SoruCevap
Yeni Üye
K vitamini kanın pıhtılaşması için gerekli olan bir vitamindir. Bu sebeple mahsusen kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaçların tasarrufunda beslenmeyle alınan K vitamini arasında bir etkileşim bulunmaktadır.
Antikoagülan ilaçlar warfarin içerirler ve yaygın ismiyle coumadin olarak bilinirler. Coumadin K vitaminine bağımlı pıhtılaşma faktörlerinin karaciğerde üretilmesini ketler. Bu nedenle beslenmeyle hergün farklı ve yüksek dozda K vitamini alımı ilacın tesirini azaltacaktır, bu nedenle beslenmeye dikkat edilmelidir.
Kanın pıhtılaşması , rastgele bir kanama durumunda kan kaybını azaltmak içindir, lakin pıhtılaşma damar içinde gerçekleştiğinde pıhtılar dimağ ve kalp üzere yaşamsal oraganlara giderek tıkanıklıklara ve önemli sıhhat meselelerine sebep olabilmektedir. Anti-koagülan ilaçlar bu nedenle pıhtılaşma riski yüksek olan bireylerde kullanılmaktadır.
İlaç alımında dikkat edilmesi gereken bir kıymetli nokta ilacınızı hergün birebir saatte ve önerilen dozda alınmanız gerekir. Asla üst üste iki doz birden alınmayınız. Beslenme sisteminizin kesinlikle istikrarlı olması gerekmektedir. Birtakım sıhhat meseleleri sebebiyle diyetinizde değişiklikler yapmak gerekirse doktorunuza kesinlikle bilgilendirmelisiniz.
Coumadin tasarrufuyla bir arada diyetin K vitamini içeriğinin 300 350 mcg aralığında olması gerekmektedir. Kıymetli olan K vitamini alımının günler arasında 250 mcg'dan büyük farklılıklar göstermemesidir. Beslenmede bir günde bu denli farlılık yaratacak tek besin öbeği yeşil yapraklı sebzelerdir.
Istikrarlı K vitamini alımı için:
Yüksek K vitamini içeren besinlerin tüketimi yasakdeğildir. Değerli olan günlük beslenmenin olabildiğince sabit ve istikrarlı olabilmesidir.
Beslenme sisteminizde değerli değişiklikler yapacağınız vakit kesinlikle doktorunuzula muhabereye geçin.
Besinlere uygulayacağınız derin dondurma, pişirme, kurutma gib süreçler besinlerin K vitamini içeriğini etkilemezler.
K vitamini içeren besinler ve tüketimleri:
Yeşil yapraklı sebzeler, brüksel lahanası, ıspanak, brokoli, Lahana, kara lahana, pazı,semizotu,dereotu,roka, şalgam,asma yaprağı,Maydanoz, kıvırcık, su teresi, yeşil hardal,Kabuklu salatalık hindiba ,nane, bezelye,Yeşil soğan, aysberg salata K vitamininden güçlü besinlerdir. İlaca başlamadan evvel bu besinlerden nasıl tüketiyorsanız ilaç tedavisi boyunca da birebir seviyede ve sıklıkta teketin. Diyetinizden büsbütün çıkartmak yahut tıpkı gün içinde ölçüsüz tüketmek üzere alışmış olduğunuz tertipten farklı bir tüketimde bulunmamaya itina gösterin.
Soya yağı ve kanola yağı bölgesine başka yağları tercih ediniz.
Mayonez kullanmamayı alışkanlık haline getiriniz.
Soya eti, soya filizi kullanılmayınız.
Elma,armut,ayva,salatalık ve kabağı kabuksuz tüketin. Kabuk kısımlarında ve sebzelerin dış yapraklarında 3-6 kat daha ziyade K vitamini bulunmaktadır.
Avokado ve kiraz tüketmeyiniz
Acı biberinde kanı sulandırıcı tesiri vardır, alışık olduğunuz tertibin dışında acı biber kullanmayınız.
Omega-3 yağ asidi tabletlerini kullanmayınız.
E,A,C vitaminlerini gereksinimden daha yüksek seviyede bulunduran vitamin preparatlarını kullanmayınız.
Coenzim Q-10, Ginseng, Gingko Biloba, Zencefil, Sarımsak üzere bitkisel beslenme destek eserlerini kullanmayınız.
Yoğurt ve kefir, bağırsakta K vitamini prodüksiyonunu arttırırlar. Bu nedenle alışık olduğunuz nizamın dışında bir tüketimde bulunmayınız.
İçeriği bilinmeyen bitki çayları, yeşil çay ve yabani tohumlar kullanılmamalı. Siyah çay tüketiminde bir sınırlama yoktur.
Alkol tasarrufundan kaçının.
Kısıtlaması olmayan besinler:
Tahıl tohumları (buğday,arpa,yulaf vb)
Kök yumru sebzeler (Patates ,yer elması ,kereviz)
Al et, beyaz et, peynir, yumurta
Kurubaklagiller
Greyfurt, mandalina,partakal,kavun,kayısı,şeftali,üzüm, erik,çilek,kabuksuz elma,kabuksuz ayva, kabuksuz armut
K Vitamininden Güçlü Olan Sebzelerin 250 Mcg K Vitamini Sağlayan Ölçü ve Ölçüleri
ZERZEVAT ISMI
ORTALAMA ÖLÇÜ
ÖLÇÜ (g)
Brüksel Lahanası
2-3 Adet
60
Brokoli
125
Ispanak
Yaprağından Yapılmış Yemek
Yaprak Sap Karışık Yemek
Sap Haşlama, Çorba
1 Yemek Kaşığı Pişmiş
2 Yemek Kaşığı Pişmiş
Hür
30
60
Beyaz- Yeşil Lahana
7 Yemek Kaşığı Pişmiş Yahut 8-10 Küçük Sarma
175
Kara Lahana
1 Yemek Kaşığı Pişmiş
25
Kıvırcık Marul
Çok Açık Yeşil Yapraklar
Koyu Renkli Dış Yapraklar
25-30 Yaprak
4-5 Adet Orta Büyüklükte
200
30
Maydanoz (Yaprak)
1/3 Demet Yahut 15-20 Kol
35
Pazı (Yaprak)
1 Yemek Kaşığından Az Yemeği Yahut 4-8 Adet Etli Sarma
30
Asma Yaprağı
8-10 Adet Etli Yahut Zeytinyağli Sarma
30
Antikoagülan ilaçlar warfarin içerirler ve yaygın ismiyle coumadin olarak bilinirler. Coumadin K vitaminine bağımlı pıhtılaşma faktörlerinin karaciğerde üretilmesini ketler. Bu nedenle beslenmeyle hergün farklı ve yüksek dozda K vitamini alımı ilacın tesirini azaltacaktır, bu nedenle beslenmeye dikkat edilmelidir.
Kanın pıhtılaşması , rastgele bir kanama durumunda kan kaybını azaltmak içindir, lakin pıhtılaşma damar içinde gerçekleştiğinde pıhtılar dimağ ve kalp üzere yaşamsal oraganlara giderek tıkanıklıklara ve önemli sıhhat meselelerine sebep olabilmektedir. Anti-koagülan ilaçlar bu nedenle pıhtılaşma riski yüksek olan bireylerde kullanılmaktadır.
İlaç alımında dikkat edilmesi gereken bir kıymetli nokta ilacınızı hergün birebir saatte ve önerilen dozda alınmanız gerekir. Asla üst üste iki doz birden alınmayınız. Beslenme sisteminizin kesinlikle istikrarlı olması gerekmektedir. Birtakım sıhhat meseleleri sebebiyle diyetinizde değişiklikler yapmak gerekirse doktorunuza kesinlikle bilgilendirmelisiniz.
Coumadin tasarrufuyla bir arada diyetin K vitamini içeriğinin 300 350 mcg aralığında olması gerekmektedir. Kıymetli olan K vitamini alımının günler arasında 250 mcg'dan büyük farklılıklar göstermemesidir. Beslenmede bir günde bu denli farlılık yaratacak tek besin öbeği yeşil yapraklı sebzelerdir.
Istikrarlı K vitamini alımı için:
Yüksek K vitamini içeren besinlerin tüketimi yasakdeğildir. Değerli olan günlük beslenmenin olabildiğince sabit ve istikrarlı olabilmesidir.
Beslenme sisteminizde değerli değişiklikler yapacağınız vakit kesinlikle doktorunuzula muhabereye geçin.
Besinlere uygulayacağınız derin dondurma, pişirme, kurutma gib süreçler besinlerin K vitamini içeriğini etkilemezler.
K vitamini içeren besinler ve tüketimleri:
Yeşil yapraklı sebzeler, brüksel lahanası, ıspanak, brokoli, Lahana, kara lahana, pazı,semizotu,dereotu,roka, şalgam,asma yaprağı,Maydanoz, kıvırcık, su teresi, yeşil hardal,Kabuklu salatalık hindiba ,nane, bezelye,Yeşil soğan, aysberg salata K vitamininden güçlü besinlerdir. İlaca başlamadan evvel bu besinlerden nasıl tüketiyorsanız ilaç tedavisi boyunca da birebir seviyede ve sıklıkta teketin. Diyetinizden büsbütün çıkartmak yahut tıpkı gün içinde ölçüsüz tüketmek üzere alışmış olduğunuz tertipten farklı bir tüketimde bulunmamaya itina gösterin.
Soya yağı ve kanola yağı bölgesine başka yağları tercih ediniz.
Mayonez kullanmamayı alışkanlık haline getiriniz.
Soya eti, soya filizi kullanılmayınız.
Elma,armut,ayva,salatalık ve kabağı kabuksuz tüketin. Kabuk kısımlarında ve sebzelerin dış yapraklarında 3-6 kat daha ziyade K vitamini bulunmaktadır.
Avokado ve kiraz tüketmeyiniz
Acı biberinde kanı sulandırıcı tesiri vardır, alışık olduğunuz tertibin dışında acı biber kullanmayınız.
Omega-3 yağ asidi tabletlerini kullanmayınız.
E,A,C vitaminlerini gereksinimden daha yüksek seviyede bulunduran vitamin preparatlarını kullanmayınız.
Coenzim Q-10, Ginseng, Gingko Biloba, Zencefil, Sarımsak üzere bitkisel beslenme destek eserlerini kullanmayınız.
Yoğurt ve kefir, bağırsakta K vitamini prodüksiyonunu arttırırlar. Bu nedenle alışık olduğunuz nizamın dışında bir tüketimde bulunmayınız.
İçeriği bilinmeyen bitki çayları, yeşil çay ve yabani tohumlar kullanılmamalı. Siyah çay tüketiminde bir sınırlama yoktur.
Alkol tasarrufundan kaçının.
Kısıtlaması olmayan besinler:
Tahıl tohumları (buğday,arpa,yulaf vb)
Kök yumru sebzeler (Patates ,yer elması ,kereviz)
Al et, beyaz et, peynir, yumurta
Kurubaklagiller
Greyfurt, mandalina,partakal,kavun,kayısı,şeftali,üzüm, erik,çilek,kabuksuz elma,kabuksuz ayva, kabuksuz armut
K Vitamininden Güçlü Olan Sebzelerin 250 Mcg K Vitamini Sağlayan Ölçü ve Ölçüleri
ZERZEVAT ISMI
ORTALAMA ÖLÇÜ
ÖLÇÜ (g)
Brüksel Lahanası
2-3 Adet
60
Brokoli
125
Ispanak
Yaprağından Yapılmış Yemek
Yaprak Sap Karışık Yemek
Sap Haşlama, Çorba
1 Yemek Kaşığı Pişmiş
2 Yemek Kaşığı Pişmiş
Hür
30
60
Beyaz- Yeşil Lahana
7 Yemek Kaşığı Pişmiş Yahut 8-10 Küçük Sarma
175
Kara Lahana
1 Yemek Kaşığı Pişmiş
25
Kıvırcık Marul
Çok Açık Yeşil Yapraklar
Koyu Renkli Dış Yapraklar
25-30 Yaprak
4-5 Adet Orta Büyüklükte
200
30
Maydanoz (Yaprak)
1/3 Demet Yahut 15-20 Kol
35
Pazı (Yaprak)
1 Yemek Kaşığından Az Yemeği Yahut 4-8 Adet Etli Sarma
30
Asma Yaprağı
8-10 Adet Etli Yahut Zeytinyağli Sarma
30