Ankilozan spondilitte sağ/sol kalça tutulumu neye göre değişir ?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Ankilozan Spondilitin baskın klinik formu sakroiliak (kalça-leğen) eklemin tutulması ile seyir göstermesidir. Erken safhada kalça içindeki ağrı şikayetleri bilhassa sağ sakral (kalça kemiği) kenarın tutulumu ile ortaya çıkmaktadır. Kliniğin ilerlemesi ile birlikte sol sakral kenarda etkilenmekte ve kalça ağrıları bilateral (iki taraflı) karakter izlemeye başlar. Bu bilinen haberin bilinmeyen tarafını (tablonun neden bu türlü oluştuğunu) açıklayabiliriz:

*Sağlak (günlük yaşantısında sağ el, ayak, göz vb. tercih edenler) şahıslar sağ vücut yarısını uyum, güç, beceri üzere hassasiyet gerektiren bütün işlerde baskın kullanıldıkları için güçlü, non dominant (baskın olmayan) sol vücut yarısı yardımcı / destekleyici konumda hizmet almaktadır. Bu durum baskın olmayan tarafın göreceli olarak daha zayıf yapı ve fonksiyon kazanmasına taban hazırlamaktadır. Bu zayıflık bağ / kas / kemik seviyesinde yahut başka organ / metabolik sistemlerde de olabilmektedir. Örneğin sol femur başı muhiti kapsül / ligamentlerin (bağların) zayıflığı yürüyüş paternini (eylemini) yakından tesirler. Yürüyüş ve fizikî aktivite esnasında salınım hareketlerinin fizyolojik açılar çerçevesinde sürdürülmesi için sağlıklı olan taraftaki (bu örneğimizde sağ taraf) kas sistemi ( m.gluteus, m.piriformis, m.iliopsoas vb.) kompanzasyon( telafi) mekanizmasıyla kontrakte (kasılma) olmaktadır. Kasların kasılması regionel (bölgesel) olarak eklem aralığının daralması, kemik yapıları bir arada tutan bağların (ligament) gerilmesine ve kemiklerle ilişki kurdukları noktaların enflamasyonuna (entezit) taban hazırlamaktadır. Sonuçta sakroileit, sürecin süreklilik arz etmesi ile birlikte de Ankilozan Spondilite yer hazırlanmış olacaktır.

*Bastırılmış solaklık (çocukken sol el yatkınlığı olan bireylerin ana / peder tarafından çetinle sağ ele geçirilmesi ile ortaya çıkan tablo). Bu bireyler el tasarrufunda sağlak gözüküyor olmakla birlikte sol dominant (baskın) yapıya sahiptirler. Lateralite testleri bunlarda optimal ölçülerden uzaktır. Yukarıda detaylı anlatılan klinik tablo tam karşıt cihette tesir göstererek öncelikle sol sakroiliak eklem tutulumu ile kendini gösterecektir. Bu insanlarda yürüme, koşma, koordineli sportif hareket ve istikrar eksenli aktivitelerde apraksi (kas gücü / yapısı olağan olmasına karşın hedefli hareketlerin yapılamaması, becerisizlik) ve kısıtlılık gözlemlenmektedir. Ankilozan Spondylit vakalarımızı izlemlediğimizde birçoğunda içe / dışa basma, sık ayak bileği burkulmaları (eversiyon / inversiyon), takılma / tökezleme, sakarlık üzere beyan ve bulgular tespit etmekteyiz.
 
Üst Alt