Aşırı yağlı yiyeceklar kanser yapıyor

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Gıdalarda yağı kaç defa kullanırsanız kanser riski de o oranda artıyor.



Gıdalarda yağların bir defadan fazla kullanılmasının kanser riski taşıdığı, yağ kaç defa kullanılırsa kanser riskinin de o oranda arttığı belirtildi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıl önce 3 milyar TL olan Türkiye'nin sağlık harcamalarının bugün 25 milyar TL'yi bulduğunu söyledi.
Türkiye'de 2009 yılında yaklaşık 300 milyon poliklinik hizmetinin verilmesinin beklendiğini dile getiren Türk, bu rakamın Türkiye'de insanların sağlıksız beslendiklerini de gösterdiğini vurguladı.
Son yıllarda ülkemizde kanser vakalarında olağan üstü bir artış yaşandığına dikkati çeken Türk, ''herhangi bir hastaneye gidip onkoloji servisinden randevu almaya kalksanız, ya sıra alamazsınız ya da çok uzun tarihlere gün verilir. Bu durum kanser vakalarının ne oranda arttığının da en bariz göstergesidir'' diye konuştu.
Yapılan araştırmalara göre kansere neden olan faktörlerin başında sağlıksız beslenmenin geldiğine işaret eden Türk, bunda da en büyük etkenin özellikle fast foodlarda yağların tekrar tekrar kullanılması olduğunu öne sürdü.
Gıdalarda yağların bir defadan fazla kullanılmasının bile kanser riski taşıdığını ifade eden Türk, ''yağı kaç defa kullanırsanız kanser riski de o oranda artıyor'' dedi.
-KARNEYLE YAĞ KULLANILMASI ÖNERİSİ-
Pek çok gıda sanayicisinin ve bazı fast food işletmelerinin aynı yağı onlarca kez kullandığını öne süren Prof. Dr. Türk, şunları kaydetti:
''Yağı filtre edip ertesi gün bir daha kullanıyorlar. Isıtıldığında yapısı değişen yağ, daha sonraki kızartmalarda ürüne kanserojen etkilerini bırakıyor. Bizde bazı fast food işletmelerinde yağlar en az bir hafta 10 gün kullanılıyor. Avrupa'da ise firmalar kullandıkları yağları karneyle alıp karneyle teslim ediyor. Teslim edilen yağlar ise biyodizel üretiminde kullanılıyor. Bizim de en kısa süre içinde gerekli düzenlemeleri yaparak, gıda sektöründe karneyle yağ kullanımına geçmemiz gerekiyor. Bu düzenleme artık bir zorunluluk haline gelmiştir.''
Aşırı kullanımdan simsiyah olmuş yağların bile bazı kötü niyetli kişilerce magnezyum silikat karıştırılıp yeni yağmış gibi satıldığını vurgulayan Türk, ''yağ kimyasal işlemden geçtikten sonra sanki hiç kullanılmamış gibi berrak bir görünüme kavuşuyor. Ancak içeriğindeki kanserojen etkisi aynen devam ediyor'' dedi.
Prof. Dr. Türk, bu yağların da gıda sanayii, fast food'lar veya ucuz olduğu için dar gelirli insanlar tarafından satın alınarak kullanıldığını, vatandaşların sağlığının ciddi oranda riske atıldığını sözlerine ekledi.
AA
 

Similar threads

  • Soru
Cips yemek yağ içmekten farksız diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere kadar birçok hastalığa neden olduğunu vurguluyor. Baharatlısı, peynirlisi, bifteklisi, ketçaplısı ve daha birçok çeşidi ile büyük küçük herkesi tavlıyor. Her damak tadına uygun bir çeşidi bulunuyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Kanser için tedbirinizi alın İşte korunma yolları... Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kanser Hastanesi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, 2020 yılında dünyada 25 milyon insanın kanser hastası olacağının tahmin edildiğini belirterek, ''Kanser olmamak için bugünden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
çocukları en sağlıklı nasıl besleriz? Kanserden korunmada beslenmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Topuz, aileleri uyarıyor: Çocuklarınıza doğru beslenmeyi öğretin, onlara 'yeşil terbiye' verin. Yani bir öğün ete karşılık beş katı sebze ve meyve yedirin. Ama Türkiye'de hormonu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Kalp krizi ve felcin iki bileşeni vardır Birincisi, aterosklerotik bir plaka geliştirmeniz gerekir Bu plaka, yıllar boyunca rafine edilmemiş bitkisel yiyecekler acısından eksik bir diyet yemekle oluşur Hemen hemen butun Amerikalılarda boyle bir plaka vardır Otopsi calışmaları, Amerikalı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Günümüzde beslenme tarzı değişikliği, hareketsiz yaşam ve ağır stres yüzünden kalbimiz ve damarlarımız eskisi kadar sağlam değil. Annelerin hamilelik döneminde maruz kaldıkları kimyasallar, yetersiz beslenme, radyasyon yüzünden doğumsal kalp hastalıklarının oranı da son yıllarda çok büyük bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt