Anal abse ve fistül

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Nedir?

Anal fistül umumiyetle anal kanalla anüs etrafı cildi arasında epitelize olmuş, uzun vadedir devam eden ilişki mealine gelir. Çoklukla anal kanal (barsağın cilde açıldığı son kısım) ile anüs etrafı cilt arasındaki “dar yol” olarak isimlendirilir.

Sebebi?

Umumiyetle anüs içi yahut muhiti abse gelişiminden sonra önümüze çıkar. Bu absenin münasebetli biçimde iyileşememesi sonrası fistül oluşur. Başkaca inflamatuvar barsak marazlarının seyri esnasında da perianal uzun mühlet güzelleşmeyen fistüller halinde de önümüze gelebilir. Tekrarlayan perianal abseler en sık nedendir.

Pekala Perianal ortamda neden abse(ler) olur?

Makatı ıslak tutan anal salgı bezleri, makatın sıradan durumda saklı durmasını sağlayan iç ve dış sfinkter dediğimiz kas dokusu arasında bulunur ve kanala açılır.

Bu bezlerin açılım mahallerinin tıkanması ile abse gelişir. Bu absenin perianal kesimde yağlı doku içinde farklı yollar bularak cilde açılması sonrasında da fistüller gelişir. Devirle deri gibisi doku ile bu yapının içi döşendiğinde ise fistül yolu oluşarak devamlı akar. Hengam devir iç ağzın yahut dış ağzın kapanması durumunda abseleşmeler oluşur. Bu abseler farklı yolaklarla daha değişik ortamlara açılarak işi daha içinden çıkılamaz hale getirebilir.

Ne çeşit şikayete sebep olur?

Abse gelişmesi halinde;

Makatta ağrı, oturamama

Ateş

Tuvalete gitme muhtaçlığı

Büyük abdesti yaptıktan sonra boşalamama hissi

Resen boşlamış abselerde makattan kanlı irin akıntısı

Formunda kendini malûm ederken, absenin boşaldığı ve vakanın kronikleştiği durumlarda kişi çamaşırının kirlendiğini devamlı akıntısının olduğunu belirtir.

Ne yapılmalI?

Abse gelişmesi durumunda öncelikle bu absenin boşaltılması ve sistemik antibiyotik tedavisi verilmesi esastır.

Abse boşaltımından yaklaşık 1-1.5 ay sonra fistül gelişip gelişmediği magnetik rezonans inceleme (MRI) ile denetim edilmelidir.

Fistül gelişti ise tipi belirlenerek münasebetli tedavi protokolü mucibince değerlendirilmelidir

Altta yatan inflamatuvar barsak marazı olabileceğinden kolonoskopi ve bu esnada ince barsağın son kısmının görülmesi süreci kesinlikle yapılmalıdır. Zira tedavi külliyen değişecek ameliyat dışı usuller gündeme gelecektir.

Kaç çeşit Fistül Vardır?

Çeşitleri belirtilirken anüsü çepeçevre saran kas dokusu (sfinkter denir) esas alınır. Zira burada yapılacak olan sürecin makatı kapatan bu kaslara zarar vermemesi esastır.

Kasların aşağısı (infra-sfinkterik) fistüller (ya da submukozal)

Kasların içinden geçen (trans-sfinkterik) fistüller

Kasların arası (inter-sfinkterik) fistüller

Kasların üzeri (supra-sfinkterik) fistüller

Kaslarla ilgili olmayan (ekstra-sfinkterik) fistüller

Tedavisi Nedir?

Altta yatan başkaca bir hastalık yoksa –inflamatuvar barsak marazı gibi- tedavisi cerrahidir.

Birkaç cerrahi sistem mevcuttur.

Fistülotomi: Fistülün üzerindeki anokutan cildin kesilerek fistül yolunun abraze edilmesi esasına dayanır

Fistülektomi: Fistül yolunun çıkarılmasıdır

Seton pratiği: Daha komplike fistüllerde uygulanan prosedürdür

Fistül yoluna PLUG (tıkaç) uygulanması. Domuz kollajeninden saflaştırılmış materyal ile fistül iç ağzının kapatılarak fistül yolunun saf kollajen ile doldurulması esasına dayanır. Mahsusen geçmeyen devamlı tekrar eden ve altta gayrı patolojinin olmadığı fistüllerde tesirli olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. Pratiği kolaydır ve gelecek vadetmektedir.

Tüm bu cerrahi teşebbüslere çekilen MRI ile deneyimli cerrah karar verecektir.

Hasta tarafından bilinmesi gereken en değerli mevzulardan birisi bu cins, bilhassa komplike olmuş fistüllerin tekrar etme mümkünlüğünün yüksek olmasıdır.

Sağlıklı günler dileklerimle….
 
Üst Alt