Son konular

Araknoid kist hakkında

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Beyin ve omuriliğin etrafını çeviren ince zara araknoid zar denmektedir. Mikroskopta bu zar örümcek ağına benzediğinden Eski Yunanca’da örümceğe benzer anlamına gelen araknoid zar adı verilmiştir.

Araknoid zarın bulunduğu her yerde araknoid kistler gelişebilir. Kafa içi yer kaplayan oluşumların %1’ini araknoid kistler oluşturur. Otopsilerde ise bu oran 1/1000dir.

Genellikle 20 yaş öncesinde belirti verirler ve erkeklerde kızlara göre 2-3 kez daha fazla görülür. Avrupa’da yapılan ortak bir araştırmada ise belitlilerin ortaya çıkma yaşı ortalama olarak 6 bulunmuştur.

Araknoid kistler ne zaman ve nasıl oluşur?

Araknoid kistlerin büyük çoğunluğu doğumsaldır. Diğer bir deyişle doğumdan önce anne karnında araknoid zarın ikiye ayrılması sonucu bu bölgede içinde sıvı birikmesi ile oluşur. Anne karnında hamileliğin 15. haftasında araknoid zar altında beyin omurilik sıvısı (BOS) dolaşmaya başlar. Bu süreçten itibaren araknoid kist gelişme olasılığı vardır.

Daha az oranda ise kafa travması (kaza, düşme sonucu) sonrası ve beyin iltihabi hastalıklarından sonra da geliştiği bilinmektedir. Araknoid kistler beyinde araknoid zarın bulunduğu her yerde gelişebilir.

Günümüzde tanıları bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) konmaktadır.

Araknoid Kistlerin Belirtileri Nelerdir?

Bu kistlerde baş ağrısı, sara (epilepsi) en sık görülen yakınmalardır. Bazen de hiçbir yakınmaya neden olmamakla birlikte başka nedenlerle çekilen BT veya MRG’lerde saptanırlar.

Araknoid Kist Tedavisi

Tip I kistleri takip etmek gerekir. Çok nadiren cerrahi girişim gerekir. Bunları çeşitli zamanlarda Tomografi veya MR ile kontrol etmek gerekir.

Sara (Epilepsi) ye neden olan daha büyük Tip II ve III araknoid kistlerde ameliyat yapılmalıdır. Travmalardan (düşme, darp veya trafik kazası sonucu) kist içine veya beyin ile beyinin kalın (dura mater) zarı arasında kanamalar oluşabilir.
 

Similar threads

  • Soru
EVLADIMDA ARAKNOİD KİST VAR. NE YAPMALIYIM? Dimağ araknoid ismi verilen örümcek ağına benzeyen bir zar ile kaplanmıştır. Dimağ omurilik likidi (BOS) denilen likit dimağda bulunmakta olup araknoid zar çift hale gelir yahut bir tarafından yırtılırsa içi BOS ile dolar ve bura araknoid kist...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Beyin kapalı bir kutu içinde yerleşmiştir ve beynin bölümleri sağlam zar yapılar tarafından birbirinden ayrılmış durumdadır. Beyin ödemi olduğunda, yani beyin şiştiğinde beynin bazı kısımları fıtıklaşabilir. Beyin, bu kapalı kutunun en alt kısmındaki delikten çıkmaya kalkar, yani beyin sapı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
Dimağ saklı bir kutu içinde yerleşmiştir ve dimağın kısımları sağlam zar yapılar tarafından birbirinden ayrılmış durumdadır. Dimağ ödemi olduğunda, yani dimağ şiştiğinde dimağın kimi kısımları fıtıklaşabilir. Dimağ, bu örtük kutunun en alt kısmındaki delikten çıkmaya kalkar, yani dimağ sapı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Araknoid kist neden olur? Beyin içindeki araknoid tabakadaki sıvı birikimi sonucunda oluşur. Beyin omurilik sıvısının normal akışının engellenmesiyle meydana gelir. Genetik faktörler, travma, enfeksiyon ve hormonal değişiklikler gibi etkenler araknoid kist oluşumuna yol açabilir. Araknoid...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Beyin kistleri, herhangi bir şikayetle doktora gidip de; beyin tomografisi çekilen bir insanın beyninde; tesadüfen karşımıza en sık çıkan lezyonlardır. Beyin kisti çok büyük bir sıklıkla aslında iyi huyludur ve hastanın beyninde çocukluğundan beri duruyordur. İşte beyinde tesadüfen tespit edilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Üst Alt