Araç Kiralama Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Araç kiralama sistemleri çok fazla arttı. Ancak bu sistemler, her zaman müşteri memnuniyeti odaklı olmamakta. Bu yüzden araç kiraladığınız zaman mutlaka araç kiralama sözleşmesi yapmalısınız. Sözleşmede dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunmakta. Bu yazımızda sizlere araç kiralama sözleşmesi nedir? Araç kiralama sözleşmesi ne işe yarar? Araç kiralama sözleşmesindeki önemli maddeler neler?, Araç kiralama sözleşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli?Gibi soruları cevaplayacağız.

Günümüzde araç almayı tercih etmeyen kişilerin en çok tercih ettiği ulaşım türlerinden biri araç kiralamaktır. Araç kiralamak teorik olarak basit olsa da dikkat edilmesi gereken birçok noktası var. Araç kiralamak isteyen kişiler, araç kiralama sözleşmesi yapmak zorundadır. Zorunlu olarak yapılan araç sözleşmesinin temel amacı, iki taraflı ortaya çıkacak mağduriyetlerin önlenmesidir.

Araç Kiralama Sözleşmesi Nedir?

Araç kiralama sözleşmesi, araç sahibi ve kiracısı arasında yapılmaktadır. İki taraflı imza sonucunda sözleşmede yazan maddelere göre hareket edilmektedir. Bu sözleşmede genel kurallar ve özeller konular belirtilir. Herhangi bir mağduriyet anında hukuksal süreç, araç kiralama sözleşmesine göre ilerler. Bu sayede haksız kazanç, dolandırıcılık ve ortaya çıkacak mağduriyetler önlenmektedir. Kiralanan ve kiralık araç hakkında herhangi bir sorun söz konusu olduğundan madde hükümlerinden yola çıkılarak işlem uygulanır.

Araç Kiralama Sözleşmesinin Önemi
Bu sözleşme ile birlikte kiracı, belirlenen aracı kiraya verir, kiracı ise anlaşma hükümlerini kabul ederek aracı kiralar. Bu yüzden ileride herhangi bir sorunla karşılaştığınızda direkt olarak araç kira sözleşmesinde yazan maddeler önem arz eder. Bu maddeler, mağduriyetinizi engeller.

Araç Kiralama Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araç sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken birçok konu bulunmakta. Bu konuları sizler için sıraladık.

Araç kiralama sözleşmesinin ‘uzun dönem’ veya ‘kısa dönem’ olduğu açıkça belirtilmelidir.
Kiralanacak araçların zorunlu ve zorunlu olmayan sigortaları ve limitleri gözden geçirilmelidir.
Aylık kira bedeli, uygun fiyat yerine en avantajlı ve doğru sözleşmeye göre yapılmalı.
Araçların bakımı, hasar onarım hizmetlerinin hangi servis noktalarında yapılacağı ve ikame araç tahsisinin koşulları açıkça sözleşmede yer almalıdır.
Kısa dönem kiralamalarda günlük km limitleri ve kasko muafiyetlerine dikkat edilmelidir.
Aracı kullanacak başka kişiler varsa sözleşmeye dahil edilmelidir.
İkinci el olarak kiralanacak araçların mekanik ve kaporta ekspertizleri, araç durumları sözleşmede detaylıca belirtilmelidir.
Araçların teslim ve iade edileceği adresler sözleşmeye işlenmeli.
Sözleşme bitiminde sözleşmenin uzatılması ve erken iade koşulları sözleşmede yer almalıdır.
Aracın hangi şekillerde kullanılmayacağına (Alkollü, ticari, motor sporlarında vb.) dair detaylı bilgiler verilmelidir.
Kiracıya verilen araçta hasar oluşması halinde, kiracıdan ayrıca hasarın %5’i oranında hasar takip bedeli alınır. Aracın kiracı tarafından kullanılmadığı zamanlarda, kiracı olası kaza veya hırsızlıklara karşı önlem almakla mükelleftir.
Araç ile mal veya yolcu taşınması halinde, taşınan mala veya yolcuya gelebilecek her türlü hasar ve zarardan münhasıran kiracı sorumludur.
Maddi, ölümlü ve cismani zararla sonuçlanan bir kaza vukuunda, kiracı durumu derhal en yakın polis görevlilerine veya ilgili birimlere bildirmek, tutanak ve raporları en geç 24 saat içerisinde ilgili kiralayan firmaya ulaşmak zorundadır.
Bu kurallar dışında istediğiniz her şeyi sözleşmeye eklemelisiniz. Sözleşmede aklınıza yatmayan veya tehlikeli olduğunu düşündüğünüz konular varsa imzalamamalısınız.
Sözleşmede yazan kurallar ve aracın birbirine uymasına dikkat etmelisiniz. Örnek olarak sözleşmede “yedek anahtar verildi.” yazıyorsa, yedek anahtarın araçta olduğuna emin olun.
Araç üzerinde oluşabilecek hasar ve cezai işlem durumlarında direkt olarak kiralayan kişi sorumludur.
Kullandığınız aracın süresi boyunca park cezaları, yakıtın bitmesi ekstra masraflar kiralayan kişiye aittir.
Kimler Araç Kiralayabilir?
Araç sözleşmesi kadar kiralayan kişinin profili de çok önemlidir. Araç kiralamak için sürücünün 21 yaşından büyük olması, Orta veya üst sınıf kiralama yapmak için 2 yıllık sürücü belgesi olması, Hükümlü olmaması gibi şartlar aranmaktadır. Ayrıca bu şartlar genel olsa da kiralama şirketleri, ekstra kural koyabilir.

Araç Kiralama Sözleşmesi Örneği
Aşağıda bulunan sözleşme sadece örnek niteliğindedir. Örnek sözle içerisinde bulunan bilgiler, şirketler ve kullanıcılar arasında değişiklik gösterir. Bu yüzden kullanılması tasvip edilmez.



Ekli dosyayı görüntüle 131
 
Üst Alt