Son konular

Atatürk'ün edebiyatla ilgili sözleri nelerdir?

Konuyu Yükselt

zeberus1234

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
3
Tepkime
9
Puanları
38
Yaş
36
Coin
2
atatürkün edebiyatla ilgili özdeşlerini bulamıyorum

Edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır: Söz ve anlamı yni insan beyninde yer ede her türlü bilgileri ve insan karakterinin en büyük duygularını bunları dinleyen veya okuyanların çok ilgisini çekecek şekilde söylemek ve yazmak sanatı. Bunun içindir ki edebiyat ister nesir şeklinde olsun ister nazım şeklinde olsun tıpkı resim gibi heykeltraşlık gibi özellikle müzik gibi güzel sanatlardan sayılmaktadır.
İnsanlıkta en müspet ilim ve en ince teknik esaslarına dayanan hayatla ve kanla karşılamak kendileri için kaçınılmaz olan askerlik gibi yüksek bir idealist meslek bile kendini içinde bulunduğu topluma anlatabilmek ve bu büyük insanlık ve kahramanlık yolculuğunu hazırlayabilmek için uyandırıcı yönlendirici harekete geçirici ve nihayet fedakâr ve kahraman yapıcı vasıtayı edebiyatta bulur.

Bu itibarla edebiyatın her insan topluluğu ve bu topluluğun şimdiki durumunu ve geleceğini koruyan ve koruyacak olan her kuruluş için en esaslı eğitim vasıtalarından biri olduğu kolaylıkla anlaşılır.

Bunun içindir ki Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı edebiyat öğretiminde şu noktalara özellikle önem ve kıymet vemelidir:

1 - Türk çocuğunun kafasını doğuştan sahip olduğu dikkat ve özene göre oluşturmak; bu Cumhuriyetin sağlıkla ilgili olan bakanlığa da düşen bir vazifedir.

2 - Güzel korunan Türk kafa ve zekâlarını açmak yaymak genişletmek. Bu özellikle Kültür Bakanlığı'nın vazifesidir. Bununla birlikte kabiliyetli Türk çocuklarının kafalarına müspet ilim ve maddi teknik kavramları yalnız nazari ( kurumsal ) olarak değil aynı zamanda pratik vasıtalar ile de değiştirmek.

3 - Bir taraftan da Türk kafalarındaki kabiliyetleri Türk karakterindeki sağlamlıkları Türk duygularındaki yükseklik ve genişlikleri kendilerini hiç zorlamadan doğal bir şekilde ve olduğu gibi ifadeye onları alıştırmak.

Bunlar yapılınca netice şu olacaktır: Türk çocuğu konuşurken onun ifade ve anlatış şekli Türk çocuğu yazarken onun ifade ve üslûbu kendisini dinleyenleri onun yürüdüğü yola götürebilecek bu kabiliyeti sayesinde Türk çocuğu kendisini dinleyen veya yazısını okuyanları peşine takarak yüksek Türk idealine iletebilecek ulaştırabilecektir.

Bu edebiyat görüşü böyle bir edebiyat öğretimi sayesindedir ki edebiyattan anlaşılan amaca ulaşmak mümkün olabilir.
 

Similar threads

  • Soru
Ataturk'un edebiyatla ilgili goruşlerini ifade ettiği ozdeyişler Cevap: Ataturk'un edebiyatla ilgili goruşlerini ifade ettiği ozdeyişler Edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır: Soz ve anlamı yni insan beyninde yer ede her turlu bilgileri ve insan karakterinin en buyuk duygularını bunları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
ataturkun edebiyat ile ilgili ozdeyişleri Ataturk der ki: Edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır: Soz ve anlamı yni insan beyninde yer ede her turlu bilgileri ve insan karakterinin en buyuk duygularını bunları dinleyen veya okuyanların cok ilgisini cekecek şekilde soylemek ve yazmak sanatı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Ataturk Un Edebiyatla İlgili Ozdeyişleri Ataturk Un Edebiyatla İlgili Soylediği Sozler Ataturk Un Edebiyatla İlgili Soylediği Ozdeyişler Mustafa Kemal Ataturk hayatı boyunca edebiyatla yakında ilgilenmiş, edebiyatı toplum faydasına yoneltmek icin direktifler vermiş, okullarda oğretim...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
ataturkun edebiyatla ilgili sozleri,ataturkun edebiyatla ilgili vecizeleri,ataturkun edebiyatla ilgili ozdeyişleri ve duşunceleri Ataturkun her turuyle uzerinde durduğu bir sanat dalı da edebiyattır Edebiyatın tanımını yapan Ataturk der ki: Edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır: Soz ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Ataturk ve edebiyat Ataturkun edebayatla ilgili sozleri Ataturkun ozlu sozleri edebiyat Edebiyatın tanımını yapan Ataturk der ki: Edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır: Soz ve manayı, yani insan dimağında yer eden her turlu bilgileri ve insan karakterinin en buyuk duygularını, bunları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
Üst Alt