Son konular

Anoreksiya Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nedenleri ve Tedavisi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Anoreksiya genellikle kadınlarda görülen bir hastalıktır. Rejim, diyet veya yeme bozukluğu sonucu ortaya çıkan anareksiya hastalığı belirtileri nedir? Anoreksiya Nervoza, özellikle genç kadınlarda görülebilen, yemek yememek, çok az uyumak, buna rağmen çok aktif olmakla beliren psikolojik bozukluktur. Anoreksiya nedir, nasıl başlar, belirtileri neler, tedavisi var mı? Anoreksiya hastalığı hakkında tüm detaylar haberimizde.

ANOREKSİYA NEDİR?

Anoreksiya Nervoza, özellikle genç kadınlarda görülebilen, yemek yememek, çok az uyumak, buna rağmen çok aktif olmakla beliren psikolojik bozukluk.

Bu hastalık genellikle ergenlik döneminde, nadiren de erişkin çağında başlar. Çok genel olarak denebilir ki, aşırı zayıflama tutkunu her bireyde oluşabilir.



Bu durum genellikle kişinin çok şişmanladığı kanısı ile mübalağalı bir şekilde rejim uygulaması ile başlar, önceleri kontrol edilebilen iştah bir süre sonra yok olur ve zayıflama normal ölçüleri aşar. Çağın hastalığı olarak adlandırılan yeme bozukluğu sendromu olan ‘Anoreksiya Nervoza’, sadece genç kızlarda değil, artık erkeklerde de görülüyor. Tedavisi zor olan vakalarda hayatî tehlike söz konusudur.


BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ayrıca anoreksiya yoğun psikolojik sorun yaşayanlarda da görülebilir. Diyet yapma, kilo verme takıntısı olmayan insanlarda dahi çok problemli bir hayat yaşama evrelerinde yeme bozukluğu söz konusudur. Ailevî, okul, iş, veya duygusal konularda çöküntü yaşayanlar yemek yemeyi reddeder, zorla yediği takdirde çıkarır. Sonuç olarak kısa vadede çok kilo kaybetme söz konusudur ve bu hastalığın bütün etkilerini yaşarlar. Sorunların çözülmesiyle birlikte yeme sorunları da ortadan kalkar; ancak bu evre içerisinde ciddi ve kalıcı fizyolojik sorunlar yaşayabilirler.



Tanı ölçütleri:Kişinin normal kilosunu kabul etmemesi

Kilo almaktan ve şişmanlamaktan aşırı korku duyma

Beden algısında bozukluk gözlenmesi

En az 3 ay menstürasyon görmemesi

ANOREKSİYA NEDENLERİ

Anoreksiyanın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Anoreksiya nevroza; biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerin kombinasyonu ile oluşmaktadır.

Biyolojik faktörler: Anoreksiyanın nedenleri arasında genlerin etkisi henüz kesinleşmemiştir. Ancak genler bazı insanları anoreksiyaya karşı daha savunmasız hale getirebilir. Anoreksiyalı kişiler genellikle mükemmeliyetçi, duyarlı ve azimli kişilerdir. Bu da genetik eğilimler ile dolaylı olarak ilişkilidir.


Psikolojik faktörler: Kişinin bazı duygusal özellikleri anoreksiyanın gelişimine etki edebilir. Kişinin sürekli depresif olmak, obsesif kompülsif kişilik bozukluğunun varlığı anoreksiyaya etki edebilir. Bu kişiler kilolarını takıntı hale getirerek anoreksiyaya etki edebilir.

Çevresel faktörler: İnce olmanın toplum tarafından moda olması özellikler ergenlik dönemindeki gençleri etkiler. İnce olmak avantaj olarak görülür. Gençlerin bu düşüncelerini artist ve mankenlere benzeme isteği daha da arttırır. Gençler hangi genetik özellikte ve aile özgeçmişinde olduklarını doğru değerlendiremez ve ince kalmak konusunda takıntılı hale gelir. Anoreksiya gençler arasında en sık görünen 3’üncü kronik hastalıktır.

Anoreksiyada risk faktörleri ise şunlardır:

Kadın olmak,

Ergenlik döneminde olmak,

Genetik faktörler,

Aile öyküsü,

Hızlı kilo alıp vermek,

Popüler kültürün etkisi altında kalmak.


ANOREKSİYA TEDAVİSİ

Anoreksiya tedavisi zor ve uzun sürelidir. Anoreksiyalı kişiler genellikle tedaviye kendi başlarına yönelmez. Başka branştan hekimlerin yönlendirmesi sonucu psikiyatristlere gelirler. Anoreksiya tedavisinde öncelikle kişi ve hekim arasında güven ilişkisi sağlanmalıdır. Daha sonra kalıcı ve etkin iş birliği devreye girer. Hekim, hastanın kendisi ve ailesi ile yakın temas kurar. Ailenin dinamikleri ve kişinin ayrıntılı hikayesi alınır. Ailenin iş birliği son derece önemlidir. Anoreksiyalı kişilerin yüzde 50-60'ında depresyon görülür. Beden algısı bozukluğu ve depresyon tedavisi için hekim tarafından ilaç tedavisi planlanır. Antidepresan ilaçlardan yararlanılır. Kişinin psikoterapi sürecinde beslenme ve kilo alma konusu öncelikle yer alır. Duygusal çatışmaların, kaygıların, korkuların ele alınması kişi ile doktorun ilişkisini daha güvenilir kılar
 

Similar threads

  • Soru
Anoreksiya nervoza nedir? Anormal vücut ağırlığı ile tanımlanan ve hayati tehlikeye sahip bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervoza, psikolojik bir hastalıktır. İnce kalmak konusunda aşırı takıntıya sahip olan kişilerde görülen hastalığa sahip olan kişiler normal kilolarının çok altındadır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Anoreksiya nervoza olarak da bilinen anoreksiya, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve kilo almaya karşı yoğun korku içeren bir tür yeme bozukluğudur. Anoreksiyası olan kişiler genellikle çarpık vücut imajına sahiptir ve tehlikeli derecede zayıf olsalar bile kendilerini aşırı kilolu olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Anoreksiya hastaları vücut ağırlığında hissedilen anormal durumdaki düşüklük ve insanların kilo alma korkusuyla sürekli olarak beslenme hayatını yönetmek istemesi ile ortaya çıkan bir beslenme bozukluğudur. Anoreksiya başlangıç belirtileri nelerdir, bitkisel çözümü nasıldır? Anoreksiya ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
İnsanların birçoğu kilo problemi yaşarken, bu durum genelde fazla kilolar ile alakalıdır. Erkeklerde Anoreksiya belirtileri nelerdir? Anoreksiya geçer mi, kilo sınırı nedir, olan ünlüler kimlerdir, ölümcül müdür? Bizler için sorun yaratan bu hastalıkla ilgili bilgileri derledik. Herkesin hayal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Anoreksiya nervoza bir tür yeme bozukluğu İp kadar zayıf olsanız da şişman hissediyorsunuz Yemeyi azaltıyorsunuz Ağır vakalarda bu da yetmiyor; ölümüne rejimler yapılıyor Sonuçta vücudun düzgün çalışması için gereken her şey eksik kalıyor Bunlardan biri de kalsiyum Yeterince kalsiyum...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt