Atatürk’un oğretmenlere yonelik yaptığı konuşmalar

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
(Eğitim Kurultayı’nı Acarken, 16071921)
Bayanlar, Baylar!
Genel savaşta, yenilgiye uğradık Duşmanlarımız bunu fırsat bilerek ulusumuzu busbutun yok etmek istediler Buna karşı beliren ulusal şahlanış Ankara’da toparlandı Bizi yaşatmamak isteyenlere karşı yaşamak hakkımızı savunmak uzere Turkiye Buyuk Millet Meclisi, burada, Ankara’da toplandı Bugun Ankara, ulusal Turkiye’nin ulusal eğitimini kuracak olan Turkiye Oğretmenler Kurultayı toplantısına da tek uygun yer olmakla ovunmektedir
Yuzyılların yuklettiği derin bir yonetim savsaklamasının devlet varlığında actığı yaraları gidermeye uğraşacak cabaların en buyuğunu, eğitim yolunda bol bol harcamamız gerekmektedir Gerci bugun guclerimizin butun kaynağını ulusal sınırlarımız icindeki illerimize yayılmış bulunan duşmanlara karşı kullanmak zorundayız Bugun icin ulkenin aydınlanması uğruna ayrılabilecek şey, eğitimimizin geleceğine dayanak olacak bir temel kurmaya yeterli değildir Ancak elverişli ve yeterli koşullarla aracları elde edinceye dek gececek savaş gunlerinde de tum bir ozenle işlenip cizilmiş bir ulusal eğitim izlencesi yapmaya, eldeki eğitim ve oğretim kuruluşlarımızı bugunden verimli bir cabayla calıştıracak ilkeleri hazırlamaya bakmalıyız
Şimdiye dek surup gelen okuma ve yetiştirme yanlışlıklarının ulusumuzun gerilemesinde en onemli nedenlerden biri olduğu kanısındayım Onun icin bir ulusal eğitim izlencesinden soz ederken eski cağdaki asılsız uydurmalardan, yaradılışımıza hic de uymayan yabancı duşuncelerden, Doğu’dan ve Batı’dan gelebilen butun etkilerden tumuyle uzak, ulusal kişiliğimiz ve tarihimizle uyumlu bir kulturu kastediyorum Cunku ulusal dehamızın tam olarak, gercekten gelişmesi ancak boyle bir kulturle sağlanabilecektir Rasgele bir yabancı kulturu benimsemek, şimdiye dek uygulanıp durulanan yabancı kulturlerin yıkıcı sonuclarını yineletmekten başka işe yaramaz
Kulturun, bu duşunce ekininin verimi, ekildiği yerin elverişliliğiyle orantılıdır Bu yer de ulusun kişiliğidir Cocuklarımız ve genclerimiz yetiştirilirken onlara, varlıkları, hakları, birliktelikleriyle catışan butun yabancı ogelerle savaşmak gereği ve ulusal inancları butun coşkunluğuyla her karşıt duşunceye karşı şiddetle savunmak zorunluluğu aşılanmış olmalıdır Yeni kuşağın butun ic dunyasına bu duyuşların, bu davranışların sindirilmesi buyuk onem taşır Bitmez, tukenmez korkunc bir savaş olarak belirip duran uluslar yaşamının felsefesi, bağımsız ve mutlu kalmak isteyen her ulus icin bu duyuşları, bu davranışları butun şiddetiyle koşul kılmaktadır Ayrıntılarını uzmanlarına bırakmak istediğim bu konuya ilişkin genel goruşlerimi tamamlamak icin yeni kuşağı silahlandırıp değerlendirecek ozellikler arasında guclu bir erdem tutkusundan, guclu bir duzen ve disiplin sevgisinden de soz etmek zorunluluğu duyuyorum
İşte biz, bu toplantınızdan yalnız cizilmiş eski yollarda nasıl yuruyup gidileceğine ilişkin beylik duşunceler ileri surup dağılmayı değil belki bu ortaya koyduğum koşullar cercevesinde yeni bir sanat ve bilim yolu bulup ulusa gostermek ve yeni kuşağı o yolda yurutmek icin onder olmak gibi kutsal bir yararlılık bekliyoruz Milli Eğitim Bakanlığı’nın halkı tanımış, cevreyi ve butun yurdu anlayıp kavramış oğretmenlerle uzmanları bir araya getiren bir bilgi ve gorgu kurultayını Ankara’da toplamayı duşunmuş olmasını ve bugunku zor koşullara aldırmaksızın bu davranışında başarıya ulaşmış olmasını beğeniyle anarım
Sizin onunuzde ve ulusun onunde ulusal eğitimimize ilişkin goruşlerimi soylemek olanağını bağışlamış olan bu toplantıdan yararlanarak gelecekteki gercek kurtuluşumuzun yuce onderleri olan Turkiye kadın ve erkek oğretmenlerine ilişkin saygı duygularımı bir daha belirtmek isterim Gelecek icin hazırlanan yurt cocuklarına, hicbir zorluk karşısında baş eğmeyerek sabırla, guvenle calışmalarını ve yetişmekte olan cocukların buyuklerine de yavrularının okumalarını sağlamak icin hicbir fedakarlıktan cekinmemelerini oğutlerim
Buyuk tehlikeler onunde uyanmayı bilen ulusların ne kadar başarıyla direnici oldukları tarihten de bellidir Silahıyla olduğu gibi beyniyle de savaşmak durumunda olan ulusumuzun, birincisinde gosterdiği gucu ikincisinde de gostereceğinden hicbir zaman kuşkum olmamıştır
Ulusumuzun oz kişiliği yeteneklerle doludur Ancak bu yaratılıştan gelen uygunluğu geliştirmek sizlere duşuyor Turk oğretmenlerine ulusal hukumetimizce, candan ve gonulden istendiği kadar iyi ve rahat yaşama koşullarının sağlanamamış olduğunu bilirim Ancak ulusumuzu yetiştirmek gibi kutlu bir gorevi benimsemiş olan yuce topluluğunuzun, bugunku koşulları goz onunde bulundurarak her turlu zorluğu goze alarak bu yolda sarsılmadan yuruyeceğine de guvenim vardır Goreviniz pek onemlidir, ulusun yaşamasıyla yakından ilgilidir Bunda başarılı olmanızı Tanrı’dan dilerim

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt