Atatürk Ozdeyişleri

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Ataturk Vecizeleri
Mustafa Kemal Ataturk Ozdeyişleri

Yorulmadan beni takip edeceğinizi soyluyorsunuz Fakat arkadaşlar, yorulmadan ne demek? Yorulmamak olur mu? Elbette yorulacaksınız Benim sizden istediğim şey yorulmamak değil, yorulduğunuz zaman dahi durmadan yurumek, yorulduğunuz dakikada da dinlenmeden beni takip etmektir Yorgunluk her insan, her mahlUk icin tabii bir halettir, fakat insanda yorgunluğu yenebilecek manevi bir kuvvet vardır ki, işte bu kuvvet yorulanları dinlendirmeden yurutur Sizler, yani yeni Turkiye'nin genc evlatları, yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz

Calışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir Zamanın gereklerine gore bilim ve teknik ve her turlu uygar buluşlardan azami derecede istifade etmek zorunludur
Hic bir zafer gaye değildir Zafer, ancak kendisinden daha buyuk olan gayeyi elde etmek icin gerekir en belli başlı vasıtadır Gaye, fikirdir
Zafer, bir fikrin istihsaline (elde edilmesine) hizmeti nispetinde kıymet (değer) ifade eder Bir fikrin istihsaline dayanmayan bir zafer payidar olamaz (yaşayamaz) O, boş bir gayrettir
Her buyuk meydan muharebesinden, her buyuk zaferin kazanılmasından sonra yeni bir alem (dunya) doğmalıdır, doğar Yoksa başlı başına bir zafer, boşa gitmiş bir gayret olur
Dunyada her şey icin, medeniyet icin, hayat icin, başarı icin en hakiki murşit ilimdir fendir

Din bir vicdan meselesidir Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir Biz dine saygı gosteririz Duşunuşe ve duşunceye muhalif değiliz Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya calışıyor, kaste ve fiile dayanan taassupkar hareketlerden sakınıyoruz
Biz kimsenin duşmanı değiliz Yalnız insanlığın duşmanı olanların duşmanıyız

İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, gecici Mustafa Kemal İkinci Mustafa Kemal, onu benkelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her koşesinde yeni fikir, yeni hayat ve buyuk ulku icin uğraşan aydın ve savaşcı bir topluluktur Ben, onların ruyasını temsil ediyorum Benim teşebbuslerim, onların ozlemini cektikleri şeyleri tatmin icindir O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz Gecici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!

Ne mutlu Turkumdiyene

Benim naciz vucudum elbet bir gun toprak olacaktır, ancak Turkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır
Bu millete cok şey oğretebildim ama onlara uşak olmayı bir turlu oğretemedim

Yurtta sulh, cihanda sulh

Memleketin efendisi hakiki mustahsil olan koyludur

Doğruyu soylemekten korkmayınız

Beni gormek demek mutlaka yuzumu gormek demek değildir Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir

Turkiye Cumhuriyeti mutlu, zengin ve muzaffer olacaktır

Sağlam kafa sağlam vucutta bulunur

Turkiye Cumhuriyetinin temeli kulturdur

Sungulerle, silahlarla ve kanla kazandığımız askeri zaferlerden sonra, kultur, bilim, fen ve ekonomi alanlarında da zaferler kazanmaya devam edeceğiz

Zafer, Zafer benimdirdiyebilenindir Başarı ise, Başaracağımdiye başlayarak sonunda Başardımdiyebilenindir

Egemenlik verilmez, alınır
Milleti kurtaranlar yalnız ve ancak oğretmenlerdir

Oğretmenler: Yeni nesiller sizlerin eseri olacaktır
Turk Milleti bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı varolmalarının yegane koşulu olarak kabul etmiş cesur insanların torunlarıdır Bu millet hicbir zaman hur olmadan yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır
Biz Turkler tarih boyunca hurriyet ve istiklale timsal olmuş bir milletiz
Milletimiz davranışlarında ve gayretlerinde sarsılmaz bir butunluk gosterdiği icin başarılı olmuştur
Ne kadar zengin ve mureffeh olursa olsun, istiklalden mahrum bir millet, medeni insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yuksek bir muameleye layık sayılamaz

Ozgurluk ve bağımsızlık benim karakterimdir Ben milletimin en buyuk ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım Cocukluğumdan bugune kadar ailevi, hususi ve resmi hayatımın her safhasını yakından bilenler bu aşkım malumdur Bence bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vucut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin ozgurluk ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir Ben şahsen bu saydığım vasıflara, cok ehemmiyet veririm Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek icin milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim Ben yaşabilmek icin mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset munasebetlerini buyuk bir hassasiyetle takdir ederim Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgecinceye kadar, amansız duşmanıyım
Milli egemenlik oyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, tac ve tahtlar batar, mahvolur Milletlerin esirliği uzerine kurulmuş muesseseler her tarafta yıkılmaya mahkumdurlar

Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız

Üst Alt