Alzheimer’a karşı mind diyeti

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
ABD’deki bilim adamları, Akdeniz diyeti ve yüksek tansiyon hastalarına yönelik diyeti birleştirerek MIND (zihin) ismini verdikleri beslenme planını oluşturdu. Yaşlı 1000’e yakın kişinin katıldığı araştırma, MIND diyetini tertipli halde uygulayanlarda Alzheimer riskinin yüzde 53‘e kadar azaldığını ortaya koydu. MIND, dimağı koruyan yeşil sebzeler, mercimek, balık, zeytinyağı, ceviz, yaban mersini, çilek üzere yiyeceklerin yanı sıra sonlu ölçüde al et, hayvansal yağ ve şekerli azıkları kapsıyor.

Aşağıdaki 9 besinden haftalık, belirtilen porsiyonlarda tüketerek alzheimerdan hami MİND diyetini uygulayabilirsiniz:

• KEPEKLİ TAHILLAR(haftada 21 porsiyon) : Üretken bir dimağ için lif kaynağına gereksinimimiz vardır. Günde 3 porsiyon kepekli tahıl tüketerek gereksinmemizi karşılayabiliriz.

• AL MEYVELER (ÇİLEK, AHUDUDU, FRAMBUAZ, YABAN MERSİNİ)(haftada 2 porsiyon) : Bunlar içerdikleri flavanoller sayesinde hafıza kaybının ilerlemesini yavaşlatabilen tek meyve öbeğidir.

• KURUBAKLAGİLLER(haftada 3 porsiyon) : Büyüyen dimağ hücreleri için, bol lifli ve düşük yağlı protein kaynağıdır.


• YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER (haftada 6 porsiyon) : İçerdiği yüksek antioksidanlar ve karotenoidler sayesinde dimağın boz husus yapısını himayeye yardımcı olur.


• KÜMES HAYVANLARI(haftada 2 porsiyon) : İçerdiği B vitaminleri ve düşük yağlı proteinler ile demansın (bunama) önlenmesine yardımcı olur.

• YAĞLI TOHUMLAR (FINDIK, FISTIK, CEVİZ)(haftada 5 porsiyon) : Varlıklı E vitamini içeriğine sahip olan bu besinlerin, alzheimer oluşma riskini azaltıcı tesiri vardır.


• GAYRI SEBZELER(haftada 7 porsiyon) : Bu besinler, bitki bazlı antioksidan gücü ile doludur.


• BALIK (haftada 1 porsiyon) : Dimağ hücrelerini güçlendirici omega-3 yağ asitlerinin güçlü kaynağıdır.


• ŞARAP(haftada 7 porsiyon) : Günde 1 kadeh şarap tüketmek, demans (bunama) riskini azaltır.

Başkaca hafıza gözetici polifenoller için, salatalarda ve yemeklerde zeytinyağı kullanın.


MİNİMUM KULLANILACAK BESİNLER:

• AL ET: < Haftada 4 defa

• FAST FOOD, KIZARTMALAR VE PEYNİR: < Haftada 1 sefer

• TEREYAĞ, MARGARİN: < Haftada 7 yemek kaşığı

• HAMUR İŞLERİ VE TATLILAR: < Haftada 5 defa
 
Üst Alt