Atatürk ile ilgili kompozisyon orneği

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,935
Ataturk Turk milletinin yeteneklerinden asla şuphe etmemiştir O bu yeteneklerin kullenmesine neden olan yanlış bir takım geleneklerin anlayışların hurafelerin atılmasıyla ve milletin gelişmesini kendi cıkarlarına uygun bulmayan uygarlık duşmanı tutucu ve gericilerin faaliyetlerinin yok edilmesiyle Turk ’un bilim teknoloji ve sanata ilişkin butun yeteneklerinin tekrar uygarlığa ışık tutacağına inanıyordu İnkılaplarıyla da bu yolu acmıştır O duşunuşun ve duşuncenin onundeki engelleri kaldırarak her Turk yurttaşının aklıyla hareket etmesinin yolunu acmıştır O biliyordu ki aklıyla hareket edenleri kullanmak mumkun değildir Aşağıdaki anekdot O ’nun Turk insanının aklına verdiği onemi gosteren orneklerden birisidir1937 yılında bir Eylul akşamı on arkadaş iki sandala binerek Florya ’da geziyorlardı Bir aralık deniz koşkunden bir sandalın kendilerine doğru geldiğini farkettiler Herkes gurultuyu kesmişti Ata ’mızın gur aynı zamanda muşfik sesi duyuldu:
Cocuklar eğlentiniz cok hoşuma gitti Aranızda bulunmayı arzu ettim
Gencler bu ani ziyaretten son derece memnun ve heyecanlı derhal Ata ’nın bizzat kullandığı sandalı aralarına alıyorlar Uc sandal mehtaba karşı yol alıyor
Ata:
Aferin cocuklar Turk gencleri hem calışmasını hem eğlenmesini bilmelidir Memleket sizindir Calışın ve eğlenin diyorGencler hep bir ağızdan butun millet gibi kendilerinin de minnettar oldukları bu guzel vatanın guzelliklerinden O ’nun sayesinde yararlandıklarını tekrar tekrar soyleyince Ataturk yine:
Cocuklar diyor ben bu inkılabı sizin babanızla dayınızla ananızla velhasıl butun vatandaşlarınızla yaptım Bu sizin hakkınız Ancak goruyorum ki bana karşı guveniniz cok kuvvetli Size bir soru soracağım: Kabiliyetsiz bir milletin başında bulunsaydım bu inkılabı yapabilir miydim?İclerinden Sadi adında biri atılıyor:
Atam diyor sen kabiliyetsiz bir milletin başına gelemezdin Cunku kabiliyetsiz milletten boyle şef cıkmaz!Ata heyecanla ayağa kalkarak bu gencin elini sıkıyor ve:
Bunu soylemenizi bekliyordum diyor

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt