Son konular

Anti - koagülan ilaç kullanımında beslenme

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
K vitamini kanın pıhtılaşması için gerekli olan bir vitamindir. Bu sebeple mahsusen kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaçların tasarrufunda beslenmeyle alınan K vitamini arasında bir etkileşim bulunmaktadır.



Antikoagülan ilaçlar warfarin içerirler ve yaygın ismiyle coumadin olarak bilinirler. Coumadin K vitaminine bağımlı pıhtılaşma faktörlerinin karaciğerde üretilmesini ketler. Bu nedenle beslenmeyle hergün farklı ve yüksek dozda K vitamini alımı ilacın tesirini azaltacaktır, bu nedenle beslenmeye dikkat edilmelidir.



Kanın pıhtılaşması , rastgele bir kanama durumunda kan kaybını azaltmak içindir, lakin pıhtılaşma damar içinde gerçekleştiğinde pıhtılar dimağ ve kalp üzere yaşamsal oraganlara giderek tıkanıklıklara ve önemli sıhhat meselelerine sebep olabilmektedir. Anti-koagülan ilaçlar bu nedenle pıhtılaşma riski yüksek olan bireylerde kullanılmaktadır.



İlaç alımında dikkat edilmesi gereken bir kıymetli nokta ilacınızı hergün birebir saatte ve önerilen dozda alınmanız gerekir. Asla üst üste iki doz birden alınmayınız. Beslenme sisteminizin kesinlikle istikrarlı olması gerekmektedir. Birtakım sıhhat meseleleri sebebiyle diyetinizde değişiklikler yapmak gerekirse doktorunuza kesinlikle bilgilendirmelisiniz.



Coumadin tasarrufuyla bir arada diyetin K vitamini içeriğinin 300 350 mcg aralığında olması gerekmektedir. Kıymetli olan K vitamini alımının günler arasında 250 mcg'dan büyük farklılıklar göstermemesidir. Beslenmede bir günde bu denli farlılık yaratacak tek besin öbeği yeşil yapraklı sebzelerdir.



Istikrarlı K vitamini alımı için:
Yüksek K vitamini içeren besinlerin tüketimi yasakdeğildir. Değerli olan günlük beslenmenin olabildiğince sabit ve istikrarlı olabilmesidir.
Beslenme sisteminizde değerli değişiklikler yapacağınız vakit kesinlikle doktorunuzula muhabereye geçin.
Besinlere uygulayacağınız derin dondurma, pişirme, kurutma gib süreçler besinlerin K vitamini içeriğini etkilemezler.
K vitamini içeren besinler ve tüketimleri:
Yeşil yapraklı sebzeler, brüksel lahanası, ıspanak, brokoli, Lahana, kara lahana, pazı,semizotu,dereotu,roka, şalgam,asma yaprağı,Maydanoz, kıvırcık, su teresi, yeşil hardal,Kabuklu salatalık hindiba ,nane, bezelye,Yeşil soğan, aysberg salata K vitamininden güçlü besinlerdir. İlaca başlamadan evvel bu besinlerden nasıl tüketiyorsanız ilaç tedavisi boyunca da birebir seviyede ve sıklıkta teketin. Diyetinizden büsbütün çıkartmak yahut tıpkı gün içinde ölçüsüz tüketmek üzere alışmış olduğunuz tertipten farklı bir tüketimde bulunmamaya itina gösterin.
Soya yağı ve kanola yağı bölgesine başka yağları tercih ediniz.
Mayonez kullanmamayı alışkanlık haline getiriniz.
Soya eti, soya filizi kullanılmayınız.
Elma,armut,ayva,salatalık ve kabağı kabuksuz tüketin. Kabuk kısımlarında ve sebzelerin dış yapraklarında 3-6 kat daha ziyade K vitamini bulunmaktadır.
Avokado ve kiraz tüketmeyiniz
Acı biberinde kanı sulandırıcı tesiri vardır, alışık olduğunuz tertibin dışında acı biber kullanmayınız.
Omega-3 yağ asidi tabletlerini kullanmayınız.
E,A,C vitaminlerini gereksinimden daha yüksek seviyede bulunduran vitamin preparatlarını kullanmayınız.
Coenzim Q-10, Ginseng, Gingko Biloba, Zencefil, Sarımsak üzere bitkisel beslenme destek eserlerini kullanmayınız.
Yoğurt ve kefir, bağırsakta K vitamini prodüksiyonunu arttırırlar. Bu nedenle alışık olduğunuz nizamın dışında bir tüketimde bulunmayınız.
İçeriği bilinmeyen bitki çayları, yeşil çay ve yabani tohumlar kullanılmamalı. Siyah çay tüketiminde bir sınırlama yoktur.
Alkol tasarrufundan kaçının.
Kısıtlaması olmayan besinler:
Tahıl tohumları (buğday,arpa,yulaf vb)
Kök yumru sebzeler (Patates ,yer elması ,kereviz)
Al et, beyaz et, peynir, yumurta
Kurubaklagiller
Greyfurt, mandalina,partakal,kavun,kayısı,şeftali,üzüm, erik,çilek,kabuksuz elma,kabuksuz ayva, kabuksuz armut
K Vitamininden Güçlü Olan Sebzelerin 250 Mcg K Vitamini Sağlayan Ölçü ve Ölçüleri

ZERZEVAT ISMI

ORTALAMA ÖLÇÜ

ÖLÇÜ (g)


Brüksel Lahanası

2-3 Adet

60

Brokoli

125

Ispanak

Yaprağından Yapılmış Yemek

Yaprak Sap Karışık Yemek

Sap Haşlama, Çorba

1 Yemek Kaşığı Pişmiş

2 Yemek Kaşığı Pişmiş

Hür

30

60

Beyaz- Yeşil Lahana

7 Yemek Kaşığı Pişmiş Yahut 8-10 Küçük Sarma

175

Kara Lahana

1 Yemek Kaşığı Pişmiş

25

Kıvırcık Marul

Çok Açık Yeşil Yapraklar

Koyu Renkli Dış Yapraklar

25-30 Yaprak

4-5 Adet Orta Büyüklükte

200

30

Maydanoz (Yaprak)

1/3 Demet Yahut 15-20 Kol

35

Pazı (Yaprak)

1 Yemek Kaşığından Az Yemeği Yahut 4-8 Adet Etli Sarma

30

Asma Yaprağı

8-10 Adet Etli Yahut Zeytinyağli Sarma

30
 

Similar threads

  • Soru
Kan Sulandırıcı İlaclar Hakkında Bilinmesi Gerekenler Kan Sulandırıcı İlaclar Ve Beslenme Kan sulandırıcı ilaclar hakkında imageskansulandiriciilaclar5afed5e880cd4 Kan sulandırıcı (antitrombotik) ilaclarla tedavinin sonlandırılmasının ya da cerrahi bir mudahaleye hazırlık aşamasında tedaviye ara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
En sevdiğiniz besinler ilaçlarla etkileşime girebilir, Bu nedenle besin-ilaç etkileşimi konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Bu mevzuda kesinlikle hekiminizle muhabere halinde olun. Evet hangi besin hangi ilaca tesir ediyor ? Greyfurt Vitaminlerle dolu bir sıhhat meyvesi olan greyfurt ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
BESLENMEDE K VİTAMİNİN EKSİK ALINMASI KALÇA KIRIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR! K viatmini Alman bilim adamı Dam tarafından 1935 yılında, kanın pıhtılaşma etmeni olarak bulunmuştur. Bu etmene Almanca Koagulation vitamin isminin verilmesi teklif edilmiştir. Böylelikle koagulation sözcüğünün baş harfini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Hiç kimsenin yüzünde kırışıklık istemediğini söylersem, abartmış olmam herhalde. Bu arada kremlerin, serumların, losyonların bize bu bahiste asla garanti veremeyeceğini de ekleyebilirim. Bütün bunlar kehanet değil saf ki. Neticede bu mutlak kaderi ertelemek, hafifletmek, kendimizden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Vitamin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir? Vitamin Eksikliğinde Görülen HastalıklarVİtamin Eksikliğinde Görülen Rahatsızlıklar A Vitamini Yağ, Peynir, Süt, Karaciğer, Taze Yeşil sebze Gece körlüğü, kalp ve böbrek hastalıkları, vücut direncinde azalma. D Vitamini Yağ, Süt, Yumurta Akı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Üst Alt