Aşırı stres ve uykusuzluğa dikkat

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Günümüzde hayat koşullarının zorlaşmasıyla daha sık olarak karşılaştığımız bir diş eti illeti: Akut Nekrotizan Ülseratif Gingivitis (ANUG)’tir.

Bu marazın son devirlerde yaygın olarak görülmesinin en kıymetli nedenleri ölçüsüz gerilim, üzüntü, uykusuzluk, sigara, alkol üzere vücut direncini yani bağışıklık sistemini düşüren etkenlerin bir yahut birkaçının insanın yeni hayatında var olmasıdır. Bunlarla birlikte vakitsizlikten yahut ilgisizlikten beğenilmeyen ağız hijyenine sahip olunarak ANUG’un ortaya çıkmasına neden olunabilmektedir. Umumi olarak ana tesir eden mikroorganizma spiroketlerdir ve bu hastalık gelişmiş memleketlerde en sık genç (17-35) bireylerde görülmektedir. Hastaların tabibe başvurdukları umumi şikayetler; fırçalarken kanayan, ağrılı dişetleri ve berbat ağız kokusu ile beğenilmeyen tat hissidir. Ağız içi manzarası; diş eti kenarlarından yahut iki dişin arasında nokta alan diş eti uzantılarının tepelerinden başlayan ekseriyetle grimsi renkteki diş eti erimeleridir. Tedavi edilmediğinde ilerleyebilen bu hastalık; hastanın ağız hijyeninin sağlanarak, vücut direncini düşüren faktörleri elimine etmeye çalışarak ve etken mikroorganizmaya yönelik ilaç tedavisiyle mümkün olabilmektedir. İleri vakalarda ise diş eti cerrahisine gereksinim duyulabilmektedir.

Özet olarak; 6 ayda bir diş doktoruna görünmek, nizamlı fırçalamak ve vücut direncinizi düşüren faktörlerden uzak durmak ANUG’a yakalanma riskinizi azaltır.
 
Üst Alt