Atatürk'un Fatih Sultan Mehmet Hakkındaki Sozleri

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
Ataturk'un Fatih Sultan Mehmet Hakkında Soyledikleri

Fatih Sultan Mehmet Hakkında Ataturk'un Sozleri

Ataturk'un Fatih Sultan Mehmet'in buyukluğunu ovduğu şoyle bir olay yaşanmıştır:

Birgun İstanbul ve İstanbul'un Fethi'nden konuşurlarken soz tabii Fatih'e geldi Ataturk'un tarihin kendi hakkında vereceği hukmu etrafındakilere sık sık sorduğu malumdur Soz sırası yine gelmişti Ortaya şoyle bir sual attı:
Tarih acaba benim mi, yoksa İkinci Mehmet'in mi yaptığı işleri daha muhim bulacaktır?Bulunanların hemen hepsi: Sizdediler Ataturk, boyle meselelerde daima olduğu gibi: Nicin?dedi Sual sırası kendisine gelenler Ataturk'un Fatih'ten cok buyuk olduğunu ispat icin akla gelecek ve gelmeyecek delilleri toplamakta birbirleri ile yarışa başladılar Hatta bazıları: Sizin yanınızda Fatih kim olurmuş!diyecek kadar ileri bile vardılar Fakat, ne soylenirse soylensin, verilen cevapların Ataturk'u hic tatmin etmediğini anlamak guc olmuyordu Nihayet soz orada bulunanların en gencine geldi:

Efendim, tarih bir imtihan salonuna benzer Karşısına gelenlere birtakım hususi meseleler verir Neticede verdiği problemleri halledişine ve bundaki maharetine gore bir numara verir Aşağı yukarı tarihin imtihanına cıkanların hepsi ayrı şartlar dahilinde, ayrı meseleler karşısında kalmışlardır bunları en iyi halledenler de tereddutsuz on numara almışlardır Zannımca, tarihin adamı olan şahsiyetlerin karşısında kaldıkları hadiseleri birbirleri ile karşılaştırmakla hukumlere varmak mumkun değildir Fatih, karşısına cıkan problemleri en iyi şekilde hallederek on numara almıştır Siz de onunuze serilen meseleleri halletmiş ve on numarayı kazanmış bir tarih buyuğusunuzAtaturk, bu sozleri buyuk bir dikkatle dinledi ve neticede:

Bravo!dedi Sonra, biraz evvel Fatih'i kucumseyen kişiye donerek: Sen halt etmişsin Ben Fatih'ten buyuk olabilir miyim? Cok kereler Fatih'in karşısında kaldığı meseleleri duşunduğum zaman ben de aynı hal carelerine varmışımdır Yalnız, Fatih, benim karşısında kaldığım hadiseleri nasıl hallederdi Bunu cok merak ederim İkinci Mehmet buyuk adamdır, buyuk

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt