Son konular

Always on Display Nedir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Always on Display Nedir?
Always on Display, “sürekli açık ekran” anlamına gelen ve OLED/AMOLED ekran teknolojisine sahip Android işletim sistemli akıllı telefonlarda bulunan siyah ekran özelliğidir. Kullanıcıların herhangi bir tuşa basmadan veya ekrana dokunmadan gelen bildirimleri almasını sağlamaktadır.



Gün içerisinde telefonumuza herhangi bir bildirimin gelip gelmediğini kontrol etmek için defalarca ekrana dokunarak ya da ekran kilidini açarak bakma gereği duyuyoruz. Öyle ki kimi kullanıcılarda bu takıntı haline bile gelmiş durumdadır.

Ancak bu durum kısa bir kontrol gibi gözükse de ilerleyen zamanlarda bazı sıkıntılara yol açmaktadır. Örneğin bu durum, uzun süre kullanımlarda şarj tüketimini olumsuz etkilemekte ve pil ömrünü hızlı bir şekilde azaltmaktadır.

Bu noktada bize en büyük avantajı sağlayan Always on Display özelliği, bizi bu sıkıntılardan kurtarmaktadır. İstediğimiz yerde ve zamanda siyah ekranımızda bulunan bildirimlerle ya da ihtiyaç duyduğumuz diğer özellikleriyle bizi, telefona dokunma ve ekran açma zorunluluğundan kurtarıyor. Bu sayede şarj verimliliğini artırarak gün içinde gereksiz şarj tüketimini azaltıyor.

Always on Display Özelliğini Oluşturan Ekran Teknolojileri Nedir?
Her yıl yeni telefon teknolojileri ile birlikte telefonlarda yeni donanımlar ve özellikler de yerini almaktadır. OLED/ Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. ve POLED ekranlar da hızla gelişen teknolojilerle birlikte yeni oluşan teknolojik ürünlerdir. OLED ekran, genel tanımıyla ışık yayan diyotlar ve elektrik ile oluşan ışığın ekranda bulunan yayıcı tabakadaki delikler vasıtasıyla yönlendirilmesidir.

LED teknolojisinin daha gelişmiş hali olarak karşımıza OLED ekranlar çıkmaktadır. OLED teknolojisi çok daha parlak ve gerçekçi renkler ile kullanıcılara daha orijinal görüntüler sunmaktadır. Ayrıca bu ekran teknolojisi, enerjiden tasarruf etmekte ve çok daha hafif ince bir tasarıma sahip ürünlere sahip olmamızı sağlamaktadır.

Esnek oluşu sayesinde ise yeni telefon modellerine çok farklı bir bakış açısı getirmektedir. Bu teknoloji üreticiler içinde büyük bir avantaj oluşturmaktadır. OLED ekran dezavantajı, diğer telefon fiyatlarına bakıldığında daha fazla maliyetli olmasıdır. Bu da telefon fiyatlarını diğer ürünlerden biraz daha üst sıralara getirmektedir.

AMOLED Ekran Teknolojisinin Özellikleri Nelerdir?
AMOLED ekran teknolojisi, OLED ekran teknolojisi üzerine kurulmaktadır. Bu ekran teknolojisi, çok daha iyi bir görüş açısı sağlamaktadır. Ayrıca renkleri çok daha canlı ve kaliteli göstermektedir. Bu ekranların esnek yapısı ve kullanılan diğer yapıları ile birlikte çözünürlük değerleri de yüksektir. Bu özellik de kullanıcıların ve geliştiricilerin bu ekran teknolojisini daha çok tercih etmesini sağlamaktadır.

AMOLED ekran, diğer ekran teknolojilerine göre çok daha az enerji harcar. Bu sebeple çevreye duyarlı bir teknoloji olarak piyasaya çıkmıştır. OLED teknolojisi ile kıyaslandığında daha esnek ve hafiftir. Enerji tüketim miktarında ise Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. ekran özelliğine göre çok daha iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz.


Son olarak yüksek görüntü kalitesi sunması nedeniyle de çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. OLED ve AMOLED ekran teknolojileri, Android telefonlarla birlikte iOS tabanlı akıllı telefonlarda da kullanılmaya başlanmıştır.

Ekran teknolojileri, telefonları daha rahat yüksek çözünürlüklü ve daha kullanılabilir bir şekilde kullanmamızı sağlıyorlar. Bu yeni teknolojilerle birlikte akıllı telefonların sunduğu çözünürlükler daha da artmıştır. Bu değişim, medya sektöründe de artık akıllı cihazların tercih edilmesini sağlamaktadır. Bu sayede telefonlar sadece iletişim aracı olarak değil, görsel alanda da yoğun olarak kullanmamızı sağlayan cihazlar haline gelmişlerdir.

Always on Display ile Hangi Bildirimler Açılabilir?
Always on Display; Android cihazların ekrana dokunmaksızın takvimi, saati, çalan müziği, mesajları, çağrıları, uygulama bildirimlerini düzenleme seçme ve kontrol etme imkanı sağlar. Tek dokunma ile müsait olmadığınız ya da ani durumlarda müziğinizi değiştirebilir veya kapatabilirsiniz. Çalışma ortamında yanınızda bulunan telefonunuza baktığınızda istediğiniz bilgiyi kolaylıkla edinebilirsiniz.

Müzik Çalar Özelliği Nasıl Etkinleştirilir?
Ayarlar bölümünden > Kilit Ekranı ve Güvenlik > Saat ve FaceWidget’a tıklayınız. Orada bulunan Müzik kontrolünü seçerek özelliği etkin hale getirebilirsiniz. Ekranınızı kapattıktan sonra karşınıza küçük bir kutu şeklinde müziği yönetmeniz için tuşlarıyla birlikte bilgi kutusu sunulmuş olacaktır.

Zaman Ayarı Özelliği Nasıl Etkinleştirilir?
Bu ayarlar ile zaman ayarını düzenleyip takip edebilirsiniz. Ayarlar bölümünden > Kilit Ekranı ve Güvenlik > Always on Display > Program ayarlarını tıklayınız. Burada zamanlama ayarını aktif ederek istediğiniz başlama ve bitme saatlerini belirleyebilirsiniz. Daha sonra ekranınızı kapattığınızda girmiş olduğunuz değerleri görebilirsiniz.

Always on Display Özelliği Nasıl Kapatılır?
Eğer bu özellikten memnun kalmadıysanız ve sizin için kullanışlı olmadığını düşünüyorsanız devre dışı bırakabilirsiniz. Always on Display modunu devre dışı bırakmak için Ayarlar > Kilit Ekranı ve Güvenlik > Always on Display moduna tıklayıp etkin durumdan pasif duruma getirin. Böylelikle ekranı kapattığınızda artık herhangi bir bildirim veya yapmış olduğunuz herhangi bir ayarı görmüş olmayacaksınız.

NOT:Android cihazlarda Always on Display ayarları genellikle aynı sekmede bulunmaktadır. Bu yüzden yukarıda bahsettiğimiz adımlarla müzik çalar, zaman ayarı gibi özellikleri kontrol edebilirsiniz. Eğer kullandığınız cihazda bu ayarlar farklılık gösteriyorsa telefon üreticinizin web sitesinden gerekli ayarlamalara nasıl yapacağınıza ulaşabilirsiniz.

Always on Display Hangi Telefonlarda Bulunmaktadır?
Günümüzde çok sayıda telefon markası bulunmaktadır. Ancak güvenlik ve popülerlik söz konusu olduğunda daha çok bilinen markalar tercih ediliyor. Kullanıcıların akıllı telefonlardaki dikkat ettiği özellikler farklıdır. Fakat söz konusu pil ömrü ve kalite olduğunda ortak markaların etrafında buluşulmaktadır.

Türkiye’de en çok kullanılan telefon markalarının başında Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi, General Mobile ve LG gelmektedir. Bu telefon markalarından Apple dışındaki tüm telefonlar Android işletim sistemini kullanmaktadır. Bunun sonucunda kendi sistemleri üzerinden özellik geliştirmektedirler. Always on Display özelliği de Android işletim sistemli akıllı telefonlarda bulunan bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır.


Bu özellik ilk olarak 2016 yılında piyasaya sürülen LG G5 modeliyle birlikte sunulmuştur. LG markası bu özelliği, ışık kaynaklarını ve renklerini birlikte kontrol eden ve her piksel için ayarlama yaparak telefonlar için birçok avantaj sağlayan ekran teknolojisi ile mümkün kılmıştır. Telefon, hafif ve ince tasarımı sayesinde de birçok tasarımı ve özelliği beraberinde getirmiştir.

OLED ekran teknolojisinden sonra popülerleşen bir diğer ekran teknolojisi AMOLED oldu. Bu teknoloji, ekran teknolojilerini bir başka boyuta taşımıştır. Şu an OLED ve AMOLED ekran teknolojilerinde kullanılan bu özellik, kullanıcılara birçok konuda avantaj sağlamaktadır.

iOS Cihazlarda Always on Display Neden Bulunmuyor?
Android ve iOS birçok ortak özelliğe sahiplerdir. İki işletim sistemi de zaman zaman bazı özellikler için birbirinden faydalanıyor. Bununla birlikte kullanıcıların karşısına çok daha yeni ve kullanışlı modeller çıkarıyorlar.

Apple geliştiricileri, yeni özellik geliştirmekten çok performansa dayalı bir yeni telefon geliştirmeyi hedeflediklerini belirtiyorlar. Ancak şirket, şarj süresini ve pil ömrünü uzatacak faydalı özellikleri bulunan Always on Display siyah ekran özelliğini kullanmamakta ısrarlı gibi gözüküyor. Bu konuda geliştiricilerin şimdilik attıkları somut bir adım bulunmuyor.

Apple, Always On Display Özelliğini Kullanacak mı?
Apple, iOS 12 ile birlikte yeni pil özelliklerini tanıtmıştı. Bu özellikler, hangi saatlerde cihazın fazla kullanıldığını hangi uygulamaların şarj tüketimini daha fazla etkilediğini göstermektedir. Ancak bu özellikler, şarj tüketimi için çoğunlukla olumlu bir katkı sunmuyorlar.

Tüm bunlarla birlikte şirketin Always on Display özelliğini neden getirmedikleri ile ilgili net bir açıklaması bulunmamaktadır. Ancak Apple, cihazlarında OLED ekran teknolojisini kullanmaya başladı. Bu durum da şirketin Always on Display özelliğini gelecek yıllarda cihazlarında kullanabileceğini gösteriyor.

Apple Watch Series 5 ve sonraki modellerde bu yeni teknoloji kullanılıyor. Akıllı saatlerde pil ömrünü koruyor ve kullanıcılar bileklerini kaldırdıklarında tam parlaklık moduna geliyor. Bu sayede herhangi bir eyleme gerek kalmaksızın özellik, kullanıcılarına saati rahatça kullanma imkanı sağlıyor. Sizler de Apple cihazlardaki Ayarlar uygulamasından kolayca bu özelliği aktifleştirebilirsiniz.

Akıllı Saatlerde Always on Display Kullanımı Nasıldır?
Always on Display özelliği sadece akıllı telefonlarda kullanılmıyor. Artık günümüzde birçok Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. de bu özellik kullanılabilir durumda. Birçok kullanıcının da kullanışlı bulduğu bu özelliğin akıllı saatlerde de bulunması çok büyük bir avantaj sağlamaktadır.



Telefonlarda olduğu gibi akıllı saatlerde de herhangi bir bildirimin gelip gelmediğini öğrenmek istediğiniz zaman ekrana dokunmanıza gerek kalmıyor. Bu özellikle birlikte akıllı saatin belirli bir derecede parlaklıkla birlikte bildirimlerin gösterilmesi mümkün kılınmıştır.


Ekran kapalıyken saat ikonunu daima açık bırakabiliyoruz. Bu sayede koşarken herhangi bir işle meşgul olurken sadece ekrana baktığınız zaman gelen bildirimi veya saati görebiliyorsunuz. Bu özelliklerin akıllı saat satışını da artırdığını söyleyebiliriz. Ayrıca Always on Display, kullanıcıların akıllı saatlere olan bakış açılarını da olumlu yönde etkilemiştir.

Always on Display Nedir: Genel Değerlendirme
Genel olarak baktığımızda Always on Display özelliğini aktif ederek kullanmanın Android işletim sistemli akıllı telefon kullanıcıları açısından çok kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.

Şu anki Android işletim sistemli akıllı telefonların çoğunda aktif olarak Always on Display özelliği çalışmaktadır. Fakat bu özellik, LCD panele sahip telefonlarda her piksel ayrı ayrı yanmadığı için tüm pikseller kullanılmakta ve şarjı hızlı bir şekilde bitirmektedir. Batarya sağlığını düşürdüğü için bu panelleri kullanan telefonlarda bu özellik kullanılmamaktadır.

Şarj ömrünü düşürdüğü için Xiaomi başta olmak üzere birçok akıllı telefon üreticisi, LCD panelli telefonlarında bu özelliği aktif etmemiştir. Always on Display özelliğinin, hayalet ekran sorununu da beraberinde getirdiği söylenmektedir. Genel olarak baktığımızda birçok kullanıcı bu özelliği kullanışlı bulmuştur. Ayrıca kullanıcılar, genellikle pil tüketimi konusunda özelliğin telefonlarına fayda sağladıklarını düşünmektedirler.

Yeni teknolojilerle birlikte AMOLED/OLED ekran teknolojilerinin getirdiği bu özellik, kullanıcıların gün içerisinde telefonlarını meşgul etmeden telefonlarına dokunmadan veya tuş kilitlerini açmak zorunda kalmadan istedikleri bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmalarına imkân sağlamıştır.

Sizler için hazırlamış olduğumuz Always on Display nedir sorusunu cevapladığımız rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de günümüzde sıklıkla kullanılan Always on Display özelliği hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
 

Similar threads

  • Soru
Always On Display özelliği, akıllı telefonlarda ekranın sürekli açık kalmasını sağlar. Bu sayede saatinizi, tarih ve bildirimleri her zaman görebilirsiniz. Always On Display, ekranın belirli bir bölümünde sürekli olarak bilgi gösterir, böylece pil ömrünü korurken kullanıcının ihtiyaç duyduğu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Always On Display özelliği, akıllı telefonlarda ekranın sürekli açık kalmasını sağlar. Bu sayede saatinizi, tarih ve bildirimleri her zaman görebilirsiniz. Always On Display, ekranın belirli bir bölümünde sürekli olarak bilgi gösterir, böylece pil ömrünü korurken kullanıcının ihtiyaç duyduğu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Her zaman açık ekran özelliği, kullanıcılara sürekli olarak bilgilere erişim sağlar ve kullanışlıdır. Ancak, bu özellik bazı dezavantajlara sahiptir. Her zaman açık ekran kullanımı, cihazın pil ömrünü azaltabilir ve enerji tüketimini artırabilir. Bu da cihazın daha sık şarj edilmesi gerektiği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Always On Display Nasıl Çalışır? akıllı telefonlarımızda bulunan bir özelliktir. Bu özellik sayesinde telefon ekranı her zaman açık kalır ve kullanıcılara sürekli olarak bilgi sunar. Always On Display, telefonunuzun ekranında saat, tarih, bildirimler ve diğer...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Always On Display Ne İşe Yarar? Telefonunuzun ekranını her zaman açık tutarak, önemli bilgilere anında erişim sağlar. Always On Display özelliği sayesinde saat, tarih, bildirimler ve pil seviyesi gibi bilgileri ekranın üstünde sürekli olarak görebilirsiniz. Bu özellik, telefonunuzu herhangi bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt