Atatürkün muslumanlığa dair sozleri

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
imagesataturkunmuslumanligadairsozleri5ad6cd6b7a023
ATATURKUN MUSLUMANLIĞA DAİR SOZLERİ

“Din luzumlu bir muessesedir Dinsiz milletlerin devamına imkan yoktur; “Din vardır ve lazımdır
“Turkler ilahi Kelimetullah davası uğruna tum dunyaya Turkİslam adalet ve hoşgorusunu goturmekle kalmamış, hakimiyeti altında 30’dan fazla din ve ırktan insanı koruyup kollamayı kendisine vazife bilmiştir

“Sonra Kuran’ın tercume ettirilmesini emrettim Bu da ilk defa olarak Turkceye tercume ediliyor Hz Muhammed’in hayatına ait bir kitabın tercume edilmesi icin de emir verdim

“Camilerin mukaddes mimberleri halkın ruhi, ahlaki gıdalarına en yuksek, en verimli kaynaklardır Minberlerden halkın anlayabileceği dille ruh ve beyne hitap edilmekle Muslumanların vucudu canlanır, beyni temizlenir, imanı kuvvetlenir, kalbi cesaret bulur

“Allah birdir, şanı buyuktur Allah’ın selameti, sevgisi uzerinize olsun Peygamberimiz Efendimiz Hazretleri Allah tarafından insanlara dini gercekleri duyurmaya memur ve elci secilmiştir Bunun temel esası, hepimizce bilinmektedir ki, Yuce Kuran’daki anlamı acık olan ayetlerdir İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz son dindir En mukemmel dindir Cunku dinimiz akla, mantığa, gerceğe tamamen uyuyor ve uygun duşuyor

“Bizim dinimiz en makul ve en doğal bir dindir Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur Bir dinin doğal olması icin akla, tekniğe, ilme ve mantığa uygun olması gerekir Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur … İslam’ın sosyal hayatı icinde hic kimsenin, bir ozel sınıf halinde varlığını surdurme hakkı yoktur Kendilerinde boyle bir hak gorenler dini kurallara uygun harekette bulunmuş olmazlar Bizde ruhbanlık yoktur, hepimiz eşitiz ve dinimizin kurallarını eşit olarak oğrenmeye mecburuz

“Duşmanlarımız, bizi dinin etkisi altında kalmış olmakla itham ediyor, duraklamamızı ve cokuşumuzu buna bağlıyorlar; bu bir hatadır Bizim dinimiz hic bir vakit kadınların, erkeklerden geri kalmasını talep etmemiştir Allah’ın emrettiği şey, Musluman erkekle, Musluman kadının beraberce din oğrenerek eğitilmesidir Kadın ve erkek bu ilim ve eğitimi aramak ve nerede bulursa oraya gitmek ve onunla mucehhez olmak zorundadır İslam ve Turk tarihi incelenirse gorulur ki, bugun kendimizi bin turlu kuralla bağlanmış zannettiğimiz şey yoktur Turk sosyal yaşantısında kadınlar bilimsel yonden eğitim ve oğretim gormekte ve diğer konularda erkeklerden katiyen geri kalmamışlardır Belki daha ileri gitmişlerdir

“Siyasetimiz dine aykırı olmak şoyle dursun, din bakımından eksik bile hissediyoruz

“Turk Milleti daha dindar olmalıdır, yani butun sadeliği ile dindar olmalıdır, demek istiyorum Dinime, bizzat hakikate nasıl inanıyorsam, buna da oyle inanıyorum Şuura muhalif, terakkiye engel hicbir şey ihtiva etmiyor Halbuki Turkiye istiklalini veren bu Asya milleti icinde daha karışık, sun’i, batıl inanışlardan ibaret bir din daha vardır Fakat bu cahiller, bu acizler sırası gelince aydınlanacaklardır Eğer ışığa yaklaşamazlarsa kendilerini mahv ve mahkum etmişler demektir Onları kurtaracağız
“Din adamlarına saygı gostermek Muslumanlığın icaplarındandır
“Makbule, Ramazan geliyor, annemize hatim okutmayı ihmal etme

“Allah’ın inayetiyle Nisan’ın 23'uncu gunu Cuma namazının ardından Ankara’da Buyuk Millet Meclisi acılacaktır

“O gunun kutsallığını guclendirmek icin bugunden başlayarak valilikler, vali beyefendisinin duzenlemesiyle hatim indirilecek, mahayiri şerif okunacaktır Hatmin son kısımları Cuma namazından sonra Meclis binası onunde tamamlanacaktır

“Butun dunyanın Muslumanları Allah’ın son peygamberi Hz Muhammed’in gosterdiği yolu takip etmeli ve verdiği talimatları tam olarak tatbik etmeli Tum Muslumanlar Hz Muhammed’i ornek almalı ve kendisi gibi hareket etmeli; İslamiyet’in hukumlerini olduğu gibi yerine getirmeli Zira ancak bu şekilde insanlar kurtulabilir ve kalkınabilirler

“O’nun Hak Peygamber olduğundan şuphe edenler, şu haritaya baksınlar ve Bedir destanını okusunlar

“Hz Muhammed’in bir avuc imanlı Muslumanla mahşer gibi kalabalık ve alabildiğine zengin Kureyş ordusuna karşı Bedir meydan muharebesinde kazandığı zafer, fani insanların karı değildir, O’nun Peygamberliğinin en kuvvetli delili işte bu savaştır

“Buyuk bir inkılap yaratan Hazreti Muhammed’e karşı beslenilen sevgi, ancak onun ortaya koyduğu fikirleri, esasları korumakla tecelli edebilir

“Gerceğe nasıl inanıyorsam, dinime de oyle inanıyorum
“Şurası unutulmamalı ki, bu tarzı idare, bir bolşevik sistemi değildir Cunku, biz ne bolşevizim ne de komunist; ne biri ne diğeri olamayız Cunku, biz milliyetperver ve dinimize hurmetkarız Hulasa, bizim şekli hukumetimiz tam bir demokrat hukumetidir ve lisanımızda bu hukumet halk hukumeti diye yad edilir

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt