Amasya Genelgesinin Maddeleri ve Önemi Nedir

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
52
Yaş
36
Coin
256,936
Amasya Genelgesi Maddeleri,
Amasya Genelgesinin Önemi Kısaca Hakkında Bilgi

AMASYA GENELGESİ 21/22 Haziran 1919


Anadolu İhtilalinin başlangıcı sayılan ve bir ihtilal bildirisi şeklinde 21-22 Haziran 1919′da Mustafa Kemal tarafından kolorduluklara, valiliklere ve mutasarrıflıklara duyurulan genelgedir.
Genelgedeki kararlar Mustafa Kemal’in Amasya’ya geldiği 14 Haziran 1919′da Müdafaa-i Hukuk cemiyetleriyle ilgili ça­lışmalar sonucunda alındı. Kararlarda, Mustafa Kemal, Rauf Bey (Orbay), Ali Fu­at Paşa (Cebesoy), Refet Bey (Bele), Mus­tafa Kemal’in kurmay başkanı albay Kâ­zım Bey, asker ve sivil şifre memurlarının imzaları vardır. Kâzım Karabekir Paşa ile Cemal Paşa’nın (Mersinli) telgrafla alınan onaylan görülür. Genelge 6 maddeyi içerir.
AMASYA GENELGESİNİN 6 MADDESİ
1- Ülkenin bütünlüğü ve ulusun bağım­sızlığı tehlikededir, itilaf devletlerinin etkisi ve güdümü altında olan İstanbul hükümeti sorumluluklarının gereğini yapmamakta­dır. Ulusun bağımsızlığını yine ulusun az­mi ve kararları kurtaracaktır. Bu nedenle her türlü etki ve denetimden uzak bağım­sız bir ulusal kurumun varlığı gereklidir. Bunu sağlamak için Anadolu’nun en gü­venli yeri olan Sivas’ta ulusal bir kongre­nin acele olarak toplanması kararlaştırıl­mıştır. Bu ulusal kongreye katılmak için Osmanlı illerinin her sancağından ulusun güvenini kazanmış 3 delegenin yola çıka­rılması gerekmektedir. Kongre toplantısı ulusal bir sır olarak saklanmalı ve yola çı­kacak delegeler Sivas’a varıncaya kadar kimliklerini gizli tutmalıdırlar.
2- Doğu illeri adına 10 Temmuz’da Erzu­rum’da toplanması kararlaştırılan kongre için Doğu illerinin Müdafaa-i Hukuk-ı Milli­ye ve Redd-i ilhak derneklerinden seçile­cek delegeler zaten Erzurum’a doğru yo­la çıkmışlardır. O zamana kadar öteki il­lerimizin delegeleri ancak Sivas’a vara­caklarından Erzurum Kongresi üyeleri uy­gun görecekleri tarihte genel kongreye ka­tılmak için Sivas’a hareket edeceklerdir.
3- İllerden gelecek delegeler Müdafaa- i Hukuk Redd-i İlhak dernekleri ve beledi­yelerden seçileceklerdir.
KARARLARIN UYGULANMASINA ÇALIŞACAKLAR:
4- Bu kararların uygulanmasına 9. Ordu müfettişi Mustafa Paşa, eski Bahriye Na­zırı Hüseyin Rauf Bey, 15. Kolordu Komu­tanı Kâzım Karabekir Paşa, 13. Kolordu Ko­mutan Vekili Albay Cevdet, 3. Kolordu Komutanı Albay Refet Bey, Canik mutasarrı­fı Hamit Bey, 2. Ordu Müfettişi Ferik Ce­mal Paşa, 12. Kolordu Komutanı Albay Selahattin Bey, 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa, Bursa’da 17. Kolordu Komutanı Be­kir Sami Bey, Edirne’de Kolordu Komuta­nı Cafer Tayyar Bey ve öteki bazı asker ve sivil kişiler çalışacaktır. Ayrıca sadrazam Müşir Ahmet izzet Paşa, Nafia Nazırı Fe­rit Bey ve Ayan üyelerinden Ahmet Rıza gibi kişilerin görüş ve düşüncelerine yer verilecektir.
5-Müdafaai Hukuk-ı Milliye ve Redd-i il­hak derneklerinin çekecekleri telgrafların posta ve telgraf müdürlüğünün bildirdiği gibi yalnız telgrafhanelerde kabul edilmesi reddedilecek ve kesin olarak haberleşme­nin serbest yapılmasında ısrar edilecek. Bu sağlanıncaya dek gösteriler yapılacak.
6-Askeri ve ulusal örgütler kesinlikle ka­patılmayacaktır. Komuta hiçbir biçimde terkedilmeyecek ve vekaleten de olsa baş­kasına devredilmeyecektir. Vatanın her­hangi bir yerinde olabilecek düşman işgal eylemleri bütün orduyu ilgilendirecek, do­ğacak duruma göre ulusun savunmasına birlikte girişilecektir. Bu nedenle komutan­lar birbiriyle diyalog içinde olacaktır. Si­lah cephane ve öteki araçlar hiçbir şekil­de elden çıkarılmayacaktır.
 
Üst Alt