Aşın coklu doymamış yağlar

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,935
Aşırı coklu doymamış yağlar yaşlanmayı hızlandırır California Irvine Universitesi’nde yapılan bir calışmada cildin yaşlanma surecleri incelendi Araştırma sonucunda, kişinin tukettiği yuksek orandaki coklu doymamış yağlarla, yuzundeki kırışıklıklar arasında ciddi bir bağ olduğu saptandı
Neden? Coklu doymamış bitkisel yağlar stabil değildir Bu, pişirildiğinde ya da acıkta bırakıldığında, ışığa ya da sıcaklığa maruz kaldığında yağın zarar gorduğu anlamına gelmektedir Yağ oksitlenmeye başlar ve yuksek oranda serbest radikal uretir Bu da deri hucrelerinizde hasara neden olur Aslında butun yağlar oksitlendiğinde serbest radikal uretir ve bozulur Tereyağı, bazı etler ve soğuk presli yemiş yağları gibi doğal yağlar daha uzun yavaş oksitlenir ve cok daha az miktarda serbest radikal uretir
Coklu doymamış yağlar tam tahıllarda ve tohumlarda bulunur Bu şekilde E vitaminiyle ve guclu antioksidanlarla bir aradadırlar Bitkisel yağlar işlendiklerinde, soğuk preslenseler bile, iclerindeki E vitamini kaybolur Ciltteki kolajen lifleri serbest radikallerin ilk hedefleridir Bunlara zarar vererek kırışıklıklara sebep olurlar E vitamini, serbest radikallerin verdiği hasarı en aza indirmek icin uğraşır
Diğer bir problem, son yıllarda yediğimiz besinlerdeki coklu doymamış yağ oranının artmış olmasıdır Hepimiz cok daha hazır, paketlenmiş gıda tuketmeye başladık Bu coklu doymamış yağlardan cok fazla tuketmek, EFA dengesinin bozulmasına neden olur
Yani ilk kural, eğer coklu doymamış yağ alımınızı artırırsanız, oluşacak hasarı en aza indirmek icin E vitamini, C vitamini, betakaroten ve koruyucu fitonutrient alımınızı da ona gore artırmalısınız
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt