Atatürk'un Kultur Alanında Yaptığı Yenilikler

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
Ataturk'un Kultur Alanında Yaptığı Yenilikler Nelerdir

Ataturke gore; Sanat guzelliğin ifadesidir Bu ifade sozle olursa şiir, nağme ile olursa musiki, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur
Millet hayatında sanatın değerini takdir eden Ataturk; Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamazBir millet sanata ehemmiyet vermedikce buyuk bir felakete mahkumdur diyerek sanatın onemini, millet hayatındaki rolunu acıklamıştır

1933 yılında yuksek oğretim donemin şartları goz onune alınarak yeniden duzenlenmiştir Bu amacla Darulfunun, İstanbul Universitesi adıyla acılmıştır Bu calışmalar universiteler reformu adı altında yenilik calışmaları olarak değerlendirilir Bununla birlikte Ankara'da Hukuk Fakultesi, Gazi Orta Oğretmen Okulu, Eğitim Enstitusu, Yuksek Ziraat Enstitusu, Dil ve TarihCoğrafya Fakultesi ile Mulkiye Mektebi (Siyasal Bilgiler Fakultesi) kurulmuştur Guzel Sanatlar alanında da cok onemli calışmalar yapılmıştır Bu alanda,

Osmanlı Devleti zamanında kurulmuş olan Sanayii Nefise Mektebi, 1928'de Guzel Sanatlar Akademisi adıyla yeniden acılmıştır

Ankara'da Etnografya muzesi acılmıştır Bazı buyuk şehirlerde de yeni muzeler kurulmuştur

Guzel sanatlar, uygar olmanın belirtisi ve kulturlu insan yetiştirmede bir eğitim aracıdır Guzel sanatlardan Ataturkculuğun amacı, insanlar arasında sevgiyi geliştirmesi, gelecek kuşaklar icin calışılması ve kalıcı eserler verilmesidir Sanatcı bunu başardığı oranda ulusuna ve insanlığa hizmette bulunmuş olur Zira sanatkar, insanlığın ortak değeridir Gercek anlamda halkı icin calışan sanatcıya Ataturk buyuk onem vermiştir Bunu da Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazınızsozuyle ifade etmiştir

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt