Asal Sevk Yoklama Başvurusu Nereye yapılır
Asal sevk yoklama başvurusu askerlik çağına girmiş olan adayların tamamlaması gereken bir adımdır.
Askerlik çağı T.C. vatandaşı olan erkekler için 21 yaş ile 41 yaş arasındadır. Bu tarih Cumhurbaşkanlığı takdiri ile 5 yıl uzatılabilmekte veya kısaltılabilmektedir. Kişi 21 yaşına girdiği ocak ayının ilk gününden itibaren çağa girmiş sayılmaktadır. Yani doğum tarihi değil doğum yılı esas alınmaktadır. Bu yaş aralıklarına giren kişilerin; asal sevk, yoklama başvurusu adımlarını tamamlanması müteakiben asal sevk başvuru tarihlerinde birliklerine teslim olmaları gerekmektedir (askerliğin ertelenmesi olmazsa).
Asal Sevk Başvuru Tarihi?
Asal sevk başvuru tarihi askerliğe başvuru yapmış veya askerlik yaşına gelmiş erkeklerin, askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihtir. Asal sevk belgelerinde, birliğe teslim olacakları tarihin başlangıcı ve teslim olma süresinin sona ereceği tarih kişilere belirtilmiştir.
Asal Yoklama Başvurusu Nedir?
Asal yoklama başvurusunu yaparak askerlik çağına gelmiş olan erkeklerin askerliğe elverişli olup olmadığı teyit edilmektedir. Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. üzerinden aile hekimi muayenesine tabi olarak sağlık durumunun değerlendirilmesi sağlanmaktadır.
Yoklama Başvurusu E-Devlet Şifresi
Asal yoklama başvurusu yapmak için E-devlet şifresi gerekmektedir. Şifresi olmayan kişiler, herhangi bir PTT şubesine başvuru yaparak şifreyi talep etmelidir. Bundan sonra ellerine geçen şifre zarfını kendilerinden başka kimseye açtırmamalıdırlar. Sebebinin E-devlet sistemi kişilerin her türlü kişisel bilgisinin olduğu kamu hizmetlerinden online olarak faydalanmalarını sağlayan bir sistem olmasıdır. Bu yüzden herhangi maddi ve manevi bir zararla karşılaşmamak için, şifrenin başka şahıslarla paylaşılmaması gerekmektedir.
PTT’den şifrenin alınmasının ardından T.C. Kimlik Numarası ve zarftaki şifre ile online giriş yapan kişilerden, sistem yeni bir şifre belirlemesini talep edecektir. Belirleyecekleri yeni şifrenin güvenli bir şifre olduğundan emin olmaları ve kendilerine ya da yakınlarına dair önemli bilgileri tercih etmemeleri gerekmektedir. Bu işlemler ardından E-devlet sistemini kullanarak “asal yoklama başvurusu” yapabilir veya başvuru sorgulayabilirler.
Asal Yoklama Başvurusu Yapma
Asal yoklama başvurusu yapmak için kişilerin E-devlet sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. Sonrasında çıkan arama kutucuğuna “asal yoklama başvurusu” yazıldığı takdirde, kişi öncesinde yoklamaya tabi olmuşsa raporlar görüntüleme için çıkacaktır.
Eğer daha önce başvuru yapmış; fakat muayeneye tabi olmamış kişilerse karşılarına, “Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu barkotlu belgesi” çıkmaktadır. Bu belgenin görüntülenerek güncelleme işlemi yapılmalıdır. Güncelle butonuna bastıktan sonra, gelen ekrandaki sorulara verilmiş olan yanıtlar üzerinde, gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Bunun için “değiştir” seçeneğini seçmek gerekmektedir. Değişiklikler sonrasında “kaydet” butonu ile değişiklikler kaydedilmektedir.
İlk defa başvuru yapan asker adaylarının E-devlet sisteminde yoklama için giriş yapmaları halinde karşılarına “Bilgilendirme ve Onay Formu” gelmektedir. Bu formda kişilerin doldurması gereken “Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu” ve “Sağlık Bilgi Formu” olduğuna dair açıklama yapılmaktadır. Bu belgeleri doldururken adaylar verdikleri bilgilerin doğru olduğundan emin olmalıdır. Her bilgi kişileri yasal sorumluluk altına almakta olup doğruluğu “Asal Yoklama Başvurusu Belge Doğrulama” hizmeti ile teyit edilmektedir.
Belgeler doldurulduktan sonra asal yoklama için sağlık muayenesi yaptırılması gerekmektedir. Bu işlemin ardından sonuca itiraz etmek isteyen kişiler, 30 iş günü içerisinde kendilerine yakın olan askerlik şubesine gitmelidirler.
Asal Yoklama Başvurusu Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu
Asal yoklama başvurusu Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu ile kişilerin kişisel ve kimlik bilgileriyle beraber fotoğrafları alınmaktadır. İlk etapta T.C. Kimlik Numarası, ad-soy ad, bilgilerinin altında yer alan iletişim bilgilerini doldurmak gerekmektedir. Bu işlemin ardından fotoğraf yükleme işlemi yapılmalıdır. Yüklenecek fotoğrafın son altı ay içerisinde çekilmiş olması ve yüz hatlarının tamamının net bir şekilde görünmesi gerekmektedir. Format JPEG veya JPG şeklinde olmalıdır. Ayrıca kişilerin kendilerinin olmayan fotoğrafları yüklemesi halinde, muayenesi ve askerlik şubelerindeki işlemleri yapılmayacaktır. Ve bu kişiler hakkında yasal işlemler uygulanması için yetkili kurumlara talimat verilecektir.
Fotoğraf işlemi ardından asal sevk, yoklama başvurusu sayfasında, “Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu Anket” sayfası açılmaktadır. Ankette yıldız işareti olan kutucukların doldurulması zorunludur. Bu alanlarda sorulanlar:
Asker adayının mesleği
Baba mesleği
Hangi el kullanılmakta?
Asker adayı sol gözünü kapatabiliyor mu?
Komando olmak istiyor mu?
Silah altında kardeşi varsa askerlik yaptığı il?
İyi bilinen yabancı dil
Bonservis
Sorular cevaplandıktan sonra kaydet butonuna basılmalıdır. Bu sayfanın başında yoklama kaçağı olan kişiler için bir uyarı bulunmaktadır. Kişilerin bu uyarıyı dikkate alarak işlemlerini (1 iş günü içerisinde) tamamlayıp acilen askerlik şubesine müracaat etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde kişiler cezalı duruma düşmektedir.
Giriş sorularının cevaplanmasının ardından Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu Celp Dönemi Tercihi ekranı açılmaktadır. Burada kişiler “Askerlik Şubenizin Genel Celp Döneminde Silah Altına Alınmak İstiyor Musunuz?” sorusunu onaylarsa verilen tarihler arasında askere çağrılacaktır. Hayır, seçeneğini seçtikleri anda silah altına alınacakları yıllar, aynı sene içi veya bir sonraki yıl seçeneği şeklinde gelecektir. Sonra da Celp Dönemi sıralamasında tercih yapılmalıdır. Bu alanda ayrıca sevk tehiri isteyip istemediği kişilere sorulmaktadır (İlköğretim ve lise mezunları için böyle bir seçenek yoktur). Kişi bu soruyu onaylamalı veya reddetmelidir.
Asal Sevk Yoklama Başvurusu Sağlık Bilgi Formu
Asal yoklama başvurusu için Sağlık Bilgi Formu, Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formunu takiben doldurulmaktadır. Buradaki soruların her birinde yıldız işareti bulunmakta olup, cevaplanması zorunludur. İlk soruda kötü cevabı verildiği takdirde açıklama için alan açılacaktır. Buraya bilgilendirmenin yazılması gerekmektedir. Daha sonraki sorular “evet” veya “hayır” şeklinde cevaplanmalıdır. Sorulan sorular şu şekildedir:
Genel sağlık durumu ne durumdadır?
Geçmişte veya halen devam eden bedensel veya psikolojik bir sağlık sorunu olup olmadığı
Devamlı kullanılması gereken bir ilacın varlığı
Geçmişte veya hala devam etmekte olan işitme veya görme bozukluğunun var olup olmaması
Bugüne kadar herhangi bir ameliyat geçirilip, geçirilmediği
Sigara kullanma durumu, kullanılıyorsa günlük ortalama miktarı
Fobi veya tik varlığı
Son üç yıl içerisinde hastanede yatış işleminin olup olmadığı
Herhangi bir sağlık raporunun olup olmadığı
Bu soruların tamamının cevaplanmasını takiben “Asal Yoklama Başvuru Formu Ön İzleme” ekranı gözükmektedir. Burada doldurulmuş bulunan bilgilerin tekrar kontrol edilmesi gerekmektedir. Bir yanlışlık veya eksiklik görülmesi halinde “değiştir” butonunu kullanarak düzeltmelerin yapılması zorunludur.
Değişikliklerin ardından “kaydet” butonunu kullanarak kaydetmek veya “iptal” butonu ile ön izleme sayfasına geri dönmek mümkündür. Sonrasında da “başvuru kaydet” butonu ile başvuru Millî Savunma Bakanlığı’na gönderilmektedir. İşlemi takiben ekrana başvurunun tamamlandığına dair bilgi gelir; fakat askerlik yoklama işlemi sona ermemiştir. Çıkan sayfada izlenmesi gereken adımlar açılmaktadır. Bundan sonra kişiler yönergelere göre işlemlerini tamamlamalıdır.
Asal Yoklama Başvurusu Sağlık Muayenesi
Asal yoklama başvurusu için sağlık muayenesi herhangi bir değiştirme talebi olmadığı takdirde kişilerin ikametgâhlarının bulunduğu yere göre belirlenmektedir. Aile hekimliğinin bulunduğu il, ilçe, kasaba ve belediye sınırları içerisinde olmayan kişiler döndükleri tarihte bu işlemi tamamlamalıdır. Eğer muayenenin yoklama kaçağı olmadan tamamlanması için zaman kısıtlı ise kişiler aile hekimliğini değiştirmelidir.
Kişiler üniversite vb. durumlardan ötürü aile hekimliklerini başka ile taşımış olabilirler. Bunun için de aile hekimliklerini bulundukları yere aldırmaları gerekmektedir.
Asal Yoklama Başvurusu Sağlık Muayenesi Sevk
Asal yoklama başvurusunda sağlık muayenesi sevki aile hekiminin gözle görülür bir sorun veya sağlıkta ileri tetkik gerektirecek bir durumu tespiti halinde olmaktadır. Hekim bunun için Asker Olur Raporu’ndaki “uzun kaybı / ortopedik rahatsızlık” sorusu için cevabını vererek “kurum dışına sevk” gerçekleştirir. Asker adayı hekimin yönlendirmiş olduğu birim ve kuruma giderek ileri tetkiklerini yaptırır. Sonucunda da askerliğe engel durumunun olması halinde sağlık raporunu, bir sorun tespit edilmediğinde Asker Olur Raporu’nu alır. Asker Olur Raporu askerlik şubesinde “Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. ” için işlemlerini devam ettirir. Askerliğe engel durumunu gösterir raporu almışsa yine askerlik şubesinde belge ibrazı bildirimlerini yaparak işlemlerini tamamlar.
Asal sevk yoklama başvurusu askerlik çağına girmiş olan adayların tamamlaması gereken bir adımdır.
Askerlik çağı T.C. vatandaşı olan erkekler için 21 yaş ile 41 yaş arasındadır. Bu tarih Cumhurbaşkanlığı takdiri ile 5 yıl uzatılabilmekte veya kısaltılabilmektedir. Kişi 21 yaşına girdiği ocak ayının ilk gününden itibaren çağa girmiş sayılmaktadır. Yani doğum tarihi değil doğum yılı esas alınmaktadır. Bu yaş aralıklarına giren kişilerin; asal sevk, yoklama başvurusu adımlarını tamamlanması müteakiben asal sevk başvuru tarihlerinde birliklerine teslim olmaları gerekmektedir (askerliğin ertelenmesi olmazsa).
Asal Sevk Başvuru Tarihi?
Asal sevk başvuru tarihi askerliğe başvuru yapmış veya askerlik yaşına gelmiş erkeklerin, askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihtir. Asal sevk belgelerinde, birliğe teslim olacakları tarihin başlangıcı ve teslim olma süresinin sona ereceği tarih kişilere belirtilmiştir.
Asal Yoklama Başvurusu Nedir?
Asal yoklama başvurusunu yaparak askerlik çağına gelmiş olan erkeklerin askerliğe elverişli olup olmadığı teyit edilmektedir. Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. üzerinden aile hekimi muayenesine tabi olarak sağlık durumunun değerlendirilmesi sağlanmaktadır.
Yoklama Başvurusu E-Devlet Şifresi
Asal yoklama başvurusu yapmak için E-devlet şifresi gerekmektedir. Şifresi olmayan kişiler, herhangi bir PTT şubesine başvuru yaparak şifreyi talep etmelidir. Bundan sonra ellerine geçen şifre zarfını kendilerinden başka kimseye açtırmamalıdırlar. Sebebinin E-devlet sistemi kişilerin her türlü kişisel bilgisinin olduğu kamu hizmetlerinden online olarak faydalanmalarını sağlayan bir sistem olmasıdır. Bu yüzden herhangi maddi ve manevi bir zararla karşılaşmamak için, şifrenin başka şahıslarla paylaşılmaması gerekmektedir.
PTT’den şifrenin alınmasının ardından T.C. Kimlik Numarası ve zarftaki şifre ile online giriş yapan kişilerden, sistem yeni bir şifre belirlemesini talep edecektir. Belirleyecekleri yeni şifrenin güvenli bir şifre olduğundan emin olmaları ve kendilerine ya da yakınlarına dair önemli bilgileri tercih etmemeleri gerekmektedir. Bu işlemler ardından E-devlet sistemini kullanarak “asal yoklama başvurusu” yapabilir veya başvuru sorgulayabilirler.
Asal Yoklama Başvurusu Yapma
Asal yoklama başvurusu yapmak için kişilerin E-devlet sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. Sonrasında çıkan arama kutucuğuna “asal yoklama başvurusu” yazıldığı takdirde, kişi öncesinde yoklamaya tabi olmuşsa raporlar görüntüleme için çıkacaktır.
Eğer daha önce başvuru yapmış; fakat muayeneye tabi olmamış kişilerse karşılarına, “Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu barkotlu belgesi” çıkmaktadır. Bu belgenin görüntülenerek güncelleme işlemi yapılmalıdır. Güncelle butonuna bastıktan sonra, gelen ekrandaki sorulara verilmiş olan yanıtlar üzerinde, gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Bunun için “değiştir” seçeneğini seçmek gerekmektedir. Değişiklikler sonrasında “kaydet” butonu ile değişiklikler kaydedilmektedir.
İlk defa başvuru yapan asker adaylarının E-devlet sisteminde yoklama için giriş yapmaları halinde karşılarına “Bilgilendirme ve Onay Formu” gelmektedir. Bu formda kişilerin doldurması gereken “Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu” ve “Sağlık Bilgi Formu” olduğuna dair açıklama yapılmaktadır. Bu belgeleri doldururken adaylar verdikleri bilgilerin doğru olduğundan emin olmalıdır. Her bilgi kişileri yasal sorumluluk altına almakta olup doğruluğu “Asal Yoklama Başvurusu Belge Doğrulama” hizmeti ile teyit edilmektedir.
Belgeler doldurulduktan sonra asal yoklama için sağlık muayenesi yaptırılması gerekmektedir. Bu işlemin ardından sonuca itiraz etmek isteyen kişiler, 30 iş günü içerisinde kendilerine yakın olan askerlik şubesine gitmelidirler.
Asal Yoklama Başvurusu Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu
Asal yoklama başvurusu Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu ile kişilerin kişisel ve kimlik bilgileriyle beraber fotoğrafları alınmaktadır. İlk etapta T.C. Kimlik Numarası, ad-soy ad, bilgilerinin altında yer alan iletişim bilgilerini doldurmak gerekmektedir. Bu işlemin ardından fotoğraf yükleme işlemi yapılmalıdır. Yüklenecek fotoğrafın son altı ay içerisinde çekilmiş olması ve yüz hatlarının tamamının net bir şekilde görünmesi gerekmektedir. Format JPEG veya JPG şeklinde olmalıdır. Ayrıca kişilerin kendilerinin olmayan fotoğrafları yüklemesi halinde, muayenesi ve askerlik şubelerindeki işlemleri yapılmayacaktır. Ve bu kişiler hakkında yasal işlemler uygulanması için yetkili kurumlara talimat verilecektir.
Fotoğraf işlemi ardından asal sevk, yoklama başvurusu sayfasında, “Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu Anket” sayfası açılmaktadır. Ankette yıldız işareti olan kutucukların doldurulması zorunludur. Bu alanlarda sorulanlar:
Asker adayının mesleği
Baba mesleği
Hangi el kullanılmakta?
Asker adayı sol gözünü kapatabiliyor mu?
Komando olmak istiyor mu?
Silah altında kardeşi varsa askerlik yaptığı il?
İyi bilinen yabancı dil
Bonservis
Sorular cevaplandıktan sonra kaydet butonuna basılmalıdır. Bu sayfanın başında yoklama kaçağı olan kişiler için bir uyarı bulunmaktadır. Kişilerin bu uyarıyı dikkate alarak işlemlerini (1 iş günü içerisinde) tamamlayıp acilen askerlik şubesine müracaat etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde kişiler cezalı duruma düşmektedir.
Giriş sorularının cevaplanmasının ardından Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu Celp Dönemi Tercihi ekranı açılmaktadır. Burada kişiler “Askerlik Şubenizin Genel Celp Döneminde Silah Altına Alınmak İstiyor Musunuz?” sorusunu onaylarsa verilen tarihler arasında askere çağrılacaktır. Hayır, seçeneğini seçtikleri anda silah altına alınacakları yıllar, aynı sene içi veya bir sonraki yıl seçeneği şeklinde gelecektir. Sonra da Celp Dönemi sıralamasında tercih yapılmalıdır. Bu alanda ayrıca sevk tehiri isteyip istemediği kişilere sorulmaktadır (İlköğretim ve lise mezunları için böyle bir seçenek yoktur). Kişi bu soruyu onaylamalı veya reddetmelidir.
Asal Sevk Yoklama Başvurusu Sağlık Bilgi Formu
Asal yoklama başvurusu için Sağlık Bilgi Formu, Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formunu takiben doldurulmaktadır. Buradaki soruların her birinde yıldız işareti bulunmakta olup, cevaplanması zorunludur. İlk soruda kötü cevabı verildiği takdirde açıklama için alan açılacaktır. Buraya bilgilendirmenin yazılması gerekmektedir. Daha sonraki sorular “evet” veya “hayır” şeklinde cevaplanmalıdır. Sorulan sorular şu şekildedir:
Genel sağlık durumu ne durumdadır?
Geçmişte veya halen devam eden bedensel veya psikolojik bir sağlık sorunu olup olmadığı
Devamlı kullanılması gereken bir ilacın varlığı
Geçmişte veya hala devam etmekte olan işitme veya görme bozukluğunun var olup olmaması
Bugüne kadar herhangi bir ameliyat geçirilip, geçirilmediği
Sigara kullanma durumu, kullanılıyorsa günlük ortalama miktarı
Fobi veya tik varlığı
Son üç yıl içerisinde hastanede yatış işleminin olup olmadığı
Herhangi bir sağlık raporunun olup olmadığı
Bu soruların tamamının cevaplanmasını takiben “Asal Yoklama Başvuru Formu Ön İzleme” ekranı gözükmektedir. Burada doldurulmuş bulunan bilgilerin tekrar kontrol edilmesi gerekmektedir. Bir yanlışlık veya eksiklik görülmesi halinde “değiştir” butonunu kullanarak düzeltmelerin yapılması zorunludur.
Değişikliklerin ardından “kaydet” butonunu kullanarak kaydetmek veya “iptal” butonu ile ön izleme sayfasına geri dönmek mümkündür. Sonrasında da “başvuru kaydet” butonu ile başvuru Millî Savunma Bakanlığı’na gönderilmektedir. İşlemi takiben ekrana başvurunun tamamlandığına dair bilgi gelir; fakat askerlik yoklama işlemi sona ermemiştir. Çıkan sayfada izlenmesi gereken adımlar açılmaktadır. Bundan sonra kişiler yönergelere göre işlemlerini tamamlamalıdır.
Asal Yoklama Başvurusu Sağlık Muayenesi
Asal yoklama başvurusu için sağlık muayenesi herhangi bir değiştirme talebi olmadığı takdirde kişilerin ikametgâhlarının bulunduğu yere göre belirlenmektedir. Aile hekimliğinin bulunduğu il, ilçe, kasaba ve belediye sınırları içerisinde olmayan kişiler döndükleri tarihte bu işlemi tamamlamalıdır. Eğer muayenenin yoklama kaçağı olmadan tamamlanması için zaman kısıtlı ise kişiler aile hekimliğini değiştirmelidir.
Kişiler üniversite vb. durumlardan ötürü aile hekimliklerini başka ile taşımış olabilirler. Bunun için de aile hekimliklerini bulundukları yere aldırmaları gerekmektedir.
Asal Yoklama Başvurusu Sağlık Muayenesi Sevk
Asal yoklama başvurusunda sağlık muayenesi sevki aile hekiminin gözle görülür bir sorun veya sağlıkta ileri tetkik gerektirecek bir durumu tespiti halinde olmaktadır. Hekim bunun için Asker Olur Raporu’ndaki “uzun kaybı / ortopedik rahatsızlık” sorusu için cevabını vererek “kurum dışına sevk” gerçekleştirir. Asker adayı hekimin yönlendirmiş olduğu birim ve kuruma giderek ileri tetkiklerini yaptırır. Sonucunda da askerliğe engel durumunun olması halinde sağlık raporunu, bir sorun tespit edilmediğinde Asker Olur Raporu’nu alır. Asker Olur Raporu askerlik şubesinde “Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. ” için işlemlerini devam ettirir. Askerliğe engel durumunu gösterir raporu almışsa yine askerlik şubesinde belge ibrazı bildirimlerini yaparak işlemlerini tamamlar.