Son konular

Arkadaşım yok ne yapmam gerekiyor?

Konuyu Yükselt

zeberus1234

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
3
Tepkime
8
Puanları
38
Yaş
36
Coin
2
arkadaşım yok ne yapmam gerekiyor?

Yeni arkadaş edinme yolları

Yeni arkadaşlar edinmek göz korkutucu gelebilir, ama elde edilen arkadaşlıklar gösterilen çabaya kesinlikle değer niteliktedir. Sonuç olarak, arkadaşlarınız hayatınızın büyük bir parçasıdırlar. Yaşam boyu sizinle birlikte olan, iyi ve kötü anlarınızı, neşenizi ve acınızı paylaşan kişilerdir onlar. Arkadaşlar olmasaydı, hayat çok farklı olurdu. Onlar olmasaydı, biz olduğumuz kişi olamazdık.

Eğer yeni arkadaşlar edinmeyi düşünüyorsanız, ne tür arkadaşlar edinmek istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Çok genel bir ifadeyle söyleyecek olursak, 3 arkadaş türü vardır.

“Merhaba-Merhaba”lık arkadaşlar (ya da tanıdıklar). Bu kişiler, okulda/işte, şartların gerektirmesi nedeniyle gördüğünüz kişilerdir. Bu kişiler, her gün birbirinizi gördüğünüzde merhaba, akşam da güle güle dediğiniz kişilerdir. Aranızdaki ilişki bundan ibarettir. Mevcut şartlar ortadan kalktığında arkadaşlık da sona erer. Örneğin, mezun olduğunuzda ya da işten ayrıldığınızda bu kişilerle isteyerek görüşmezsiniz.
Sıradan arkadaşlar Arada sırada birlikte zaman geçirmek veya bir şeyler yapmak için buluştuğunuz kişilerdir. Olan biten sıradan olaylar hakkında konuşursunuz genellikle.
Gerçek arkadaşlar, ruh arkadaşları (ya da en iyi arkadaşlar). Her şeyi konuşabileceğiniz arkadaşlardır. Her gün görüşebilirsiniz de görüşmeyebilirsiniz de, ama bu önemli değildir, çünkü sizin arkadaşlık bağınızın gücüne ne kadar sık görüştüğünüzle ilgili değildir – bundan çok daha fazlasıdır. Bu kişiler, onlara ihtiyaç duyduğunuzda orada olacaklarından ve sizin için gerekenden de fazlasını yapacaklarından emin olabileceğiniz arkadaşlardır.

Çoğumuz sıradan arkadaşlar ararız ve mümkün olursa gerçek arkadaşlar edinmeyi umarız. Muhtemelen pek çok sayıda -hatta sayamayacağımız kadar- iletişimimizin merhaba-merhaba’dan öteye gitmediği arkadaşımız vardır. Benim; merhaba-merhaba’lık, sıradan ve gerçek arkadaşlarımın oranı aşağı yukarı 60-30-10% şeklindedir. Aynı şeyin, %5-%10 arası bir yanılma payı ile, diğer insanlar için de geçerli olduğunu düşünüyorum.

Her ne kadar sadece sıradan ya da gerçek arkadaşlar edinmek isteseniz de sonuç hep böyle olur. İnanmayabilirsiniz ama ben, ilk ve ortaokul yıllarında son derece sessiz ve içine kapanık bir kızdım. Yükselokuldayken bu yaşam tarzını devam ettirdiysem de, sonradan daha konuşkan olmaya başladım. Üniversitenin ilk zamanları ve devamında, P&G (eski arkadaşım), benim daha da sosyal olmamı sağladı. Bugün ise; blog yayımlamak, insanlarla yüz yüze görüşerek onlara rehberlik yapmak ve atölye çalışmaları düzenlemek gibi kişisel hayatımı diğer kişilere açtığım işler yapıyorum. Daha gençken, gelecekte nasıl biri olacağımı düşünseydim, bugün ki kadar dışa dönük ve etkileyici olacağım aklımın ucundan bile geçmezdi.

Benzer bir şekilde, arkadaş edinmekte hiç zorlanmıyormuş gibi görünen kişilere bakarsanız, aslında onların da bazı yönlerden içlerine kapanık olduklarını görürsünüz. Sosyal yeteneklerin tamamı zaman içinde kazanılır. Bu nedenle, pratik yaparak, zaman içinde daha sosyal olmayı öğrenebilirsiniz.

Yeni arkadaşlar edinmek için benim 10 kişisel önerim:

1. Korkunuzun gerçek olmadığının farkında olun

İlk olarak, yeni insanlarla tanışmaya ilişkin sağlık bir zihinsel imaj geliştirin. Bazılarımız yeni insanlarla tanışmayı korkutucu bir etkinlik olarak görür. İyi bir izlenim bırakmak, karşı tarafa kendimizi sevdirmek, iletişimin gidişatını şekillendirmek ve buna benzer konulardan dolayı endişeleniriz. Ne kadar kafa yorarsak, o kadar korkutucu görünür. Baştaki endişe, kişinin tüm düşüncelerine hükmeden ve kişiyi, o farkında olmadan yeni arkadaşlar edinmekten alıkoyan zihinsel bir korku haline gelir. Utangaçlık hissi aslında, korkunun bir sonucudur.

Bu korkular sadece, kendi kendimize yarattığımız duygulardır aslında. Bu durum hakkında biraz düşünürseniz, insanların neredeyse %99’unun, sizin yaptığınız şeyin birebir aynısını yapmakla meşgul olduklarını görürsünüz. Onlar da sizin kadar korkmuş haldedirler. Geriye kalan %1’lik kısım ise bir ilişkinin, sadece bir görüşmede söylenenler/yapılanlar üzerine değil, çok daha güçlü değerler üzerine kurulduğunun bilincindedir. Ortamda, yaptıklarınızdan/söylediklerinizden dolayı sizi yargılayan kişiler olsa da, bir düşünün, böyle insanlarla mı arkadaş olmak istiyorsunuz? Hiç sanmıyorum.

2. Tanıdığınız insanlarla başlayın

Eğer çok sosyal bir insan değilseniz bir grup yeni insanla tanışma fikri gözünüzü korkutabilir. Eğer böyle bir sorununuz varsa, ufak hedeflerle başlayın. Kendi arkadaş çevrenizle, mesela biraz tanıdığınız insanlarla, başlayarak amacınızın zorluğunu biraz düşürün. Bunun yapmanın bazı yolları şunlardır:

Tanıdığınız insanlarla iletişim kurun Geçmiş yıllarda “merhaba-merhaba”lık arkadaşınız oldu mu hiç? Ya da zamanla bağlantınızı kaybettiğiniz arkadaşlarınız? Dostça bir mesaj gönderin onlara ve merhaba deyin. Boş oldukları bir zamanda görüşme teklif edin. Tekrar bağlantıya geçmenin imkanı olup olmadığına bakın.
Katılabileceğiniz bir topluluk arayın. Bu topluluklar bir grup insan tarafından kurulmuştur. Söylenen şey, topluluğa hükmetmek değil, sadece yeni arkadaşlarla birlikte olmaya alışmaktır. Topluluklarda, eski üyeler konuşmaları yapacakları için, siz sadece gözlemci bir rol üstlenip insanlar arasındaki dinamikleri inceleyebilirsiniz.
Arkadaşlarınızın arkadaşlarını tanıyın.Onlar gezmeye gittiklerinde onlara katılabilir ya da sadece arkadaşınızdan sizi onlarla tanıştırmasını isteyebilirsiniz. Eğer o arkadaşınızla aranız iyiyse, onun arkadaşlarıyla da anlaşabilme ihtimaliniz var demektir.
Dışarı çıkma önerilerini kabul edin. Benim nadiren çıkan arkadaşlarım var. Onlara dışarı çıkma teklifinde bulunulduğunda, be tekliflerin büyük bir kısmını reddederler, çünkü evde oturmayı tercih ederler. Bu durumun sonucu olarak da sınırlı bir sosyal çevreye sahiptirler. Eğer daha fazla arkadaş sahibi olmak istiyorsanız, kendi rahat bölgenizin dışına adım atıp dışarı çıkmalısınız. Evde oturarak arkadaş edinemezsiniz.

3. Kendinizi evden dışarı çıkarın

Tanıdıklarınızla daha fazla zaman geçirmeye başladıktan sonra atmanız gereken bir sonraki adım, arkadaş çevrenizi tanımadığınız insanlara doğru genişletmek olacaktır.

Buluşma gruplarına katılın. Facebook.com, harika bir sosyal paylaşım sitesidir. Girişimciler, yazarlığa ilgi duyanlar, vejetaryenler, masaüstü oyunları sevenler veya bisiklet sevdalıları için oluşturulan pek çok grup var. Siz de ilgi alanınızı belirleyin ve bir gruba katılın. Buluşmalar, grubun kendisine bağlı olmakla birlikte, genelde ayda bir gerçekleşir. Pek çok insanla çabucak tanışmak için harika bir yöntem.
Çalışma atölyelerine/kurslara katılın. Bunların, benzer insanları bir araya getirme özellikleri bulunmaktadır. Geçen yıl bir kişisel gelişim atölye çalışmasına katıldım ve burada, daha sonradan bazıları ile çok iyi arkadaş olduğum, pek çok harika insanla tanıştım.
Gönüllülük. Bir taşla iki kuş vurmanın harika bir yoludur – sadece tüm alana yayılan bir iyilik ve sıcaklık dalgası hissetmez, aynı zamanda şefkatli, bir amacı olan insanlarla da tanışırsınız.
Partilere gidin. Doğum günü, noel/yeniyıl/kutlama, yeni eve taşınma, tören/etkinlik partilerine katılın. Pek çok yeni arkadaşla tanışma olasılığının yüksek olduğu partilerdir bunlar. Bu kişiler nitelikli insanlar olabilirler de olmayabilir de, ama buna rağmen daha fazla insanla tanışmak için iyi bir araçtır bu partiler.
Barları ve gece kulüplerini dolaşın. Pek çok insan yeni arkadaşlarla tanışmak için bu mekanlara gider, ama ben bu mekanları, 1.tip arkadaşlıklar edinme olasılığınız, 2. ve 3. tip arkadaşlıklar edinme olasılığınızdan daha yüksek olduğu için pek tavsiye etmem. Bu mekanlar hakkında bir yargıda bulunmadan önce, birkaç kez buralara gitmeniz iyi olur diye düşünüyorum.
Online topluluklar. İnternet, yeni insanlarla tanışmak için harika bir araçtır. En iyi arkadaşlıklarımdan bazıları internet aracılığı ile başladı. 10 yıl önce IRC kanalı aracılığıyla en iyi arkadaşlarımdan biri ile tanıştım. Aynı dönemde tanıştığım en az iki çok iyi arkadaşım daha var. Pek çok kez buluştuk ve harika arkadaşlıklar kurduk. Bugün bile, henüz hiç tanışmadığım pek çok harika arkadaşım var (bu kişiler diğer kişisel gelişim blogu yazan kişiler ve benim okuyucularımdır). (Henüz) tanışmamış olmamız iyi arkadaşlar olamayacağımız anlamına gelmez. Online forumlar günümüzde, toplulukların bir araya geldikleri merkezi yerlerdir. İlgilendiğiniz konularla ilgili online forumlara bir göz atın. Tartışmalara, yapıcı bir biçimde katılın ve değer katın. Oradaki kişileri kısa sürede, bazı arkadaşlarınızdan daha iyi tanıyacaksınız.

4. İlk adımı atın

İnsanlarla birlikteyken, birinin ilk adımı atması gerekir. Eğer gittiğiniz parti henüz başlamadıysa ilk adımı siz atın ve bir kişiye dostça selam verin. Birbirinizi biraz daha iyi tanırsınız. Kendinizle ilgili bir paylaşımda bulunun ve karşınızdaki kişiye aynı şeyi yapma imkanı tanıyın. Kolay bir şey deneyin, mesela; ‘gününüz nasıl geçti’ ya da ‘bugün/bu hafta neler yaptınız’ gibi ifadeler diyalog başlatmada etkilidir. Aradaki mesafe duvarını ortadan kaldırdığınızda, iletişim kurmak daha kolay olur.

5. Açık olun
Açık fikirli olun. Yargılamayın.

Bazen, nasıl bir arkadaş istediğinize ilişkin önceden belirlediğiniz kriterler olabilir. Belki de anlayışlı, dinlemeyi bilen, hobileri sizinkilerle aynı olan, izlediğiniz filmleri izleyen veya sizinkiyle aynı eğitim geçmişine sahip bir arkadaş istiyorsunuz. Ancak böyle biri ile tanıştığınızda ve bu kişinin, beklentilerinizi karşılamadığını fark ettiğinizde, kendinizi bu kişiye kapatmaya hazır olmalısınız.

Bunu yapmayın. Arkadaşlığın gelişmesine bir şans tanıyın. Daha da önemlisi, kendinize bu arkadaşlık başlangıcı için bir şans tanıyın. Benim; tamamen farklı geçmişlere sahip olduğumuz ve ilk tanışmamızda, sırf çok farklı olduğumuz için, asla çok yakın olamayacağımızı düşündüğüm birkaç tane çok iyi arkadaşım var Eski müşterilerimin bir çoğu, farklı geçmişlere sahip olduğumuz için, normalde asla tanışamayacağım, ancak şu anda tıpkı çok yakın arkadaşlar gibi iyi ilişkiler kurduğum insanlardır.
Kalbinizi açın.

Aynı şekilde, kalbinizi de karşınızdaki kişiye açın. Siz ve diğer kişi arasındaki bağlantı, sadece kalbiniz açık olduğunda başlayabilir. Bu; diğer insanın iyiliğine güvenmek ve inanmak anlamına gelir. Eğer bir kişiden şüphe ederseniz ve o kişiyle kuracağınız ilişkinin yürümeyeceğinden korkarsanız herhangi bir bağ oluşturamazsınız. Bunlar yanlış etkilere neden olur ve karşınızdaki kişinin de kalbini size kapatmasına neden olur.

Ben yeni arkadaşlar edineceğim zaman, onların iyi kalpli ve iyi niyetli olduklarına tamamen inanarak kendimi onlara açarım. Bunun farkına vardım, çünkü bunu yapıyorum. Bu yaklaşım; güven, sevgi ve inanç üzerine kurulu pek çok hakiki ilişki kurmama yardımcı oldu. İlişkilerin başında kendimi bu insanlara kapasaydım, bu ilişkilerin anlamlı olması mümkün olmazdı. Diğer online toplulukların nasıl olduğunu bilmiyorum, ama Kişisel Mükemmeliyet topluluğunun okuyucuları; güvenilir, açık sözlü ve destekleyici insanlardır. Bunu biliyorum, çünkü hepinizin e-posta, yorum ya da mesajlarındaki sıcaklığı hissedebiliyorum.
6. İnsanlar hakkında bilgi edinin

Bir arkadaşlığın durumu, eşit olarak iki kişiye bağlıdır. İnsanları bir birey olarak tanımaya çalışın. Örnek olarak aşağıdaki soruları dikkate alabilirsiniz:

Neler yapıyor?
Hobileri neler?
Bugünlerde nelerle ilgileniyor?
Şu andaki öncelikleri/hedefleri neler?
En çok neye önem verir?
Hangi değerlere sahip?
Onu ne motive eder/harekete geçirir?
Yaşamındaki tutkular, hedefler, hayaller nelerdir?

7. Samimi bir biçimde bağ kurun

Çoğu zaman, diğerlerinin bizim hakkımızda ne düşündüğü, birazdan ne söylememiz gerektiği gibi düşüncelerle kendimize takılıp kalırız. Bu, arkadaşlığın tüm anlamını gözden kaçırmamıza neden olur. Nasıl göründüğünüz ve neyi, nasıl söylediğiniz gibi, size karşı edinilen izlenim üzerinde etkisi olan konulara kafa yorabilirsiniz, ancak bunları takıntı haline getirmeyin. Bu özellikler arkadaşlığı (gerçek anlamda) belirlemez. Arkadaşlığı belirleyen şey, siz ve arkadaşınız arasındaki bağdır.

Tanıştığınız herkese sıcaklık, sevgi ve saygı gösterin. Bir şeyi, yapmanız gerektiği için değil yapmak istediğiniz için yapın. İnsanlara, kendinize verdiğiniz önemi verin. Eğer insanlara samimi bir biçimde yaklaşırsanız, sizinle samimi bir bağ kurmak isteyen kişileri etkilersiniz. Bu kişilerin arasında, gelecekti gerçek arkadaşlarınız olacaktır.

8. Kendiniz olun

Arkadaş edinmek için kendinizi değiştirmeyin. Bu, yapabileceğiniz en kötü şeydir. Böyle bir şeyi neden mi söylüyorum?

Diyelim ki konuşkan ve göze çarpan biri olarak pek çok yeni arkadaş edindiniz, ancak sizin sessiz ve içe kapanık karakteriniz var. Bu durumda ne olur? Yeni arkadaşlarınızın olması ilk başlarda size harika gelir, ancak bu arkadaşlıklar siz dışa dönük bir insan olduğunuz için kurulmuştur. Yani:

Arkadaşlarınızın sizi tanıdığı gibi, konuşkan ve göze çarpan bir insan olmaya devam edersiniz. Ancak bu sadece, aldatıcı bir izlenim vermektir. Bunu uzun süre devam ettirmek oldukça yorucu bir iştir. Sadece bu da değil, arkadaşlık içi boş bir dış görünüş üzerine kurulmuş olur. Ya da;
İçe kapanık halinize geri dönersiniz. Bu durumda da arkadaşlarınız kendilerini aldatılmış hissederler, çünkü arkadaş oldukları kişi yoktur artık karşılarında. Aynı zamanda, bu yeni kişilik kendilerine uymazsa, yavaş yavaş sizden uzaklaşmaya başlarlar.

Bu yüzden, sadece kendiniz olun. Bunun sayesinde, olası yeni arkadaşlarınız sizi olduğunuz gibi tanıyacaklar ve size ilişkin edindikleri bilgileri, sizle olan arkadaşlıklarını bir adım ileri taşımaya karar vermek için kullanacaklar. Arkadaş edinmek için, dış görünüme odaklı olmanız ve Tony Robbins gibi çok iyi bir konuşmacı olmanız gerektiğini düşünmüyorum. Bu tamamen, doğal olmanızla alakalı. En gerçekçi arkadaşlıklar, kişilerin birbirlerini oldukları gibi kabul etmeleri üzerine kurulur.

9. Onlar için onların yanında olun

Arkadaşlık, iki insan arasındaki destekleyici birlikteliktir. İmkanınız olduğu sürece onların yanında olun. Bir arkadaşınızın, bugünlerde sizin yardımınıza ihtiyacı var mı? Onlar için yapabileceğiniz herhangi bir şey var mı? Onları daha iyi nasıl destekleyebilirsiniz?

Arkadaşlarınıza yardım ederken, sonradan onların da size yardım edeceği beklentisinde olmayın. Bunun yerine, koşulsuz olarak yardım edin. Onlara, duygusal açıdan cömert bir şekilde davranın. Bir mecburiyet hissettiğiniz için değil, içinizden geldiği için özveride bulunun. Başkalarına yardım etmekten ve onların iyi olduklarını bilmekten kaynaklanan tatmin duygusunu, alacağım herhangi bir ödülden daha değerli görüyorum.

10. İletişim halinde olmak için çaba gösterin

Sonuçta, bir arkadaşlığı devam ettirmek, çaba göstermeyi gerektirir. Bu çabayı istekli olarak göstermek, bir tanıdığınıza olan yaklaşımınızla, gerçek bir arkadaşınıza olan yaklaşımınız arasındaki farklılığı yaratır. Arada sırada arkadaşlarınıza, beraber dışarı çıkmayı teklif edin. Arkadaşlarınızla -arkadaşlığın güçlülüğüne göre değişmekle birlikte- her birkaç günde bir ya da haftada bir görüşmenize gerek yoktur. Ayda bir ya da birkaç ayda bir görüşmek de yeterli olacaktır. Arkadaşlığın gücü, arkadaşların ne sıklıkta görüştüğüyle ölçülmez. En iyi arkadaşlarımdan bazıları ile, sadece birkaç ayda bir kez görüşürüz. Buna rağmen, aramızdaki bağın kuvvetinden ve birbirimize karşı olan yardımseverliğimizden asla şüphe etmeyiz.

Eğer iki kişinin de farklı sorumlulukları varsa, birlikte zaman geçirmek zor olabilir. Birlikte çay içmek, öğle ya da akşam yemeği yemek gibi basit bir buluşma ayarlayın. Ya da mesajlaşma, internet ve telefon aracılığıyla sık sık görüşebilirsiniz. Teknoloji iletişimi o kadar kolaylaştırdı ki, iletişim halinde olmamak gerçekten çok zor.
 

Similar threads

  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Üniversitede Nasıl Arkadaş Bulunur? Üniversitede sosyal çevre edinmek için öncelikle ilgi alanlarınızı belirleyin. Benzer hobileri olan kişilerle ortak etkinliklere katılın. Yeni insanlarla tanışmak için kulüplere üye olun ve etkinliklere katılın. Paylaşım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
25
  • Soru
Facede Arkadaşım Beni Engelledi Nasıl Kaldırırım? sorusu, sosyal medya kullanıcıları arasında sıkça karşılaşılan bir durumu ifade eder. Arkadaşınızın sizi engellemesi durumunda, öncelikle durumu anlamak için iletişime geçmek önemlidir. Facede Arkadaşım Beni Engelledi Nasıl Kaldırırım? sorusunun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Yurt Dışından Nasıl Arkadaş Edinme? sorusu, birçok insanın merak ettiği bir konudur. Yabancı bir ülkede yaşarken, arkadaş edinmek bazen zor olabilir. Ancak, bu durumu kolaylaştırmak için bazı adımlar atabilirsiniz. İlk olarak, yerel etkinliklere katılarak yeni...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Yabancı Ülkede Nasıl Arkadaş Edinilir? Yabancı bir ülkede arkadaş edinmek, yeni bir kültür ve dilde uyum sağlamak için önemlidir. İlk olarak, yerel etkinliklere katılmak ve topluluk gruplarına dahil olmak faydalı olabilir. Bunun yanı sıra, dil kurslarına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Yeni bir şehre taşındın ve arkadaş edinmek istiyorsun ama nereden başlayacağını bilemiyorsun. İlk olarak çevreni keşfetmek için yürüyüş yapabilirsin. Ardından, etkinliklere katılmak için yerel bir kütüphanede veya gençlik merkezinde araştırma yapabilirsin. Ayrıca, spor salonunda egzersiz yapmak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
Üst Alt