Zayıf, şişman, genç, yaşlı demeden tüm kadınları esir alan kabus: Selülit! Havalar ısınırken, kusursuz bir vücuda kavuşmanızı sağlamak için selülit hakkında bilinmesi gerekenler ve Anti Selülit diyeti yazımızda.
Dolaşımın Düzenlenmesi / Kan Akışı / Su Birikiminin Engellenmesi
Bol bol su için: Su biyokimyasal olayların oluşumunu maksimize eder ve vücuttan toksin ve atıkların atılmasına yardımcı olur. İhtiyaç kadar içilen sıvı normal kan basıncını sağlar, kan akışını ve, hücre içerisinde sıvı oranını düzenler.
Kuşkonmaz: Doğal bir ödem söktürücüdür. Ödemi engelleyerek selülit oluşumunu da engeller.
Yağlı balık: Yağlı balıkta bulunan Omega- 3 damarları genişleterek kan dolaşımını ve kan akışını kolaylaştırır.
Sarımsak ve soğan: Kan basıncının düşmesine sebep olarak dolaşımın ve kan akışının rahatlamasını sağlar.
Zencefil: Aspirin gibi etki göstererek kan damarlarında plak oluşumunu engeller, daha az yapışkan hale getirir. Aynı zamanda kanı inceltici etkisinden dolayı dolaşımı ve kan akışını rahatlatır. Zencefilin anti- enflamatuar etkisi de kuvvetlidir.
Kereviz: İçerisindeki maddeden dolayı (3-butylphthalide) kan damarlarının kasılmasını önleyerek dolaşımı rahatlatır.
Muz: İçerisinde bulunan potasyumla (yaklaşık 500 miligram / meyve) kan basıncını düşürür ve dolaşıma yardımcı olur.
Enflamasyonu azaltmak için
Balık ve Keten tohumu: Omega- 3 ve Alfa linolenik asidin anti enlamasyon özelliğinden dolayı selülit için tüketilmelidir.
Antioxidantdan zengin gıdalar: Bu tür gıdaların enflamasyonu kontrol altına alma ve tedavi etme konusundaki etkinliği zaten bilinmektedir. C,E vitaminleri ve beta, karoten, minerallerden çinko, manganez, selenyum, bakır en bilinen antioksidanlar arasındadır.
Antioksidanlardan en fazla şekilde yararlanmak için, antioksidanlardan zengin yiyecekleri multi vitamin tabletlerine tercih edin. Kuru erik, kuru üzüm veya herhangi bir koyu renkli meyve ve sebze bu konuda en büyük destekçiniz olabilir. Hint mutfağında bolca kullanılan hint safranı (zerdeçal) antioksidan yönünden kayda değer zenginliktedir.
Bioflavonlar: Enflamasyonu engellemede ve tedavi etmede çok etkili oldukları gibi kolajen ve elastazın da yıkılımını engellemede çok etkilidirler. Hücre zarını koruyarak, tamirini de yaparlar. Bioflavonlardan zengin gıdalar arasında soya, soğan, yeşil fasulye, lahana çeşitleri, elma, turunçgiller ve suları, kuru erik yer almaktadır.
Ananas: Bulundurduğu bromelain enzimi sayesinde fazla su atılımı destekleyerek, ödemleri azaltır, morarmaları ve bu bölgelerdeki ağrıların azalmasına yardımcı olur.
ÖRNEK ANTİ- SELÜLİT DİYETİKahvaltı
1 tam yumurta (yağsız her şekilde pişirilmiş olabilir)
1/ 2 su bardağı yulaf ezmesi (Müsli- sade)
1.5 yemek kaşığı keten tohumu (öğütülmüş)
2 yemek kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı yağsız süt
Kahve (şekersiz ve kremasız)
Ara
1 su bardağı yağsız süt 14 gr (yaklaşık çeyrek su bardağı) whey proteini ve buz karışımı
Öğlen yemeği
Sebze ve tavuk sote; sebzeler: soğan, sarımsak, zencefil, kereviz, yeşil biber, brokoli, mantar ve 100 gr. Tavuk (derisiz), 2 tatlı kaşığı fıstık yağı ve bir miktar soya sosu (tuzu azaltılmış)
3 yemek kaşığı esmer pirinç pilavı
1 portakal
Yeşil çay
Ara
1su bardağı sebze suyu
Kavrulmuş soya fasulyesi (tuzsuz) ½ su bardağı
Su
Akşam
120 gr. somon ızgara
Sebze kavurma; kuşkonmaz, brokoli, soğan, sarımsak, domates, limon suyu, hint safranı ve baharatlarla kavrulmuş
1 bardak ananas suyu
Ara
1 bardak kakaolu süt (1 tatlı kaşığı kakao)
Dolaşımın Düzenlenmesi / Kan Akışı / Su Birikiminin Engellenmesi
Bol bol su için: Su biyokimyasal olayların oluşumunu maksimize eder ve vücuttan toksin ve atıkların atılmasına yardımcı olur. İhtiyaç kadar içilen sıvı normal kan basıncını sağlar, kan akışını ve, hücre içerisinde sıvı oranını düzenler.
Kuşkonmaz: Doğal bir ödem söktürücüdür. Ödemi engelleyerek selülit oluşumunu da engeller.
Yağlı balık: Yağlı balıkta bulunan Omega- 3 damarları genişleterek kan dolaşımını ve kan akışını kolaylaştırır.
Sarımsak ve soğan: Kan basıncının düşmesine sebep olarak dolaşımın ve kan akışının rahatlamasını sağlar.
Zencefil: Aspirin gibi etki göstererek kan damarlarında plak oluşumunu engeller, daha az yapışkan hale getirir. Aynı zamanda kanı inceltici etkisinden dolayı dolaşımı ve kan akışını rahatlatır. Zencefilin anti- enflamatuar etkisi de kuvvetlidir.
Kereviz: İçerisindeki maddeden dolayı (3-butylphthalide) kan damarlarının kasılmasını önleyerek dolaşımı rahatlatır.
Muz: İçerisinde bulunan potasyumla (yaklaşık 500 miligram / meyve) kan basıncını düşürür ve dolaşıma yardımcı olur.
Enflamasyonu azaltmak için
Balık ve Keten tohumu: Omega- 3 ve Alfa linolenik asidin anti enlamasyon özelliğinden dolayı selülit için tüketilmelidir.
Antioxidantdan zengin gıdalar: Bu tür gıdaların enflamasyonu kontrol altına alma ve tedavi etme konusundaki etkinliği zaten bilinmektedir. C,E vitaminleri ve beta, karoten, minerallerden çinko, manganez, selenyum, bakır en bilinen antioksidanlar arasındadır.
Antioksidanlardan en fazla şekilde yararlanmak için, antioksidanlardan zengin yiyecekleri multi vitamin tabletlerine tercih edin. Kuru erik, kuru üzüm veya herhangi bir koyu renkli meyve ve sebze bu konuda en büyük destekçiniz olabilir. Hint mutfağında bolca kullanılan hint safranı (zerdeçal) antioksidan yönünden kayda değer zenginliktedir.
Bioflavonlar: Enflamasyonu engellemede ve tedavi etmede çok etkili oldukları gibi kolajen ve elastazın da yıkılımını engellemede çok etkilidirler. Hücre zarını koruyarak, tamirini de yaparlar. Bioflavonlardan zengin gıdalar arasında soya, soğan, yeşil fasulye, lahana çeşitleri, elma, turunçgiller ve suları, kuru erik yer almaktadır.
Ananas: Bulundurduğu bromelain enzimi sayesinde fazla su atılımı destekleyerek, ödemleri azaltır, morarmaları ve bu bölgelerdeki ağrıların azalmasına yardımcı olur.
ÖRNEK ANTİ- SELÜLİT DİYETİKahvaltı
1 tam yumurta (yağsız her şekilde pişirilmiş olabilir)
1/ 2 su bardağı yulaf ezmesi (Müsli- sade)
1.5 yemek kaşığı keten tohumu (öğütülmüş)
2 yemek kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı yağsız süt
Kahve (şekersiz ve kremasız)
Ara
1 su bardağı yağsız süt 14 gr (yaklaşık çeyrek su bardağı) whey proteini ve buz karışımı
Öğlen yemeği
Sebze ve tavuk sote; sebzeler: soğan, sarımsak, zencefil, kereviz, yeşil biber, brokoli, mantar ve 100 gr. Tavuk (derisiz), 2 tatlı kaşığı fıstık yağı ve bir miktar soya sosu (tuzu azaltılmış)
3 yemek kaşığı esmer pirinç pilavı
1 portakal
Yeşil çay
Ara
1su bardağı sebze suyu
Kavrulmuş soya fasulyesi (tuzsuz) ½ su bardağı
Su
Akşam
120 gr. somon ızgara
Sebze kavurma; kuşkonmaz, brokoli, soğan, sarımsak, domates, limon suyu, hint safranı ve baharatlarla kavrulmuş
1 bardak ananas suyu
Ara
1 bardak kakaolu süt (1 tatlı kaşığı kakao)