Atatürkün Ankaraya Gelişi Hakkında Bilgi

Atatürkün Ankaraya Gelişi Hakkında Bilgi
0
20

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
44
Yaş
36
Coin
256,937
atatürk ankaraya gelişi hakkında - atatürkün ankaraya geliş tarihi - atatürkün ankaraya gidişi hakkında



Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919)



Osmanlı Devleti Birinci Dünya Savaşı sonrası yenik sayılmış, Sevr Antlaşması hükümlerini hemen uygulamaya koyan düşman kuvvetleri, topraklarımızın bölünmesi çalışmalarına hız vermişti. Osmanlı Devleti’nin merkezi olan İstanbul ile Urfa, Antep, Adana, Maraş ve Antalya illerimiz işgal edildi. Bütün bu işgal hareketlerini fırsat bilen Yunalılar 15 Mayıs 1919’da İzmir’e girdi.



Bütün bunlar olup biterken Mustafa Kemal, millet ile el ele verip ülkeyi kurtarabilmek için ilk olarak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. 12 Haziran 1919’da Amasya’ya geldi. 22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi’ni yayınladı. Amasya Genelgesi’nin yayınlanmasından sonra, 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresini, 4 Eylül 1919’da ise Sivas Kongresi’ni topladı.



Yapılan bu kongrelerde alınan kararlarda, milli iradeye dayalı hükümet kurulması ilk hedef olarak belirlendi. Tüm illere telgraflar çekilerek halkın kendi adına karar verebilecek temsilcilerin seçilmesi istendi. Seçilen bu temsilcilerin toplanacağı bir yer gerekiyordu. Ankaralılar, Mustafa Kemal’i ve halk temsilcilerini Ankara’ya davet ettiler. Ankara ilinin yurdun tam ortasında olması, tüm cephelere de eşit uzaklıkta olması sebebiyle Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nın en iyi Ankara’dan yönetileceği inancındaydı. Bu sebepler göz önünde bulundurularak, Mustafa Kemal ve temsil heyeti üyeleri 27 Aralık 1919’da sat:14.00’de Dikmen sırtlarından Ankara’ya geldiler.



Ankara ve yakın çevresinde bulunan yerlerden gelen halk, Mustafa Kemal ve temsil heyeti üyelerini büyük bir coşku içinde karşıladı. Davullar çalındı, halaylar çekildi, seğmenler gösteriler yaptı. Sevinç gösterileri içerisinde karşılanan Mustafa Kemal, gördüğü manzara karşısında oldukça duygulanmış ve tüm karşılayanlara teşekkür ederek, yurdun içinde bulunduğu durumu ve bu durumdan nasıl kurtulacağımızı belirten bir konuşma yapmıştır.




Vali vekili Yahya Galip Bey ve Müdafai Hukuk Cemiyeti Başkanı Rıfat Efendi (Ankara Müftüsü) bu güzel karşılama töreni için geceli gündüzlü çalışmışlar ve bütün seğmenlerinde bu karşılama törenine katılmalarını sağlamışlardı.



Vali odasında içilen çaylardan sonra heyetin kalacağı yer olan, Ziraat Mektebi’nde karargah olarak belirlenen binaya geçilerek buraya yerleşildi. Bugün Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde korunan “Atatürk Odası” Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin Milli Mücadele’yi yönettiği yer olarak 6 ay süreyle kullanıldı. Bir odası çalışma mekanı olarak düzenlenirken, diğer odası da telgraf amaçlı olarak ayrıldı. Ahşap çalışma masası, yeşil kadife perdeleri, halısı ve birde sobası bulunan bu mütevazi odada, Türkiye Cumhuriyetinin geleceğine yönelik, tarihin en önemli günleri yaşanmıştır.



Atatürk’ün Ankara’ya gelişi, Kurtuluş Savaşı dönemindeki en önemli olaylardan biridir. TBMM’nin kuruluşu ve düzenli ordunun kurulup hazırlanması çalışmaları Ankara’da yapıldı. Bu sebeple Ankara milli mücadelenin merkezi haline geldi ve böylece başkentlik görevini de üstlenmiş oldu.



Atatürk’ün Ankara’ya geldiği 27 Aralık günü, her yıl Ankara’da sevinç içerisinde kutlanır. O günü temsilen çeşitli gösteriler yapılır, seğmenler oyunlar oynar, Atatürk koşusu düzenlenir. Okularda törenler yapılarak bu mutlu ve anlamlı gün sevgi ve coşku içerisinde adeta yeniden yaşanır
 
Üst Alt