Aranya nedir?

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,959
Çözümler
3
Tepkime puanı
434
Puanları
83
Forum Parası
602,967
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Aranya nedir?

Aronya meyvesi, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde "süper meyve" olarak adlandırılmaktadır.
Hünnap meyvesinin diğer adı nedir?
Eylül ayında olgunlaşıp tezgahlara çıkan meyvelerden biri de Hünnap. Çiğde ya da innabi adıyla da bilinen bu meyvenin dünya genelinde sağlık açısından yararlarıyla ilgili yapılmış bir çok çalışma bulunuyor.

Aronya meyvesi türkiyede nerede yetişir?

2014 yılında Yalova ve Kırklareli'nde küçük bahçeler kurulmuş, 2017 yılında ticari anlamda aronya fidanı yetiştiriciliğinin çalışmaları başlamıştır. Büyük aronya bahçeleri ilk olarak 2017 yılında Kırklareli'nde 200 dekar, Manisa'da 50 dönüm olarak kurulmuştur.
Aronya yetiştiriciliği karlı mı?
Trabzonlu çiftçi, ana vatanı Kuzey Amerika olan ve 'süper meyve' olarak bilinen aronya meyvesini Akçaabat'ta yetiştirmeyi başardı. Çok güçlü bir antioksidan özelliği bulunan meyvenin kilosu perakendede 50 liraya, toptanda ise 30 liraya satılıyor. Süper meyveyi üreten bir dönüm araziden 40 bin lira kazanabiliyor.
Aronya'nın tadı diğer kırmızı orman meyvelerininkine benzerdir. Tam olgunlaşmışsa üzüm ve çilek kadar tatlımsı olabilir. Daha az olgunlaşmışsa mayhoş ve kekremsi bir tada sahiptir.
Aronya yaban mersini mi?
Aronya meyvesinin antioksidan miktarı yaban mersini (maviyemiş) ve elderberry (karamürver) de bulunanın 4 katıdır. Aronya meyvesi gerçek vitamin ve mineral kaynağıdır.

Hünnap ve iğde aynı şey mi?

Ülkemizde iğde olarak da bilinen hünnap meyvesinin birçok faydası bulunuyor.
Hünnap meyvesi nasıl değerlendirilir?
İri zeytin büyüklüğünde olan meyve, yabani olarak bulunabildiği gibi bahçelerde de yetiştirilebilir. Hünnabın anavatanı Suriye'dir. Hünnap taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak hünnap bitki çayı olarak da tüketilebilir. Kuru hünnap çerez olarak bazı yörelerde çayın yanında tüketilen geleneksel bir lezzettir.

Aronya Türkiyede yetişir mi?

Fidancı'nın verdiği bilgiye göre, aronia Akdeniz ve Ege'nin sahil şeridi dışında Türkiye'nin her yerinde yetişebiliyor. Fındıktaki gibi ocak şeklinde bahçe kurulabileceğini belirten Fidancı, 1 dekar bahçeye 230 fidan dikildiğini söylüyor.
Aronya fidanı hangi iklimde yetişir?
Aronya fidanı, aronya bitkisinin en genç durumda olan ve yeni yetişen halidir. Aronya bitkisi soğuk olan iklimlerde rahatlıkla yetişebilmektedir.
İki yıl önce aronya fidanlarını Bakanlığımızın desteğiyle alarak 10 dönüm arazide deneme yaptık. Fındığa göre bir dönüm arazide daha yüksek gelir getirici oldu. Fındıktan bir dönümden hava şartlarına göre ortalama 600 ile 800 kilogram arasında ürün alınırken aronya bahçesinde ise bir dönümde 1 ton ürün alınabiliyor.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Reklam Talepleri: [email protected]
KVKK Talepleri: [email protected]
Hukuksal Sorunlar: [email protected]
Ban ve Diğer Sorunlar: [email protected]
Üst Alt