir önce ki ayeti kerimede olduğu gibi ancak kafirlerin ümit kestiği belirtilmektedir. Yüce Mevla’mız yardımcınız olsun.

Üst Alt