Askerlik Borçlanması Ne Kadar Geriye Çeker?

Askerlik Borçlanması Ne Kadar Geriye Çeker?
0
10

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
44
Yaş
36
Coin
256,937
Askerlik Borçlanması nedir
Askerlik borçlanması sayesinde erken emeklilik hakkına sahip olmak isteyen vatandaşlar, bu konu hakkında çeşitli sorular sormaktadır. Askerlik borçlanması askerlik sürecinde geçen zamanın sigorta kapsamına alınıp, emekliliği erkene almanın yollarından biridir ve erkek vatandaşlar tarafından sıkça sorulan soruların başında gelmektedir.

Askerlik hizmeti, erkek vatandaşlar tarafından yapılması gereken zorunlu bir hizmettir. Günümüzde askerlik hizmeti belirli süreler arasında yapılmaktadır fakat daha öncesinde 12 ay ve 18 ay olmak üzere 2 farklı dilimlerde askerlik hizmeti vardı.

Bu askerlik süresi boyunca SGK ile anlaşarak arada geçen zamanın ücretini ödeyerek SGK hizmet primini yatırabilir ve emekliliği erkene çekme şansına sahip olabilirsiniz. Askerlik borçlanması hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.



Askerlik Borçları Hesaplanması
Askerlik borcu hesaplaması
2008 yılında yürürlüğü giren kanun kapsamında SGK tarafından hesaplanır. Askerlik borçları hesaplaması için alt ve üst limitler bulunur. Bu tutar asgari ücret uygulamasının %32’sine tekabül eder. Günlük ödenmesi gereken en düşük askerlik borçlanması günlük brüt ücretin %32’si, en yüksek tutar ise günlük brüt ücretin 7,5 katı olarak belirlenmiştir. Bu durumda en düşük günlük borçlanma 21,64 TL, en yüksek günlük borçlanma ise 162,32 TL’dir. Askerlik görevini yapan er ve erbaşlar SGK üzerinden ya da en yakın SGK adresine giderek askerlik durumundaki borçlarını hesaplatabilirler.

Askerlik hizmeti tamamlandıktan sonra hizmetten faydalananlar SGK tarafından belirlenen sürelerde aylık taksitlerini ödemek ile yükümlüdür. Ödenmediği ya da aksatıldığı takdirde borçlar aylık olarak tekrar yapılandırılır.

Askerlik Borçlanması Şartları ve Başvurusu
Askerlik borçlanması şartları 2024 yılında da geçtiğimiz yıllar ile aynıdır. Borçlanma için sağlanması gereken temel şartlar;

Askerlik hizmetini tamamlamış olmak,
Askerlikten muaf olmamak,
Askerliği er veya erbaş olarak yapmaktır.
Borçlanma başvurusu yapma şartları 2008 yılında yürürlüğü giren kanun kapsamında yapılır. Başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus hangi sigorta koluna bağlı olarak çalışıldığıdır.

4A VE 4B sigorta koluna göre çalışanlar başvurularını SGK’ya bağlı İl ve İlçe Müdürlüklerine
4C sigorta koluna göre çalışanlar ise başvurularını çalıştıkları kuruma yapmaları gerekmektedir.
Başvuru yapılacak kuruma SGK askerlik borçlanma başvuru formu ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile gitmek yeterli olacaktır.

Online Askerlik Borçlanması Şartları ve Başvurusu
Sigortalı online askerlik borçlanma başvurusu
E-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilir. E-Devlet şifresi olan tüm başvuru yapmak isteyenler internet ve mobil üzerinden başvurularını yapabilir.

E-Devlet şifresi olmayanlar ise il ve ilçelerdeki PTT şubelerine gidip 2 TL ödeyerek şifre sahibi olabilirler.

Şifre ile sisteme girildikten sonra sigorta kolunuza bağlı olarak (4A, 4B ve 4C) hizmet dökümü incelenerek ‘’ Yeni Başvuru’’ sekmesi tıklanarak başvuru sayfası açılır. Askerlik Borçlanma Başvuru formu doldurulur ve başvuru tamamlanır. SGK binalarına gidip sıra beklemek yerine E-devlet üzerinden başvuru yapılması zaman açısından tasarruf sağlamaktadır. Bilgi ve görüş almak için SGK binalarına gidilmelidir fakat başvuru için en doğru yol E-devlet ortamıdır.

E-devlet üzerinden onay geldikten sonra işlem tamamlanmaktadır. Detaylı olarak bilgi almak için en yakın SGK merkezine gidilebilir.

Askerlik Borçlanması Emekliliği Ne Kadar Erkene Çeker?
Askerlik borçlanması emekliliği erkene çekme durumu yapılan askerlik süresine ve sigorta giriş tarihine göre değişmektedir. Askerlik borçlanması askerde olunan süre boyunca SGK ile anlaşma yaparak emeklilik tarihini öne çekme işlemidir.

Bir örnek ile açıklamak gerekirse; 18 ay zorunlu olarak askerlik yapan bir vatandaş, askerlik borçlanması için SGK ile anlaşırsa emekli oldukları takdirde askerlik süresinin kapsamı olan 540 gün öne çekebilir. Kısacası 18 ay askerlik yapan bir vatandaş askerlik borçlanması sayesinde 1.5 yıl erken emekli olabilir.

Tüm askerlik süreleri için bu durum geçerlidir. Askerde kalınan gün kadar hesaplama yapılır ve emekliliğe kalan gün sayısından düşürülmektedir. Kısa ya da uzun dönem askerlik hizmeti fark etmemektedir.

Askerlik Borçlanması Belirli Bir Süre İçin Yapılabilir Mi?
Askerlik borçlanması belirli süre
konusu hakkında doğru bilgilendirme yapmak gereklidir çünkü toplumda bu konu hakkında yanlış bir kanı oluşmuştur. Askerlik borçlanması, askerde bulunan tüm sürelerin toplamı için SGK ile anlaşma yapmak olarak zannedilmektedir fakat bu bilgi yanlıştır.

Askerlik borçlanması için ihtiyacınız olan süre kadar borçlanma yapabilirsiniz. Örneğin; yaşlılık aylığı için 50 gün süreye ihtiyacı olan bir vatandaş SGK’ya giderek askerlik borçlanmasını 50 gün süre için yapabilmektedir.

Bu konu hakkında ihtiyaç duyulan gün sayısının doğru tespit edilmesi gereklidir. Bu nedenle, en yakın SGK merkezine giderek emeklilik için ihtiyaç duyulan gün sayısı belirlenmeli ve gün sayısı kadar askerlik borçlanması yapılmalıdır.

Askerlik Borçlanması Birden Fazla Yapılabilir Mi?
Askerlik borçlanması birden fazla yapılabilir ve bu konu hakkında belirli bir limit yoktur. Tek seferde askerlik borçlanması yapıp, taksitlendirmek yerine belirli süreler için borçlanma yapıp nakit durumuna göre tek seferde ödemek isteyen vatandaşlar için avantajlı bir konu olabilir.

540 gün askerlik borçlanması olan bir vatandaş; tek seferde askerlik borçlanması yapıp prim ödemek yerine parçalar halinde askerlik borçlanması yapabilir. İsterse 90 günlük askerlik borçlanması yapıp, tutarı ödedikten sonra bir daha SGK ile anlaşıp 180 gün daha askerlik borçlanması yapılır. Bu tip durumlarda kontrol tamamen askerlik borçlanması yapacak kişilerin elindedir.

Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. inceleyebilirsiniz.

Askerlik Borçlanması Primleri Ne Zaman Ödenmelidir?
Askerlik borçlanması prim ödemeleri
SGK tarafından belirlenen tarihlerde ödenmelidir. Askerlik borçlanması için SGK ile anlaşma yapıldığı takdirde, size anlaşılan gün tutarı kapsamında bir tutar söylenir. Söylenen tutar kabul edilirse, talebiniz doğrultusunda aylık olarak taksitlere bölünmektedir.

SGK tarafından sizin için hazırlanan ödeme planına kesinlikle sadık kalınmalıdır. Ödemeler, aylık düzenli olarak yatırılmalıdır. Aksi takdirde askerlik borçlanması işlemi rafa kalkmaktadır. Ödemeler bir ay bile yapılmaz ise borçlanma hizmeti sona ermektedir.

Ödemenizi yapmadığınız takdirde askerlik borçlanması SGK tarafından sonlandırılır fakat tekrar başvuru yapma seçeneği vardır. Üst başlıklarda da belirtildiği gibi tekrar askerlik borçlanması yapılabilir. Bu konu için herhangi bir limit bulunmamaktadır. Bu tip işlemlerden uzak durmak için ya ödenebilecek düzeyde askerlik borçlanması yapılmalıdır ya da primler gününde ve zamanında ödenmelidir.

2008 Tarihinden Önce Memur Olanların Askerlik Borçlanması Nasıldır?
Askerlik borçlanması 2008 öncesi memur olanlar 5510 sayılı kanun kapsamında 01.10.2008 tarihinden önce memur olanlar askerlik borçlanmalarını Emekli Sandığı üzerinden yapabilmektedir. Askerlik borçlanması için memurun göreve giriş, derece, kademe ve ek göstergeleri ile emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait tüm unsurlar dikkate alınmaktadır.

Söz konusu unsurların toplamının başvuru tarihinde yürürlükte olan katsayı ile çarpımı sonunda bulunacak tutarlar esas alınarak yine o tarihteki kesenek ve karşılık oranlarına göre bir aylık olarak tespit edilen miktarın borçlandırılacak olan ay sayısı ile çarpımı sonucunda toplam borç miktarı belirlenecektir.

Borç miktarı belirlendikten sonra askerlik borçlanması yapılabilir. İster dönemlere ayırarak isterseniz de tek seferde askerlik borçlanması yapılmaktadır. Askerlik borçlanması hakkında detaylı bilgi almak için bulunduğunuz ildeki SGK merkezlerine gidebilirsiniz.
 
Üst Alt