Son konular

Anal fissür nedir ? Çeşitleri ve tedavisi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Tanımı
Anal Fissür makat bölgesinde (anus) oluşan çatlaklardır. Çatlakların en önemli nedenleri ise aşırı ve uzun süre kabızlık, ıkınma, normal doğum ve düzensiz barsak alışkanlıklarıdır.

Belirtileri

Makat çatlağında şikayetler hastalığın başlanma zamanına,kişinin kabızlık durumuna ve ağrıya verdiği reaksiyona bağlı olarak değişir.Oluşan şikayetler görülme sıklığına göre şöyle sıralanabilir;

Makat ağrısı: Özellikle dışkılama esnasında başlayan ağrı 1-8 saat giderek azalan bir şekilde devam eder,bazen gün boyu devam eder.

Makatta meme oluşması:Hastalığın ilk döneminde olmayan meme 1-2 ay içinde ortaya çıka,memenin çıkması hastalığın müzminleştiği yönünde bulgulardan biridir.Meme genellikle çatlağın olduğu taraftadır bir veya iki tane olabilir.

Makatta kaşıntı: Bölgesel reaksiyondan kaynaklanır,makat bölgesinin fazla nemlendiği yaz aylarında daha sıktır genellikle abartılı düzeyde değildir.

Makatta kanama: Genllikle abartılı kanama olmaz hasta tuvalet kağıdında görür,seyrek olarak ıkınma devam ederse damlayacak kadarda olabilir.Dışkılarken makatın genişlemesine bağlı olarakmakattaki çatlağın yenilenmesinden kaynaklanır.

Makatta yanma: Çatlak bölgesindeki sinirlerin açıkta kalmasından kaynaklanır,erken dönemde daha belirgindir.

Camla çiziliyormuş hissi: Dışkının makattan geçerken çatlakta yaptığı sürtünmeyle oluşur.

Zor dışkılama: Çatlak sebebiyle makat kaslarının gevşemesi zorlaşır ve yeterince gevşeyemez buna bağlı olarak dışkıyı çıkarmak için daha çok ıkınmak gerekir.

Kabızlık: Hasta ağrı olacak korkusuyla dışkılama ihtiyacının erteler buna bağlı olarak barsakta bekleyen dışkının suyu daha fazla emildiği için katılaşır.

Karında şişkinlik: Dışkıyı ertelemek ve makat basıncının yükselmesi sebebiyle barsakta biriken gaz ve dışkı miktarı artar.

Makatta darlık: Makat kaslarının kontrolsüz bir şekilde kasılması fonksiyonel bir darlık gibi algılanır.Gerçek bir darlık değildir fissür düzeldiğinde kendiliğinden geçer

İdrarda yanma hissi: Seyrek görülen bir durumdur makattaki hislerin idrar yollarına yansıması sebebiyle görülür.


Çeşitleri
Anal fissürün başlıca iki çeşiti vardır: Akut ve Kronik.
Akut anal Fissürlerin süresi 6 aydır. bu sürede aşırı ağrı ve pembemsi akıntı veya çok az miktarda kanama görülebilir.
6 aydan fazla devam eden fissürlere Kronik Anal Fissür adı verilir. Kronik fissürlerde ağrı oranı daha az ve bazen ağrısız kanamalar meydana gelebilir. Bir yıldan fazla devam eden anal fissürlerde ise vücut makat bölgesinde oluşan çatlağı korumak için savunma mekanizması oluşturur. bu mekanizma aracılığı ile çatlağın dış uç kısmında meme şeklinde deri ödemi ve kalınlaşması başlar (skin Tag). bu durum çoğu zaman basur (hemoroid) ile karıştırılır ve yanlış tanıya ve dolayısıyla yanlış tedaviye neden olur.
Tedavisi
Akut anal fissürlerin tedavisi ilaçla gerçekleşebilir. Barsak alışkanlıklarını düzenleyen çeşitli ilaçlar ve makat bölgesine sürülen farklı lokal kremler ve fitiller mevcuttur.
Kronik anal fissürün tedavisi isecerrahimüdahaledir. Lokal anestezi altında makat bölgesinin istemsiz olarak büzüşmesine yol açan sfinkter kasları elektrokoter yardımı ile diseke edilir (Lateral internal sfinkterotomi). Gerekirse fissür zemini koter ile eksize edilir ve yakılır (Fissürektomi) . Meme mevcutsa çıkartılır. Bu operasyonun süresi maksimum 10 dk olup poliklinik şartlarında uygulanabilir. Hasta müdahaleden hemen sonra mobilize olup evine dönebilir. Müdahale sonrası çeşitli ilaçlar verilir ve 4-5 güne kadar ılık su oturma banyosu önerilir. Hasta 24 saat sonra işbaşı yapabilir.
 

Similar threads

  • Soru
Anal fissür hastalığı halk ortasında makat çatlağı olarak bilinen ve makatın en sık görülen hastalıklarından biridir. Anal fissür, makat bölgesindeki zorlamalarla oluşan küçük yırtıklardır. Makat bölgesinin dış dokusu ve bağırsağın iç örtüsünde yer alan dokular çok narin bir yapıya sahiptir. Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
68
  • Soru
Anal Fissür (Makatta Çatlak) Halk arasında çatlak olarak bilinen anal fissür, anal (makat) bölgede mukozada oluşan bir yırtıktır. Bu bölgenin duyu sinirlerinden çok zengin olması nedeniyle, defekasyon (dışkılama) sırasında ağrı ve bazende kanama ile kendini belli eder. Genç ve orta yaşlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Akut dönemdeki fissürlerde medikal ve konservatif tedavilerle cerrahiye gerek duymadan tedavi oranı yüksektir. Barsak alışkanlığının düzeltilmesi, ılık su oturma banyosu ile sfinkter dediğimiz makat kaslarının gevşetilmesi ve lokal ilaçlarla 3-4 haftada tedavi edilebilir. Burada özellikle barsak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Anal fissür; anüs kenarındaki deride küçük çatlak - yırtık demektir. Ekseriyetle kabızlık halinde sert ve sıkıntı dışkılıma sonucunda meydana gelir. Bebeklerde ve yeni tevellüt yapmış hatunlarda sık görülür. Kanama ve ağrıya yol açar. Çatlağı olan hastaların birçoğu kendilerinde basur (hemoroid)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tarifi Anal kanalda mukozanın sfinkter kaslarına kadar yırtılmasına anal fissür denir. Bir çatlağı andıran manzarası nedeniyle bu isim verilmiştir. Son derece ağrılıdır. Anal Fissür (Makat Çatlağı) Belirtileri Nelerdir? Tipik belirtisi dışkılama sırasında anal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
Üst Alt