Atatürk'un Yazdığı Telgraflar

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
MUSTAFA KEMAL'İN ASKERLİK MESLEĞİNDEN İSTİFA MEKTUBU

ERZURUM VİLAYETİ ALİYESİNE
(YUCE ERZURUM VALİLİĞİNE)
9 Temmuz 1919 Erzurum

Mubarek vatan ve milleti parcalanmak tehlikesinden kurtarmak, Yunan ve Ermeni isteklerine kurban etmemek icin acılan milli savaşmalar uğrunda milletle beraber serbest surette calışmağa askeri ve resmi sıfatım artık engel olmaya başladı Bu gayei mukaddese (kutsal amac) icin milletle beraber sonsuza kadar calışmağa mukaddesatım (kutsal şeylerim) adına soz vermiş olduğum cihetle, pek aşıkı bulunduğum yuce askerlik mesleğine bugun veda ve istifa ettim Bundan sonra milli ve kutsal gayemiz icin her turlu fedakarlıkla calışmak uzere sinei millette (milletin bağrında) bir ferdi mucahit (savaşcı kişi) suretiyle bulunmakta olduğumu tamimen arz ve ilan eylerim

M KEMAL

BATI CEPHESİ KOMUTANI İSMET İNONU'NUN METRİSTEPE'DEN TBMM BAŞKANI MUSTAFA KEMAL'E TELGRAFI
1 Nisan 1921

Metristepe'den gorduğum vaziyet: Gunduzbey kuzeyinde, sabahtan beri dayanan ve artcı olması muhtemel bulunan bir duşman mufrezesi, sağ kanat grubunun taarruzuyla duzensiz bir şekilde cekiliyor Yakından takip ediliyor Hamidiye yonunde temas ve faaliyet yok Bozoyuk yanıyor Duşman, binlerce oluleriyle doldurduğu savaş meydanını silahlarımıza terk etmiştir

TBMM BAŞKANI MUSTAFA KEMAL'İN BATI CEPHESİ KOMUTANINA TELGRAFLA CEVABI

Siz orada yalnız duşmanı değil, milletin tersine donmuş talihini de yendiniz İstila altındaki talihsiz topraklarımızla beraber butun vatan, bugun en uzak koşelerine kadar zaferinizi kutluyor Duşmanın istila hırsı, azminizin ve vatanseverliğinizin yalcın kayalarına başını carparak paramparca oldu

ANNESİ ZUBEYDE HANIM'IN OĞLU ATATURK'E MAREŞAL RUTBESİ VE GAZİ UNVANI VERİLMESİ DOLAYISIYLA TEBRİK TELGRAFI :
27 Eylul 1921

Milletin hakkınızdaki bu sevgi ve itimadı, benim kadar kimseyi duygulandıramaz Kız kardeşinle beraber alnından operek ve bağrımıza basarak, seni tebrik ederiz27 Eylul 1921

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt