artvin yemekleri,artvinin yemekleri,artvin'in yöresel yemekleri,artvin ünlü yemekleri,artvin ünlü yemekleri
ARTVİN YÖRESEL YEMEKLER
Artvin yöresinde, mutfak geleneği çok zengindir Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler; peynir kuymağı ve kaymak kuymağı Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler; dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci bazı otlardan yemek yemek yapılmaktadır Taze asma yaprağı ve lahanadan sarma ve yemekler örnek verilebilir Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan Puçukoözel sebze yemeğidir
Hamur işleri; Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, hamur işlerindendir Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır
Çorbalar; Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye benzersiz çorbalardandır
BEYAZ PATATES
Her türlü sebzenin yanında, özellikle leziz beyaz patatesiile yetiştirilir Hem patates kuyularda, toprak aşağı muhafaza edildiği için sene baştan başa ve leziz bir şekilde yenilebilmektedir Bilhassa dairesel bir şekilde dilimlenmiş olan beyaz patates, üstüne yağlı peynir serilerek fırınlanır ve öylece veya balla yenir Çok özel bir ağız tadı tadıdır
BAL
Bitki türlerinin varlıklı ve arz olarak fazla olması, yörede arıcılık faaliyetinin yaygın bir şekilde yapılmasını sağlamıştır Artvin yöresinde üretilen ballar bölgesel olarak tanınmakta ve alaka görmektedir *
ARTVİN YÖRESEL YEMEKLER
Artvin yöresinde, mutfak geleneği çok zengindir Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler; peynir kuymağı ve kaymak kuymağı Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler; dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci bazı otlardan yemek yemek yapılmaktadır Taze asma yaprağı ve lahanadan sarma ve yemekler örnek verilebilir Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan Puçukoözel sebze yemeğidir
Hamur işleri; Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, hamur işlerindendir Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır
Çorbalar; Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye benzersiz çorbalardandır
BEYAZ PATATES
Her türlü sebzenin yanında, özellikle leziz beyaz patatesiile yetiştirilir Hem patates kuyularda, toprak aşağı muhafaza edildiği için sene baştan başa ve leziz bir şekilde yenilebilmektedir Bilhassa dairesel bir şekilde dilimlenmiş olan beyaz patates, üstüne yağlı peynir serilerek fırınlanır ve öylece veya balla yenir Çok özel bir ağız tadı tadıdır
BAL
Bitki türlerinin varlıklı ve arz olarak fazla olması, yörede arıcılık faaliyetinin yaygın bir şekilde yapılmasını sağlamıştır Artvin yöresinde üretilen ballar bölgesel olarak tanınmakta ve alaka görmektedir *