Anne Sütü Mü? Mama Mı?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Niyetim “anne sütünün faydaları” diye başlayıp alt alta klasik tıbbi terimlerle dolu birçok madde doldurmak değil. Anne sütünün sadece bilinen faydalarını yazmak bile sayfalar alır. Mamalar her ne kadar üstün teknoloji ile üretilmiş olsa da anne sütünün yerini asla tutamaz.Çünkü her canlının sütü kendi türüne özgü bileşimde yaratılmıştır. İlk 6 ayda “sadece” anne sütü almak her bebeğin en temel hakkıdır ve bebekler bu haktan mahrum edilmemelidir. Tabiki bebek mamaları zehir değil, onlar da gerekli. Ama “gerçekten” ihtiyaç olduğu zaman..

Bebek ile anne arasında sevgi bağı kurmanın en iyi iletişim yolu olan emzirmeden ; bebeğe ilk 6 ay gereken tüm besinleri içerisinde barındıran mucize anne sütünden kim, neden vazgeçiyor? Neden mamaya geçiliyor? İşte benim gördüğüm nedenler:

Birçok bebeğe doğar doğmaz doğduğu hastanede biberonla mama verildiğine, anne sütü geldikçe verilen mama miktarı azaltılacağına artırılarak devam edildiğine tanık oluyorum. Emzirme başarılı olmaz ve ya yeterli gelmez ise bebek su kaybedeceğinden kandaki tuz oranı artar ve susuzluk ateşi dediğimiz ateşlenme oluşur. Bu durum uzun sürerse bebeğin beyni ve böbrekleri susuzluktan zarar görür. Böyle bir durumla karşılaşmamak ve sorumluluk almamak için baştan önlemini almak niyetiyle anne ve bebeğe fırsat tanınmadan mamaya başlanıyor. Bebek, anne ve sağlık personeli kolay olan biberon ile besleme yöntemini kullanıyor.

”Anne sütüne takviye veriyoruz” demeyin. Anne sütü emdikçe gelir. Meme boşaldıkça süt üretimi olur. Emzirirken aynı zamanda mama takviye edilirse bebeğin midesi mama ile dolar. Midesi mama ile dolu olan bebek git gide daha az annesini emer ve daha az emdikçe süt daha az salgılanır, anne sütü gerçekten yetmemeye başlar. Sonunda tamamen mamaya dönersiniz. Anne sütü kaybedilir.

“Benim sütüm yetmiyor” ve ya “sütüm yetiyor mu acaba” diye kuşku duyan anneler! Süt yapımı memede değil beyinde başlıyor.Olumlu düşünce çok etkilidir. “Sütüm yetmiyor” dediğinizde yetmeyecektir. “Niye yetmesin, yetecek” şeklinde olumlu düşünmelisiniz.Emmek bebeğin doğumuyla birlikte getirdiği doğal bir reflekstir. Bu refleks doğru teknik ve yöntemlerle desteklenmelidir.

Doğumdan sonraki ilk 10 gün iki-üç günde bir kilo kontrolü yapılarak doğum kilosunun %10’unu aşan bir kilo kaybı yoksa sadece emzirme ile devam etmek doğru olandır. Biz doktorlar, her kilo kontrolünde emzirmeyi de muayenenin bir parçası olarak görüp anneyi bu konuda yönlendirmeli ve doğru tekniklerle desteklemeliyiz. Sadece doğru teknik ile bir bebeğin kilo artışının sağlandığını gördüm. Eğer kilo kaybının fazla olduğu ve anne sütü yeterli miktara ulaşılıncaya kadar mama ile desteklemek planlandıysa da, bu mama biberonla verilmemelidir. Çünkü meme emmekle biberon emmek farklı bir yöntemdir. Geçici bir süre de olsa bebek biberon kolaylığını keşfedince meme emmeyi bırakabilir.

Peki mamayı biberonsuz nasıl verebiliriz? Benim yıllardır kullandığım bir yöntemim var. Bebek annesini emerken iğnesini çıkardığınız ve içini mama ile doldurduğunuz şırınga ile bebeğin dudak kenarından mamayı veriyorsunuz. Bebek annesinin sütünün geldiğini düşünerek memeyi daha iştahla emiyor ve süt üretimini daha fazla uyarmaya başlıyor. Böylece biberonla tanışmamış oluyor ve memeye karşı isteği artıyor. Bu yöntemin mamanın bir kısmının dışarı akması, bebek ve annenin üzerinin kirlenebilecek olması gibi olumsuz yönleri de var tabi ki. Bu olumsuz durumun bile bir artısı var. Bir süre sonra zor gelecek ve annenin sadece emzirerek devam etmesini sağlayacaktır. Bebek de böylece sadece anne sütü ile beslenmeye deva edecektir. Daha zeki, sağlıklı, özgüvenli, anne ile bağı daha güçlü bebekler olacaklardır.

İlk başta biraz zorlanılmasına karşın, biz doktorların desteği ve emzirmenin zamanla getirdiği tecrübe sayesinde emzirmenin aslında çok kolay bir işlem olduğunu anlayacaksınız.

Bütün bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi dileğiyle herkese sağlıklı günler dilerim.
 

Similar threads

  • Soru
Bu şaşkınlık ilk bebekler için geçerlidir. Tecrübeli bir anne için emzirme ne kadar doğal bir yöntem olsa da ilk bebeğini doğurmuş bir anne için o kadar yabancı gelebilir. Yeni anne emzirmede acemidir. Bir taraftan bu acemilik, bir taraftan yeni doğum yapmış olmaktan olan ağrılar, diğer taraftan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Anne sütü, yeni doğmuş bebeklerin gereksinimi olan tüm besinleri ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Yanı sıra emzirme ve anne sütü anne ve bebek arasındaki sevgi bağının sağlıklı oluşması sürecinde de vazgeçilmez önemdedir. Genel olarak D ve K vitamini dışında anne sütünde bulunan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Boş yere “Sütüm yetmiyor!” diye paniğe kapılmayın... İŞTE, ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMANIN YOLLARI Anneler bebeklerine verecekleri en değerli hediyenin anne sütü olduğunu biliyorlar. Ancak en sık sordukları sorulardan biri de: “Acaba sütüm bebeğime yeter mi?” oluyor. Sütünün az geldiğini düşünen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Bebeği Biberonla Beslemek İçin, Bebekleri Biberonla Beslerken, Biberon Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli, Bebeğe Biberon verme şekli, Biberon Temizliği, Biberonu Hazırlarken Nelere Dikkat Etmek Gerek, Biberonla BeslenmeBebeğin Biberonla Beslenmesi Her anne bebeğini biraz sabırla ve gerekirse...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Anne Sütünün Önemi - Emzirme Hakkında Bilgiler İyi beslenen ve sütü az olan annelere beslenme önerileri verilebilir’ diyen Dr. Gülnihal Şarman, “Günde iki büyük bardak bitki çayı ya da boza gibi malt içeren içecekleri tüketmek sütü artırır” diye konuşuyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Yenidoğan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt