Aşırı terleme (hiperhidroz) tedavisi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Haddinden fazla terleme (Hiperhidroz)

Şiddetli terleme, yerkürede birçok kişisi etkileyen bir hastalıktır. Bilhassa yaz aylarında daha ziyade görülmektedir. Vücudun tamamında ya da, baş, boyun, yüz, el, ayak, koltuk altı üzere yerlerde ortaya çıkan bir meseledir. Terleme, vücudun ani sıcak ve soğuk değişimi önünde vücudun ısı istikrarını müdafaaya yarayan bir mekanizmadır. Terleme istem dışı gelişir. Terleme, vücutta bulunan ter bezleri sayesinde gerçekleşir. Ekrin ve apokrin olmak üzere vücutta iki çeşit ter bezi bulunmaktadır. Ekrin ter bezi vücudun umumunda yaygın biçimde bulunur. Apokrin ter bezleri ise koltuk altı, göğüs ve ense nahiyesinde nokta alır.

Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan terleme, şiddetli halde meydana geliyorsa bu durum hastalık olarak kıymetlendirilir. Sıradandan ziyade terlemeye hiperhidroz yani çok terleme denir. Kişi bakım yaparak ter orantısını azaltsa da bu azaltma her devir yerinde olmayabilir. Daha çok koltuk altı, el, yüz, baş üzere nahiyelerde görülen ölçüsüz terleme kimseyi içtimaî hayattan uzaklaştırarak ömür kalitesini düşürebilir. Bu üzere durumlarda illetin tedavi edilmesi gerekir.

Şiddetli terleme nedenleri

Troid bezinin sıradandan daha çokça çalışması, diyabet, kimi kanser cinsleri, böbrek üstü bezi marazları, haddinden fazla kilo, ruhsal nedenler, menopoz bu illete yol açabilecek rahatsızlıklar arasında konum alır. Bunların yanı sıra kimi ilaçlar da terlemeye yol açabilir.

Vücudumuzda bulunan sempatik hudut sistemin haddinden fazla formda çalışması tekrar şiddetli terlemeye neden olabilir. Heyecan, endişe, gerilim, kahır üzere durumlar sempatik had sistemin çok çalışmasına neden olabilir.

Ölçüsüz terleme tedavisi

Öncelikle terlemenin neden kaynaklandığı tespit etmek gerekir. Şiddetli terleme altta yatan bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmışsa evvel bu neden ortadan kaldırılır. Nedeni bulunamamışsa marazın doğuştan geldiği düşünülür ve tedavi bu tarafta yapılır.

Şiddetli terleme sorunu olan şahıslar ince kıyafetler tercih etmelidir. Sonrasında hastalık ilaç ve psikoterapi ile tedavi edilmeye çalışılır. Bunların yanı sıra iyontoforez olarak tanımlanan bir tedavi prosedürü de bulunmaktadır ve haddinden fazla terleme tedavisinde epey başarılıdır. Bu metotta ufak bir su kabında hastanın el ve ayaklarına çok düşük seviyede elektrik akımı verilerek illetin uygunlaşması amaçlanır.

Haddinden fazla terleme için günümüzde botoks tedavisi en sık uygulanan formüllerden birisidir. Tedavide botulinum isminde bir husus kullanılır. Umumide koltuk altında, avuç içi ve ayak tabanında tercih edilir. Deriye enjeksiyon halinde uygulanan botoks, yaklaşık 15- 20 dakika içinde uygulanır. Ter bezleri nerede fazlaysa bunu öğrenmek ismine evvel iyot-nişasta testi yapılır. İşaretlenen kesimlere botoks pratiği yapılarak hastalık tedavi edilir.

Cerrahi tedavide hastanın koltuk altından girilerek el ve yüze uzanan had başları kesilir. Bu süreç el ve yüz terlemesi için epey başarılıdır. Lakin koltuk altında haddinden fazla terleme varsa koltuk altı ter bezleri operasyonla alınarak hastalık tedavi edilebilir. Cerrahi tedaviler öbür metotların başarılı olamadığı durumlarda son seçenektir.
 
Üst Alt