ATEŞLİ ÇOCUĞA DOĞRU YAKLAŞIM

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Her canlının yaşamını devam ettirmesini sağlayan normal vücut ısısı vardır. İnsanlarda 36-38 ºC normal vücut ısısı olarak kabul edilir.

Yüksek ateş, vücuda giren zararlı mikroorganizmalara karşı vücudun savunma mekanizmalarının reaksiyon göstermesi sonucu meydana gelir. Dolayısıyla ateşin varlığı vücudun direnç mekanizmalarının çalıştığını göstermektedir.

Ateş ölçümü farklı bölgelerden yapılabilir. Temassız derecelerle alından, dijital çubuk termometre ile koltuk altı veya makattan ve otoskopik derecelerle kulaktan ölçüm yapılır.

Normal şartlarda çocuğun ateşi 36-38ºC arasındadır. Akşam saatlerine doğru, üzerine giydirilen kıyafetlere ve çocuğun bulunduğu ortamın ısısına bağlı olarak ateş normal sınırlar içinde değişebilir.

Ölçüm yerine göre farklı değerler normal veya yüksek kabul edilir.

Makattan ve kulaktan ölçümlerde 38 ºC, koltuk altı ve alından ölçümlerde 37,5ºC’nin üstü yüksek ateş kabul edilir.

Özellikle 5 yaş altı çocuklarda meydana gelen yüksek ateşin şiddetiyle geçirilen enfeksiyonun şiddeti arasında doğru orantı vardır.

Basit gribal enfeksiyonlarda 38,5 ºC’ye kadar ateş beklenirken, 38,5-39 ºC’den yüksek ateş olması daha ciddi bir enfeksiyonun belirtisi olabilir.

Bu nedenle ateşin ölçülerek düzeyinin belirlenmesi ve bu konuda doktorunuzun bilgilendirilmesi, doktorunuzun teşhisinde yardımcı olması açısından önem taşımaktadır.

0-3 ay yaş grubundaki bebeklerde yüksek ateş hemen her zaman ciddi bir hastalığın belirtisidir. 38ºC’den yüksek ateş olması durumunda bebeğinizin üzerini açın, 1 saat sonra tekrar ölçün, tekrar 38 ºC’den yüksek ateşi varsa doktorunuzu haberdar edin.

3 aydan büyük çocuklarda 38 ºC’den yüksek ateş olması durumunda çocuğunuzu soyun, ılık suyla banyo yaptırın, çocuk ateşine rağmen neşeli ve keyifli ise ilaç vermeden çıplak bekletebilirsiniz.

Ateşle beraber huzursuzluk ve halsizlik varsa veya ateşi 38,5 ºC’nin yukarısına çıkarsa doktorunuzun size önerdiği ateş düşürücü şurup veya fitili önerilen dozda uygulayınız.

Ateşi düşene kadar çocuğunuzu giydirmeyin, üzerini örtmeyin. Şurup veya fitil verildikten 1-2 saat içerisinde çocuğunuzun ateşi düşecektir.

Ateşin yükselme periyodu esnasında çocuğunuzda üşüme, titreme gibi şikâyetleri olması beklenir, üzerini örtüyor olmanızın bu şikâyetlerinin azaltılmasına hiç faydası olmayacaktır. Ancak ateşin düşmesiyle üşüme-titreme kaybolacaktır.

Ateş düşerken de bol miktarda terleme olarak ateş düşer ve çocuk rahatlar.

Çocuğun ateşini düşürmek için sirke, kolonya veya soğuk suyla çocuğun yıkanmasına gerek yoktur. Bunların yerine ılık suyla banyo yaptırmanız yeterlidir.

Sonuç olarak ateş vücudun mikroplara karşı direncini gösterir, ateşli durumları çocuğumuzun rahat ve konforlu bir şekilde atlatması için panik yapmadan çocuğun ateşini ölçelim, önerilen yöntemlerle ateşini düşürelim, ilk fırsatta doktorumuzla irtibata geçerek yüksek ateşin nedenini öğrenmek için gerekli muayene ve tetkikleri yaptıralım.
 
Üst Alt