We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Ameliyatta en çok sorulan sorular

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
65
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Ameliyatta en çok sorulan sorular [SIZE=+1]Ameliyat sırasında ve sonrasında herkesin kafasında pek çok soru dolaşır. İşte sıkça sorulan sorulardan bazıları…[/SIZE]
Tıbbi öyküm neden önemli?
Tıbbi öykünüzü doktorunuza anlatmanız, sizi ameliyat sırasında çıkabilecek beklenmedik risklere karşı korur. Çünkü cerrahi işlem yapılacak hastalığınızın yanında, kalp hastalığı, şeker hastalığı, astım, alerji gibi beklenmedik olaylar da eşlik edebilir. Doktorunuzu diğer hastalıklarınızla ilgili uyarırsanız, sizin sağlığınız için gerekli önlemleri alabilir.

Anestezi almak zorunda mıyım, anestezinin riskleri nedir?
Bütün ameliyatlar kadar, anestezi de bazı riskler taşır. Bu riskler, ameliyatın çeşidi kadar, hastanın tıbbi durumu ile de ilgilidir. Genellikle hastaların en çok sorduğu soruların başında, anestezi alıp almayacağı yer alır. Bu durumun kesin bir kuralı yoktur. Hele hayati bir durum söz konusu ise sorun, hastanın anestezi alıp almayacağı değil, anestezinin en iyi şekilde verilmesi olmalıdır.

Anestezinin komplikasyonları nelerdir?
Solunum yollarına yerleştirilen tüp, normal koşullarda ve tecrübeli ellerde kolaylıkla yerleştirilebilmesine rağmen, bazı durumlarda güç, hatta imkansız olabilir. Bu güçlük çoğunlukla kısa boyun, fırlamış üst dişler, aşırı şişmanlık, ağız ve çene hareketlerinde güçlük ya da doğumsal nedenlerden kaynaklanabilir. Bugün bu durum, modern anestezi yöntemleri ile büyük oranla çözümlenmiş durumda. Buna rağmen, solunum tüplerinin yerleştirilmesi sırasında, dişler zarar görebilir.

Anestezist, ameliyat öncesi yapacağı ön görüşmede sizi ayrıntılı olarak muayene edecektir. Eğer daha önce ameliyat olduysanız; tüpün yerleştirilmesi ile ilgili bir zorlukla karşılaştıysanız veya hasar görme ihtimali olan ya da sallanan dişleriniz varsa, lütfen anestezistinize anlatın!

Ameliyat sonrası gerekli önlemlerin alınmasına rağmen, bazı durumlarda bulantı ve kusma görülebilir. Ameliyat sırasında, cerrahi girişimin yapılacağı bölgeye daha kolay yaklaşabilmek için çeşitli pozisyonlar uygulanır. Bu farklı pozisyonlar ayrıca; solunum ve dolaşım sisteminin etkilenmemesi amaçlarken, çeşitli bölgelerde baskıya maruz kalınması sonucu ortaya çıkabilecek sinir yaralanmalarını da en aza indirir.

Ameliyattan önce yiyecek, içeceğe neden izin verilmez?
Anestezi esnasında vücudun doğal savunma refleksleri ortadan kalkar. Örneğin bu doğal reflekslerin kalkması sonucunda besinler, akciğere kaçabilir. Bu nedenle ameliyat sırasında midenizin boş olması gerekir. Bunun için genellikle, ameliyattan 6 saat önce yemek yemeyi bırakmalısınız. Sadece ilaç almak için, şekerli çay ve su gibi içecekleri, 2 saat öncesine kadar içebilirsiniz. Eğer herhangi bir nedenle, bu zaman içinde bir şeyler yiyip, içtiyseniz, mutlaka doktorunuza söyleyin.

Sigara ve içki alışkanlığı neden önemli?
Sigara ve alkol alışkanlığı, kullandığınız ilaçlar kadar, daha da güçlü olarak vücut fonksiyonlarınızı etkiler. Akciğer, kalp, karaciğer gibi organlara yaptığı olumsuz etkileri nedeniyle anestezik ilaçların etkisini bozabilir.

En ideali, ameliyattan en az 1-2 ay önce sigarayı bırakmanızdır. Ancak bu mümkün değilse, hiç değilse son günlerde sigara içmemenizin bile yararı olacağını lütfen unutmayın.

Ameliyat sırasında tamamen çıplak mı olacağım?
Bu soru, ameliyata giren hastaların ortak kaygısı. Ancak şunu unutmayın; bu bölümde çalışan sağlık personeli için, sizin çıplaklığınızın hiçbir önemi yok. Ameliyata alınacak hasta, personel için cinsiyetsizdir. Hastanın kadın veya erkek olmasından çok, ne gibi sorunu olduğu ve bu sorunun nasıl çözüleceği üzerine düşünülür.

Ayrıca ameliyathanede ve yoğun bakımda çalışan sağlık ekibi ve yardımcı personel, çok dikkatli seçilir. Burada görev alacak kişiler, hastanın mahremiyetini koruyacak, sorumluluk sahibi insanlar arasından seçilmeye çalışılır.

Yoğun bakım ve ameliyathanede, sonda takılması, sürgü verilmesi, hastanın silinmesi gibi işlemler, hasta kadınsa bir kadın personel, erkekse erkek personel tarafından yapılmaya çalışılır. Bu yüzden utanç duymanıza hiç gerek yoktur. Yakınlarınızın bile dayanamayacağı zorluktaki desteği, sağlık personeli size seve seve yapacaktır.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt