Son konular

Allerjik deri testleri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Allerji deri testleri, allerjene karşı hassaslığı belirlemede gerek güvenilirlik gerekse tatbik kolaylığı nedeniyle kliniklerde en kıymetli teşhis aracıdır.

Atopi, alerjiye yatkınlık mealinde kullanılan bir kavramdır. Çevresel alerjenlere karşı oluşan IgE üretimine, deri ve mukozaların çevresel ajanlara şiddetli hassas olmasını tabir eder. Atopi umumiyetle ailesel özellikte olup, genetik geçiş kuşaktan kuşağa düzensizdir. Gelişmiş memleketlerde topluluktaki sıklığı %30-40 olmasına karşın, aşikar hastalık görülme nispetleri %5-10 ‘civarındadır. Atopik insanlarda total IgE seviyesi artmıştır. Bu durum, teneffüs sisteminde alerjik rinit, deride ekzema, mide-barsak sisteminde enterit, beğenilen alerjik konjoktivit yapabilir.

Deri testleri, alerjik hassaslığın belirlenmesinde kullanılan testlerdir. Allerjenlerin tesbiti, tedavilerde kıymetlidir. Gelişmiş devletlerde hava kaynaklı alerjenlerin dağılımı nizamlı olarak belirlenmekle birlikte, devletimizde bu hususta yalnızca mahallî raporlar mevcuttur. Ağaç polenleri, erken bahar devrinde yayılır ve yaz başında sonlanır. Ot polenleri yaz başında yaygındır ve yaz ahir sonlanır. Hububat ve yabani ot polenleri ise geç yaz ve güz periyodunda yayılım yaparlar. Mesken tozu akarları ve mantar sporları tüm yıl ortamda bulunabilir. Münhasıran nemli yerlerde konut tozu akarlarının yoğunluğu artar.Bu durumlar göz önünde bulundurularak, test panelinde kullanılması gereken alerjenler seçilmelidir.

Test yapılmadan evvel hastanın kullandığı bilhassa test sonucunu etkileyecek ilaçlar ayrıntılı sorgulanmalıdır. Hastaların şikayetleri ile ilgili alerjenler seçilmelidir. Acil ve anaflaksi durumunda hastaya müdahale edebilecek ortam ve deneyimli işçi tarfından uygulanmalıdır.

Yama testi: Allerjik kontakt dermatit (Allerjik ekzema) tanısında kullanılan bu test, standart seri ve kişisel yama testi (dental, kozmetik, ilaç, giyim) serileri ile uygulanır. Sırta yapıştırılan alerjen emdirilmiş bantlar 48 saat sonra çıkarılarak kıymetlendirilir. Geç alerjik reaksiyonlar oluşabileceği için 72. Yahut 96. Saatte test tekrar kıymetlendirilir. Test bantları yapıştırıldıktan sonra hasta banyo yapmamalı, bantların ayrılmasına yol açacak fizikî etmenlerden uzak durmalıdır.Yama testi ile nikel, kobalt vb metaller, fragrance mix, peru balsamı, lanolin , colophony, paraben mix vb üzere mahsusen kozmetik eserlerde bulunan unsurlar, formaldehit üzere dokumacılık, deri kolunda kullanılan hususlar, lastik sanayisinde kullanılan hususlar tesbit edilir. Hastalık sebebi net olarak anlaşıldığından, tedavisi ve korunma yolları daha net belirlenir.

Fotoyama testi: Fotoallerjik dermatit denen, güneş gören kesimlerde kimi ilaç ve hususların UV hassasiyeti ile oluşan ekzamalarda uygulanır. Allerjenler sırta simetrik uygulanarak bir taraftaki bant 48 saat sonra kaldırılır. Daha sonra 5-15 J/ cm2 UVA uygulanıp siyah bir bant kapatılır. 2 gün sonra sırttaki tüm materyaller kaldırılıp , kıymetlendirme yapılır.

Prick test: Bu test ekseriyetle ön kol iç yüze ( nisbeten kılsız bölge) ve sırta , allerjen solüsyonları damlatılarak, lanset vb delicilerle deriyi delerek uygulanır. Bu test sırasında kesinlikle müspet ve negatif denetim uygulanarak, testin doğruluğu ve başarısı kıymetlendirilir. Prick test ile mevsimsel hapşırma, burun akıntısı, göz yaşarması olan insanlarda, Ağaç, hububat, ot polenleri, konut tozu akarları, mantar sporları, kedi köpek tüyü, latex, kahve, al ve karabiber, yumurta akı ve sarısı, meyvalar, ceviz, soya, kakao, dometes vb besinlerle olan alerjiler saptanır. Halk arasında sıklıkla bilinen testtir. Bu test sonrası tesbit edilen alerjen hususlara karşı, aşılama ve tedaviler uygulanabilmektedir.

Devletimizde farklı bölümlerde endüstrileşme atağı yaşayan ,yeşillikleri ve tabiatı ile göz dolduran birçok kent mevcut. . Otomobil, metal, kimyevi unsurlar, dokumacılık ve boya, azık üretim ve depolama sanayi çalışanlarında sıklıkla kontakt dermatit illetlerini görmekteyiz. İş güvenliği mekanizmaları konumunda ve dikkatle uygulandığında , teması engelleyerek bu sıklığı azaltmak mümkündür. Ekzamalar mesleksel hastalık olarak da kabul edilmektedir. Tekrar hane hanımlarının ellerinde görülen el ekzamaları, kullanılan deterjan, su vb velev kullanılan ilaç ve nemlendiricilerde bile bulunan unsurlara karşı irritasyon ve alerji yapabilir.

Tabiat özellikleri ile ağaç ve ot polen alerjileri, nemli ortamda artan konut akarları ve mantar sporlarının alerjileri alerjik rinit, konjoktivit velev astım tabloları ile önümüze çıkabilmektedir.

Allerji fikrimce sıkıntı bir tablodur. Kişinin kendi hayat kaideleri ve korunma yolları tedaviyi 1. kademede tesirler. Şiddetli bilinç ve sabır gerektiren bir durum olduğu için, bu testler teşhis açısından son radde kıymetlidir. Nedeni bilmek tedavinin en az yarısını oluşturacağından, bu şikayetleri olan kimselerin alerji testlerini yaptırmalarını bir dermatolog olarak öneririm.
 

Similar threads

  • Soru
Atopik Dermatit, Ürtiker, Allerjik ekzamalar, Allerjik solunum yolu hastalıkları, Saman nezlesi olarak adlandırdığımız bir grup allerjik hastalıklar; batılı yaşam tarzının artması, çevre kirliliği, katkı maddeleri içeren yiyecekler, temizlik ürünlerinde kullanılan kimyasal maddeler gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Alerji nedir ? Vücudumuzun normalde zararlı olmayan bazı maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesidir. Bağışıklık sistemimizin oluşturduğu bu reaksiyonlara "aşırı duyarlılık reaksiyonları" ya da "alerji" adı verilir. Alerjik reaksiyona yol açan maddelere ise "alerjen" denilir. Alerjenler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
25
  • Soru
Hapşırıyorsunuz, öksürüyorsunuz ve göğsünüzde hırıltınız var… Gözleriniz kaşınıyor ve burnunuz akıyor… Gittiğiniz hekimler allerjiniz olabileceğini söylediler… İşte bu türlü bir durumda yakınmalarınızın allerjik olup olmadığını belirlemek ve nelere allerjiniz olduğunu kesin olarak ortaya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Astım, tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği iddia edilen önemli bir halk sıhhati sıkıntısıdır. Her yaştan bireyi etkileyebilen, hakikat tedavi ile denetim altına alınabilen, denetim altına alınamadığında ise günlük aktiviteleri önemli olarak kısıtlayabilen kronik inflamatuar bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
İlkbaharın gelmesiyle birlikte allerji ve allerjinin neden olduğu hastalıklarda artış görülmektedir. Allerji nedir? Vücudumuza çeşitli yollarla ( solunum, sindirim, deri ) giren bazı maddelere karşı , duyarlı kişilerde oluşan aşırı bir tepkidir. Bu reaksiyonlara neden olan maddelere de allerjen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt